Γράφει η Παναγιώτα Καρλατήρα
Ενώ επιστρέφουμε στην κανονικότητα με άνοιγμα της διασκέδασης και άρση μέτρων, προβλήματα προκύπτουν με τα πιστοποιητικά νόσησης για όσους επαναμολύνθηκαν, καθώς δεν είναι δυνατή η έκδοση για δεύτερη φορά – Συνεδριάζει η Επιτροπή Εμβολιασμού
Τον βηματισμό της προς την έξοδο από την επιδημία κορωνοϊού επιταχύνει η Ελλάδα όπως και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, και με δεδομένη την υποχώρηση των σκληρών επιδημιολογικών δεικτών – εισαγωγών, διασωληνώσεων, θανάτων- η κυβέρνηση αποδέχθηκε χθες την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων να αρθούν κάποιοι ακόμη περιορισμοί που είχαν επιβληθεί πριν από την Πρωτοχρονιά οπότε υψώθηκε και πάλι το κύμα της επιδημίας λόγω της μετάλλαξης Omicron.
Ετσι, ενόψει και του αποκριάτικου κλίματος το πεδίο της εστίασης και της διασκέδασης ανοίγει πλήρως για τους εμβολιασμένους που θα μπορούν από το Σάββατο να απολαμβάνουν την έξοδο τους, χωρίς περιορισμούς, σε μεγάλες ή μικρές παρέες στα τραπέζια αλλά και όρθιοι με μουσική, χωρίς ωράριο.
Το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης θα ειναι το “πάσο” για τους πολίτες που θέλουν να διασκεδάσουν. Το ίδιο για τους φιλάθλους που θα ξαναβρεθούν και πάλι στις κερκίδες από το Σάββατο, γεμίζοντας τες κατά 50% ή για τους συμμετέχοντες δια ζώςης στα συνέδρια.
Το πράσινο φως πήραν και οι σχολικές μονάδες ώστε να διοργανώσουν και πάλι μονοήμερες ή πολυήμερες εκδρομές για τους μαθητές υπό την ομπρέλα του συστηματικού testing. Σε όλες αυτές τις δραστηριότητες που θα επανεκκινήσουν απαραίτητη θα είναι η χρήση της μάσκας από τους πολίτες, μέτρο που έχει αποδειχθεί καθοριστικό για την πρόληψη της μόλυνσης και της νόσησης λόγω κορωνοιού.
Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων αναμένεται να συνεδριάσει και σήμερα – μια ημέρα μετά την τακτική της εβδομαδιαία συνεδρίαση- με θέμα τα υγειονομικά πρωτόκολλα στους βρεφικούς σταθμούς.
Έκτακτη συνεδρίαση της Επιτροπής Εμβολιασμού
Ωστόσο, πρόσκληση σε έκτακτη συνεδρίαση έχουν λάβει σήμερα κατά πληροφορίες και τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, με θέματα τον εμβολιασμό έναντι του κορωνοιού με αναμνηστική δόση των παιδιών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες καθώς και το ενδεχόμενο έκδοσης πιστοποιητικού δεύτερης νόσησης με covid. Μάλιστα για το τελευταίο είχε υπογραμμίσει την περασμένη Δευτέρα στην ενημέρωση και ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριος Θεμιστοκλέους ότι θα γίνουν ανακοινώσεις μετά τις συνεδριάσεις των ειδικών της Επιτροπής.
Η επαναμόλυνση με κορωνοιό και η εκ νέου νόσηση με λοίμωξη Cοvid απασχολεί τους επιστήμονες και την κυβέρνηση πρωτίστως ως ζήτημα δημόσιας υγείας. Οι επαναλοιμώξεις καταγράφονται συχνά από τις γιορτές και μετά με την τεράστια μεταδοτικότητα της παραλλαγής Ομικρον. Τα περιστατικά νόσησης για δεύτερη φορά ακόμη και για ανθρώπους που έχουν ολοκληρώσει τον βασικό εμβολιασμό τους με τις δύο δόσεις, έχουν αυξητική τάση.
“Ως επαναλοίμωξη ορίζεται η λοίμωξη η οποία επιβεβαιώνεται με εργαστηριακή μέθοδο, με PCR και συμβαίνει τουλάχιστον 3 μήνες μετά την πρώτη λοίμωξη. Αυτό για διαχωρισμό από την χρονίζουσα λοίμωξη ή την υποτροπή λοίμωξης από Covid” διευκρίνισε στην αρχή της εβδομάδας η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμού, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου.
Σύμφωνα με απόφαση που είχε ληφθεί όταν ακόμη δεν είχε ανακύψει το θέμα της Omicron και της επαναμόλυνσης που προκαλεί, δεν είναι δυνατή η έκδοση πιστοποιητικού νόσησης για δεύτερη φορά. Έτσι, προκύπτει πλέον ένα κενό για τους ανθρώπους που είναι εμβολιασμένοι με δύο δόσεις και νόσησαν για δεύτερη φορά, αφου χωρίς επίσημο πιστοποιητικό, χρειάζεται να υποβάλλονται σε rapid τεστ για την είσοδο στις διάφορες δραστηριότητες αλλά και στην εργασία τους.
Κατά πληροφορίες του protothema.gr, τα μέλη της Επιτροπής Εμβολιασμού που έχουν συζητήσει ήδη το θέμα στις προηγούμενες συνεδριάσεις τους, δεν δίνουν το πράσινο φως για έκδοση πιστοποιητικού νόσησης δεύτερη φορά στους πολίτες. Η επιστημονική άποψη που διατυπώνουν έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας κορωνοιού και έναν χρόνο εμβολιασμών είναι πως πρόκειται για τον σταθερό και πλέον ασφαλή τρόπο ανοσίας. Έχουν επισημάνει πολλές φορές και διά της προέδρου της Επιτροπής, πως η ανοσία από λοίμωξη Covid είναι πολύ κατώτερη της ανοσίας που προκαλεί ο εμβολιασμός.
Μάλιστα, με γνώμονα τη βέλτιστη ατομική προστασία αλλά και τη συλλογική ανοσία τροποποίησαν την περασμένη εβδομάδα τις συστάσεις για το χρόνο που μπορούν να προχωρήσουν στον εμβολιασμό με τρίτη δόση όσοι έχουν στο ενδιάμεσο νοσήσει από κορονοϊό, καταλήγοντας πως πλέον και με τα διαθέσιμα δεδομένα ο εμβολιασμός μπορεί να γίνει έναν μήνα μετά τη νόσηση αντί για τρεις που ηταν η προηγούμενη σύσταση.
Χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημείωσε την περασμένη Δευτέρα ότι “υπάρχουν και χώρες οι οποίες δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά τη νόσηση. Να σας θυμίσω ότι η πρώτη-πρώτη σύσταση της Επιτροπής ήταν στην αρχή της επιδημίας, και ιδιαίτερα για τους υγειονομικούς, να εμβολιάζονται από ένα μήνα μέχρι τρεις μήνες μετά τη νόσηση, δεδομένου ότι ήταν και σε αυξημένο κίνδυνο, σε υψηλό ιικό φορτίο εντός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων”.
Σύμφωνα με το σκεπτικό των ειδικών, όσοι έχουν μολυνθεί δύο φορές με τον κορωνοιό είτε δεν προσέχουν αρκετά είτε το ανοσοποιητικό τους είναι ευάλωτο, επομένως σε κάθε περίπτωση ο εμβολιασμός κρίνεται απαραίτητος για την προστασία τους. Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι τον περασμένο Δεκέμβριο είχε αποφασιστεί τα πιστοποιητικά νόσησης να έχουν εφεξής ισχύ τριών μηνών, με βάση τα επιστημονικά δεδομένα για τη διάρκεια της ανοσίας από τη φυσική λοίμωξη. Ενώ το ίδιο διάστημα πλήθαιναν οι φωνές για κενό του συστηματος έκδοσης των πιστοποιητικών νόσησης που οδηγούσε σε ψευδή θετικά Rapid τεστ και συνεπώς ψευδή πιστοποιητικά νόσησης. Επομένως, μια δεύτερη έκδοση πιστοποιητικού νόσησης μπορεί να γίνεται ενώ το πρώτο δεν ηταν αληθές, και σε κάθε περίπτωση με τον πολίτη να παραμένει επί της ουσίας ανεμβολίαστο και αθωράκιστο.