Γράφει η Μαρία Κοτοπούλη
«Παρατηρούμε μια σταθεροποίηση της αυξητικής πορείας με σαφή μετακίνηση των κρουσμάτων σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου. Ο συνολικός αριθμός των ενεργών κρουσμάτων, ο αριθμός δηλαδή των ατόμων που νοσούν αυτή τη στιγμή από τη λοίμωξη COVID-19, ανέρχονται στα 176.000. Υπενθυμίζεται ότι ακριβώς πριν από δέκα μέρες και σύμφωνα με τα επιδημιολογικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην προηγούμενη ενημέρωση από το Υπουργείο Υγείας, ο συγκεκριμένος αριθμός ανερχόταν στα 130.000 κρούσματα, παρουσιάζοντας δηλαδή αύξηση κατά 35% στο μεσοδιάστημα αυτό.
Ειδικότερα, όσον αφορά στην πυροδότηση των τελευταίων ημερών στον αριθμό των καθημερινών λοιμώξεων, αυτή οφείλεται στην επικράτηση της παραλλαγής Omicron, με την Omicron 2 να κυριαρχεί στο 77% των δειγμάτων που εξετάζονται σύμφωνα με τα στοιχεία του Eθνικού Δικτύου Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ΕΟΔΥ. Η ηλικιακή μετατόπιση των μολύνσεων στις μεγαλύτερες ηλικίες, σύμφωνα με τα λεγόμενα της κυρίας Παπαευαγγέλου, προβλέπεται ότι θα αποτυπωθεί στους «σκληρούς» δείκτες μεγάλων αστικών κέντρων, αρχής γενομένης από τις εισαγωγές στα νοσοκομεία.
Ποιες είναι οι «κόκκινες» περιοχές
Σύμφωνα με την κυρία Παπαευαγγέλου, τις τελευταίες τρεις εβδομάδες παρατηρείται μείωση στην επίπτωση νέων κρουσμάτων σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες που ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα 12 έως 34 ετών. Αντίθετα, αύξηση παρατηρείται στις λοιμώξεις ατόμων ηλικίας άνω των 35 ετών, και ιδιαίτερα σε ενήλικες άνω των 50 ετών. Το στοιχείο όμως εκείνο που κρατά τους ειδικούς σε εγρήγορση είναι η αύξηση των κρουσμάτων στην ευάλωτη ηλιακή ομάδα των άνω των 65 ετών.
Υπάρχουν μάλιστα Περιφερειακές Ενότητες της Βόρειας Ελλάδας που εμφανίζουν αισθητά ανοδική πορεία. Στις ΠΕ Γρεβενών, Κοζάνης, Καρδίτσας, Δράμας, Τρικάλων, Σερρών και Πρέβεζας, το 50% των νεότερων κρουσμάτων αφορούν σε άτομα ηλικίας άνω των 45 ετών. Έχοντας ως βάση λοιπόν την ηλικιακή κατανομή, αναμένεται περαιτέρω αύξηση των νέων εισαγωγών στις συγκεκριμένες περιοχές τις επόμενες εβδομάδες.
Για ποιους λόγους ανησυχεί η Omicron 2
Η παραλλαγή Stealth Οmicron μπορεί να προκαλεί ηπιότερη συμπτωματολογία στους νοσούντες, όμως εξακολουθούν να διατρέχουν σημαντικό κίνδυνο οι ανεμβολίαστοι συμπολίτες μας και ειδικότερα όσοι ανήκουν στην ηλικιακή ομάδα των άνω των 60. Όπως σημείωσε και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, αυτό είναι και ένα από τα βασικά προβλήματα της χώρας μας σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Όπως συμπλήρωσε «οι ευπαθείς ομάδες και όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί, δε θα πρέπει να την υποτιμήσουν».
Επιπλέον, ευρεία αναφορά έγινε για ακόμα μια φορά στην αξία του εμβολιασμού. Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε ότι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να προσέχουν περισσότερο και πρόσθεσε ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο Σωτήρης Tσιόδρας στην Επιτροπή διατηρείται στο ακέραιο η προστασία του εμβολίου έναντι της σοβαρής νόσησης. «Είναι λάθος όσοι λένε ότι δεν χρειάζεται να εμβολιαστούν επειδή έχουν νοσήσει» σημείωσε η καθηγήτρια.
Ξεπέρασαν τις 770 οι ημερήσιες αιτήσεις για τα αντιικά χάπια
Από την πλευρά της, η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα,αναφέρθηκε στη μεγάλη ζήτηση που παρατηρείται για τα τα αντιικά χάπια. Όπως ανέφερε, γίνονται 770 αιτήσεις τη μέρα. Υπενθυμίζεται ότι η φαρμακευτική φαρέτρα για τη θεραπεία του κορωνοϊού συμπληρώθηκε με την έλευση των σκευασμάτων της Pfizer.
H αντι-ιική θεραπεία τόσο της MSD, που ήταν ήδη διαθέσιμη από τα μέσα Ιανουαρίου, όσο και της πιο τωρινής της εταιρείας Pfizer χορηγείται σε ενήλικες με λοίμωξη COVID-19 που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για σοβαρή νόσηση, εισαγωγή σε νοσοκομείο ή και θάνατο, λόγω νοσημάτων ή ηλικίας, εντός 5 ημερών από τη θετική διάγνωση του κορωνοϊού. Παρόλα αυτά, τονίζεται από τους ειδικούς ότι έχει καλύτερα αποτελέσματα όταν χορηγείται κατά τις 3 πρώτες μέρες. Η χορήγηση γίνεται κατ’οίκον μετά τη διάγνωση του κορωνοϊού.
Ανοίγουν πάλι κλίνες Covid σε 6 νοσοκομεία της Αττικής
Η μεγαλύτερη απόδειξη της μικρής αλλά σημαντικής ανοδικής πορείας στους σκληρούς δείκτες είναι και η αύξηση των κλινών στην πρωτεύουσα μόνο για περιστατικά Covid-19. Ειδικότερα, τα νοσοκομεία Ερυθρός Σταυρός, Σισμανόγλειο, Αμαλία Φλέμινγκ, Κωνσταντοπούλειο – Αγία Όλγα, Ιπποκράτειο και Ελπίς παραχωρούν συνολικά 152 απλές κλίνες Covid για τον Απρίλιο. Eπιπλέον, τα νοσοκομεία Σωτηρία και Αμαλία Φλέμινγκ θα δέχονται μόνο περιστατικά Covid.
Αναφορικά με τη γενική εικόνα των νοσηλειών στα νοσοκομεία της επικράτειας, αυτές συνεχίζουν σταθερά να παρουσιάζουν αύξηση. Συνολικά, σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr και ygeiamou.gr, χθες νοσηλεύονταν 3.589 ασθενείς, με τις νέες εισαγωγές να αφορούν σε 518 ασθενείς και τα εξιτήρια σε 360. Όπως ανέφερε και ο κύριος Μαγιορκίνης, «παρατηρούμε μια πιο διαχειρίσιμη αύξηση στο σύστημα Υγείας, παρά την χαλάρωση που βλέπουμε ότι επικρατεί τις τελευταίες εβδομάδες και αυτό είναι αποτέλεσμα του εμβολιασμού».
Τέλος, ο απρόβλεπτος παράγοντας που θα μπορούσε να διαταράξει τις ισορροπίες εξακολουθεί να είναι η ανάδυση μιας νεότερης παραλλαγής.