Ερευνητές λένε ότι ο καλύτερος τρόπος για να μην εξαπλωθούν τα σταγονίδια του κορονοϊού σε εσωτερικούς χώρους είναι να σκύβουμε το κεφάλι, όταν νιώθουμε την ανάγκη να βήξουμε.
Ο τρόπος με τον οποίο φροντίζει ο καθένας μας να περιορίσει τη διάδοση των ιικών σταγονιδίων της COVID-19, ειδικά σε κλειστούς χώρους, είναι ζωτικής σημασίας για την εξέλιξη της πανδημίας. Προηγούμενες μελέτες δείχνουν ότι ο βήχας και το φτέρνισμα εξαπλώνουν τα ιογενή αερολύματα σε απόσταση δύο μέτρων και πιθανώς ακόμη πιο μακριά.
Για να ελέγξουν το πώς η ανθρώπινη συμπεριφορά μπορεί είτε να αυξήσει, ή να μειώσει αυτήν την εξάπλωση σταγονιδίων, μια ομάδα από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών μοντελοποίησε τον τρόπο που αντιδρούν τα αναπνευστικά σταγονίδια, όταν οι άνθρωποι ανεβαίνουν, ή κατεβαίνουν μια σκάλα.
«Δύο διαφορετικά μοτίβα διασποράς σταγονιδίων παρατηρούνται λόγω των διαφορετικών ροών διασποράς σταγονιδίων», αναφέρει ο ερευνητής Hongping Wang. “Αυτά τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι πρέπει να βήχουμε με το κεφάλι κάτω προς το έδαφος, για να διασφαλίσουμε ότι τα περισσότερα από τα ιικά σταγονίδια δεν θα φτάσουν μακριά”.
Ο βήχας προς τα κάτω ακόμα πιο σημαντικός, όταν κατεβαίνετε σκάλες σε κτήρια
Οι συγγραφείς της μελέτης χρησιμοποίησαν κούκλες/μανεκέν που εξέπεμπαν λευκή ρητίνη, για να προσομοιώσουν τα σταγονίδια βήχα από ανθρώπους στις σκάλες. Τοποθέτησαν επίσης τα μανεκέν, ώστε να γέρνουν προς τα εμπρός, με τον τρόπο που κάνουν πολλοί άνθρωποι όταν ανεβαίνουν τις σκάλες, ή να γέρνουν πίσω, όπως κάνουν πολλοί όταν κατεβαίνουν τις σκάλες.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν μια ροή αέρα που σχηματιζόταν γύρω από τα σώματα ενώ βρίσκονταν σε κίνηση. Αυτή η ροή αέρα ήταν σε θέση να σαρώσει τα σωματίδια του βήχα που έπεφταν προς το έδαφος. Ωστόσο, τα σωματίδια πάνω από το κεφάλι μπορούσαν να εξαπλωθούν σε μια σχετικά μεγάλη περιοχή.
Για τα μανεκέν που προσομοίωναν ανθρώπους που ανεβαίνουν τις σκάλες, τα περισσότερα από τα σωματίδια παρέμειναν κάτω από τον ώμο, κινούμενα προς τα κάτω σε μικρή απόσταση. Για τα μανεκέν που προσομοίωναν ανθρώπους που κατεβαίνουν τις σκάλες, περισσότερα σωματίδια μετακινήθηκαν πάνω από το κεφάλι και μπορούσαν να ταξιδέψουν μακρύτερα στον αέρα.
“Η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν το πώς να χρησιμοποιήσουμε σωματίδια στο νερό για να προσομοιώσουμε τα σταγονίδια στον αέρα”, είπε ο Wang. “Το πιο εκπληκτικό ήταν ότι τα σωματίδια υψηλότερα από το κεφάλι μπορούσαν να διανύσουν πολύ μεγαλύτερη απόσταση από τα σωματίδια χαμηλότερα από το κεφάλι, λόγω της ροής του αέρα”.
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό AIP Advances.
Πηγές: https://publishing.aip.org, https://www.studyfinds.org
φωτό: iStock