Ένα απλό τεστ ματιού μετράει πόσο θα ζήσετε ακόμα

177

Ένα απλό τεστ για το μάτι παρέχει πληροφορίες στους γιατρούς σχετικά με το πόσο υπόλοιπο ζωής σας έχει μείνει.

Μία διεθνής ομάδα αποκάλυψε ένα σύνδεσμο ανάμεσα στη βιολογική ηλικία του αμφιβληστροειδούς ενός ανθρώπου και του κινδύνου θανάτου του. Η μεμβράνη στο πίσω μέρος του ματιού περιέχει αμυδρά ευαίσθητα κύτταρα που ξεκινούν να επιδεινώνονται κατά τη μέση ηλικία. Μία μελέτη για σχεδόν 47.000 ενήλικες βρήκε ότι τα άτομα των οποίων ο αμφιβληστροειδής ήταν «μεγαλύτερος» από την πραγματική τους ηλικία ήταν πιο πιθανό να πεθάνουν την επόμενη δεκαετία.

Η ανακάλυψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε μία ρουτίνα παρακολούθησης για μία σειρά από απειλητικές για τη ζωή ασθένειες, όπως το Αλτσχάιμερ.

«Ο αμφιβληστροειδής προσφέρει ένα μοναδικό προσιτό παράθυρο για την αξιολόγηση υποκείμενο παθολογικών διαδικασιών συστημικών καρδιακών και νευρολογικών ασθενειών, που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο θανάτου» ανέφερε ο συγγραφέας Dr. Mingguang He από το Κέντρο Έρευνας για το Μάτι της Αυστραλίας σε ένα δελτίο τύπου.

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες (40-69 ετών) για ένα μέσο όρο 11 ετών. Κάθε άτομο υποβλήθηκε σε σάρωση του βυθού του – την πίσω επιφάνεια του ματιού – ως μέρος της μελέτης UK Biobank. Η διεθνής ομάδα συνέκρινε τη «βιολογική ηλικία» κάθε αμφιβληστροειδή με τη χρονολογική ηλικία αυτού του ατόμου — ανακαλύπτοντας ένα «κενό ηλικίας αμφιβληστροειδούς» σε πολλούς συμμετέχοντες.

 

Τα μεγάλα κενά συνδέθηκαν με 49% έως 67% υψηλότερους κινδύνους θανάτου από οποιαδήποτε άλλη αιτία εκτός από καρδιαγγειακή νόσο ή καρκίνο. Αυτό έγινε αφού ελήφθησαν υπόψη παράγοντες που δυνητικά επηρεάζουν, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο δείκτης μάζας σώματος (ΔΜΣ), οι συνήθειες του τρόπου ζωής και η εθνικότητα.

«Τα νέα ευρήματά μας έχουν καθορίσει ότι το χάσμα ηλικίας του αμφιβληστροειδούς είναι ένας ανεξάρτητος προγνωστικός παράγοντας αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας, ιδίως θνησιμότητας μη καρδιαγγειακών παθήσεων/μη καρκίνου. Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ηλικία του αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι ένας κλινικά σημαντικός βιοδείκτης της γήρανσης», λένε οι ερευνητές.

Για κάθε αύξηση της διαφοράς ηλικίας κατά ένα χρόνο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν αύξηση 2 και 3% στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία ή από μια συγκεκριμένη αιτία, αντίστοιχα. Τα ευρήματα προσθέτουν στοιχεία ότι το δίκτυο μικρών αγγείων στον αμφιβληστροειδή είναι ένας αξιόπιστος δείκτης της συνολικής υγείας του κυκλοφορικού συστήματος και του εγκεφάλου του σώματος. Ενώ οι κίνδυνοι ασθένειας και θανάτου αυξάνονται με την ηλικία, είναι σαφές ότι ποικίλλουν σημαντικά μεταξύ των ατόμων της ίδιας ηλικίας, σύμφωνα με την ομάδα.

ΠΗΓΗ: studyfinds

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις