Γράφει ο Στέφανος Νικήτας
Μετά την Ασία, η μυωπία αναπτύσσεται αθόρυβα σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες και μπορεί να επηρεάσει τον μισό πληθυσμό της γης σε 30 χρόνια, το 10% εκ των οποίων πολύ σοβαρά, προειδοποιούν ειδικοί. Μια «επιδημία» που προχωρά αργά αλλά σταθερά.
Αυτή η διαταραχή της όρασης συνδέεται με μια υπερβολική επιμήκυνση του ματιού (Η μυωπία είναι διαθλαστική ανωμαλία του ματιού, κατά την οποία οι ακτίνες του φωτός δεν συγκεντρώνονται στον αμφιβληστροειδή, όπως είναι το φυσιολογικό, αλλά σε κάποιο σημείο μπροστά από αυτόν. Για αυτόν το λόγο, ο μύωπας αδυνατεί να δει καθαρά τα αντικείμενα που βρίσκονται μακριά και μισοκλείνει τα μάτια για να το καταφέρει καλύτερα) που προκαλεί θολή όραση πέρα από μια ορισμένη απόσταση.
«Σήμερα, το 40% του πληθυσμού έχει μυωπία, με ένα 5 έως 10% ισχυρή μυωπία», προειδοποίησε πρόσφατα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Ραμίν Τανταγιόνι, επικεφαλής του τμήματος οφθαλμολογίας στο Νοσοκομείο Αντόλφ Ντε Ρότσιλντ.
Σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις, το 2050 ο μισός παγκόσμιος πληθυσμός θα έχει μυωπία. Μια δημοσίευση στο The Lancet πριν από δέκα χρόνια έδειξε ότι η αναλογία αυτής της διαταραχής της όρασης στους νεαρούς Ασιάτες φτάνει σχεδόν στο 90%. Στην Ιαπωνία, την Κίνα ή τη Νότια Κορέα, εννέα στους δέκα μαθητές φορούν γυαλιά. «Έχουμε ένα «κενό» δεκαπέντε ετών με την Ασία», είπε ο Ραμίν Τανταγιόνι.
Κρίσιμος ρόλος του περιβάλλοντος
Πώς εξηγείται μια τέτοια εξέλιξη στις ανεπτυγμένες χώρες; Εάν υπάρχουν γενετικοί και κληρονομικοί παράγοντες – η παρουσία μυωπίας σε έναν από τους γονείς θα διπλασίαζε τον κίνδυνο για τα παιδιά τους – το περιβάλλον φαίνεται να παίζει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη και επιδείνωση της μυωπίας.
Οι ερευνητές συμφωνούν στο γεγονός ότι η μυωπία ευνοείται από την αύξηση του χρόνου που αφιερώνουμε σε εσωτερικούς χώρους και την έλλειψη έκθεσης στο φυσικό φως», υπογράμμισε ο Γκίλες Μάρτιν, οφθαλμίατρος στο νοσοκομείο Αντόλφ Ντε Ρότσιλντ.
«Χρειαζόμαστε μια πολιτική δημόσιας υγείας»
«Η καλύτερη πρόληψη για τα παιδιά είναι να μειώνονται οι παρατεταμένες δραστηριότητες σε κοντινή όραση και να γίνονται τακτικοί έλεγχοι», υποστήριξε ο Γκίλες Μάρτιν. Οι ερευνητές εξηγούν επίσης ότι είναι απαραίτητο να διαβάζουμε και να εργαζόμαστε στο φως της ημέρας.
«Χρειαζόμαστε μια πολιτική δημόσιας υγείας» για αυτό το θέμα, παρακάλεσε ο Ραμίν Τανταγιόνι, ανακοινώνοντας τη δημιουργία το 2023 ενός «Ινστιτούτου μυωπίας».
Αρκετές ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Σιγκαπούρης και της Κίνας, έχουν ήδη ανοίξει το δρόμο δημιουργώντας κέντρα αποκλειστικά αφιερωμένα στην ιατρική περίθαλψη και την έρευνα για την παθολογική μυωπία.
(Μετάφραση αναδημοσίευση από τη γαλλική έκδοση της HuffPost, με πληροφορίες από Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων).