Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου (και συγκεκριμένα της περιοχής της Αγγλίας), οι εναπομείναντες ταξιδιωτικοί κανόνες που σχετίζονται με την Covid καταργήθηκαν, πράγμα που σημαίνει ότι θεωρητικά μπορούμε να επιβιβαστούμε σε αεροπλάνο στην Αγγλία ακόμα κι αν έχουμε Covid – ειδικά αν κατευθυνόμαστε σε χώρα που δεν έχει απαιτήσεις εισόδου.
Αλλού στο Ηνωμένο Βασίλειο, η απομόνωση παραμένει υποχρεωτική μετά από θετικό τεστ και θα πρέπει να μείνουμε σπίτι. Αλλά αν έχουμε βγει θετικοί στην Αγγλία και έχουμε κάνει κράτηση για διακοπές, θα πρέπει να πάμε;
Διαβάστε τις οδηγίες για ταξιδιώτες στην χώρα μας εδώ :
«Προσωπικά και επαγγελματικά, θα έλεγα όχι – και αυτό ισχύει πραγματικά για κάθε μολυσματική ασθένεια που μεταδίδεται μέσω σωματιδίων αερολυμάτων», λέει ο δρ Τζούλιαν Τανγκ, κλινικός ιολόγος από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ.
Αν χρειάζεται οπωσδήποτε να ταξιδέψουμε, τουλάχιστον να φοράμε μάσκα όταν υπάρχουν άλλοι γύρω μας – καθώς δεν γνωρίζουμε εάν κάποιοι είναι ευάλωτοι που μπορεί να αναπτύξουν πιο σοβαρή ασθένεια εάν μολυνθούν από εμάς».
Η Κρίστλ Ντόνελι, καθηγήτρια στατιστικής επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, λέει επίσης ότι (αυτό) είναι ένα δύσκολο «όχι».
«Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι πρέπει να επιβιβάζονται σε αεροπλάνο εάν έχουν βρεθεί θετικοί στον SARS-CoV-2. Εάν βγω θετική, σίγουρα θα προσπαθήσω να αποφύγω να μολύνω άλλους ανθρώπους, επομένως δεν υπάρχουν αεροπλάνα, τρένα ή κοινόχρηστα αυτοκίνητα για εμένα», λέει στην HuffPost UK. «Θα ενεργούσα με τον ίδιο τρόπο για την γρίπη, τον νοροϊό ή την πνευμονία».
Εάν συζητάμε αν θα ταξιδέψουμε ή όχι, μπορεί να είναι χρήσιμο να σκεφτούμε πότε βγήκαμε θετικοί στον ιό. Εάν εξακολουθούμε να είμαστε θετικοί αρκετές εβδομάδες μετά την αρχική μας μόλυνση, είναι απίθανο να είμαστε μεταδοτικοί.
Αλλά το να ταξιδέψουμε με μια πρόσφατη μόλυνση θα μπορούσε να έχει επιπτώσεις για άλλους στην πτήση μας, στο πλαίσιο της παγκόσμιας τροχιάς της πανδημίας.
«Στην περίπτωση του SARS-CoV-2, ό,τι διευκολύνει τη μετάδοση αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης νέων παραλλαγών», λέει η καθηγήτρια Ντόνελι.
Εάν έχουμε κάνει κράτηση για διακοπές και δεν θέλουμε πλέον να ταξιδέψουμε λόγω Covid, ας επικοινωνήσουμε με τον ταξιδιωτικό μας πάροχο το συντομότερο δυνατό.
Ο Ρόρι Ρόλαντ, συντάκτης του Who? Travel, λέει: «Όλα τα νομικά εμπόδια που εισήχθησαν από την έναρξη της πανδημίας έχουν πλέον καταργηθεί (στην περίπτωση της Αγγλίας), αλλά η Covid εξακολουθεί να έχει τη δυνατότητα να διαταράξει τα σχέδιά μας εάν αρρωστήσουμε πριν ταξιδέψουμε.
«Ο καλύτερος τρόπος για να προστατεύσουμε τα χρήματά μας είναι να κάνουμε κράτηση για πακέτο διακοπών, καθώς συνοδεύεται από ισχυρότερη οικονομική προστασία και να χρησιμοποιήσουμε παρόχους καταλυμάτων ή αεροπορικές εταιρείες με ευέλικτες πολιτικές κρατήσεων. Ένα καλό ασφαλιστήριο συμβόλαιο ταξιδιού θα συνεχίσει να είναι απαραίτητο και είναι επίσης σκόπιμο να κάνουμε κράτηση με πιστωτική κάρτα για να προσφέρουμε στον εαυτό μας περαιτέρω οικονομική προστασία».
Τελικά, οι κυβερνητικοί κανόνες (ή η έλλειψή τους) σημαίνει ότι είναι προσωπική επιλογή αν θα ταξιδέψουμε με Covid ή (αν) όχι, αλλά ο δρ Τανγκ και η καθηγήτρια Ντόνελι είναι και οι δύο εναντίον.
«Σκέφτομαι το ότι μπορούμε δεν σημαίνει ότι πρέπει», λέει η καθηγήτρια Ντόνελι. «Για μένα (η απόφαση αυτή έχει να κάνει με το) να ενεργώ υπεύθυνα για να προστατεύσω τον εαυτό μου, τους αγαπημένους μου και την κοινότητά μου».