Ορισμένα τρόφιμα επιβραδύνουν τη νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα

Ποια είναι τα προστατευτικά τρόφιμα, σύμφωνα με πολυετή μελέτη στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες ασθενείς με νόσο Πάρκινσον. Ποια είναι η πρακτική αξία των ευρημάτων, σύμφωνα με τους ερευνητές.

81

Τα πλούσια σε φλαβονοειδή τρόφιμα μπορεί να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου Πάρκινσον, προσθέτοντας χρόνια στη ζωή των ασθενών, αναφέρουν επιστήμονες από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State).

Τα φλαβονοειδή είναι αντιοξειδωτικές ουσίες, οι οποίες ασκούν νευροπροστατευτική δράση. Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι μετά την κατανάλωσή τους, φθάνουν γρήγορα στον εγκέφαλο. Εκεί καταπραΰνουν, εκτός από το οξειδωτικό στρες, τη φλεγμονή και την αθηροσκλήρωση.

Η αθηροσκλήρωση είναι η στένωση των αρτηριών από τη συσσώρευση λιπωδών ιζημάτων στο εσωτερικό τους (σαν το πουρί που προκαλεί στένωση στους σωλήνες του νερού). Μαζί με το οξειδωτικό στρες και τη φλεγμονή αποτελεί καταστάσεις που επιβαρύνουν τη νόσο Πάρκινσον, λένε οι ερευνητές.

Η νέα μελέτη έδειξε ότι η κατανάλωση τριών ή περισσότερων μερίδων την εβδομάδα από τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου των ασθενών.

«Τα φλαβονοειδή είναι φυσικά συστατικά ορισμένων φρούτων και λαχανικών, στα οποία προσδίδουν διάφορα χρώματα. Η μελέτη μας έδειξε ότι η ακολούθηση μίας διατροφής πλούσιας σε πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά μπορεί να ωφελήσει τους πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Xiang Gao, καθηγητής Διατροφικών Επιστημών στο Penn State.

Προγενέστερη μελέτη της ίδιας ερευνητικής ομάδας είχε δείξει ότι η συστηματική κατανάλωση φλαβονοειδών καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής, μειώνει τον κίνδυνο να εκδηλώσει κάποιος τη νόσο. Η νέα μελέτη παρέχει πρόσθετα στοιχεία για την νευροπροστατευτική δράση τους.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε στην ιατρική επιθεώρηση Neurology.  Βασίσθηκε σε στοιχεία από 1.251 εθελοντές, οι οποίοι συμμετείχαν επί δεκαετίες σε μεγάλες αμερικανικές έρευνες διατροφής και υγείας. Στο πλαίσιο των μελετών αυτών συμπλήρωναν ανά τετραετία ειδικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή και την υγεία τους.

Όλοι τους είχαν εκδηλώσει στο πέρασμα του χρόνου νόσο Πάρκινσον. Κατά την έναρξη των μελετών οι εθελοντές είχαν ηλικία άνω των 45 ετών. Στη διάρκεια των επόμενων 32-34 ετών, οι 944 από αυτούς έχασαν τη ζωή τους. Οι 513 κατέληξαν από τη νευρολογική πάθησή τους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι κατανάλωναν τα περισσότερα φλαβονοειδή είχαν σχεδόν 70% περισσότερες πιθανότητες να επιζήσουν σε σύγκριση με όσους κατανάλωναν τα λιγότερα. Η μέγιστη κατανάλωση φλαβονοειδών ήταν 673 mg ημερησίως. Η ελάχιστη ήταν περίπου 134 mg ημερησίως.

Ποιες είναι οι καλύτερες πηγές

Στις κύριες διατροφικές πηγές φλαβονοειδών συμπεριλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, οι εξής:

  • Το τσάι
  • Τα εσπεριδοειδή (π.χ. πορτοκάλια, λεμόνια) και οι χυμοί τους
  • Τα διάφορα είδη μούρων (π.χ. βατόμουρα, σμέουρα)
  • Τα κεράσια
  • Οι φράουλες
  • Το κόκκινο κρασί
  • Τα μήλα
  • Τα φασόλια σόγιας
  • Το κόκκινο λάχανο
  • Η μαύρη σοκολάτα με υψηλή περιεκτικότητα σε στερεά κακάο
  • Τα όσπρια (π.χ. φακές, φασόλια, αρακάς)

Κάθε ένα από αυτά περιέχει διαφορετικά φλαβονοειδή και σε διαφορετική περιεκτικότητα. Διακύμανση στην περιεκτικότητα παρατηρείται επίσης και αναλόγως με την ποικιλία του τροφίμου. Ενδεικτικά, οι φράουλες περιέχουν 180 mg φλαβονοειδών ανά 100 γραμμάρια. Τα μήλα περιέχουν περίπου 113 mg.

Η μελέτη έδειξε ότι η προστασία που παρείχαν τα φλαβονοειδή έναντι της νόσου Πάρκινσον διέφερε ελαφρώς, αναλόγως με την πηγή από την οποία προέρχονταν. Ειδικότερα, οι ανθοκυανίνες που περιέχονται στο κόκκινο κρασί και τα μούρα, μείωναν κατά 66% τον κίνδυνο θανάτου.

Αντίστοιχα, οι φλαβανόλες που υπάρχουν σε μήλα, τσάι και κόκκινο κρασί μείωναν τον κίνδυνο κατά 69%.

Τι πρέπει να γνωρίζουν οι ασθενείς

Ο Dr. Gao τόνισε πως δεν είναι γνωστός ο μηχανισμός με τον οποίο θα μπορούσαν τα φλαβονοειδή να βελτιώνουν την επιβίωση. Ούτε τα ευρήματα της μελέτης σημαίνουν πως τα φλαβονοειδή είναι κάποια μαγική λύση που θα ξανανιώσει τους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

Ωστόσο δεν δημιουργεί πρόβλημα να αρχίσουν να τρώνε μήλα, πορτοκάλια και μούρα, εφ’ όσον βεβαίως συμβουλευτούν πρώτα τον γιατρό τους. Ούτε μπορεί να τους βλάψει σε κάτι να πίνουν τσάι.

Δεν θα τους συνιστούσε όμως να αρχίσουν να πίνουν κρασί, εάν δεν συμπεριλαμβάνεται ήδη στις διατροφικές συνήθειές τους. Εάν, όμως, ήδη πίνουν, καλό είναι να προτιμούν το κόκκινο, κατέληξε.

Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις