Εάν έχετε έστω και την παραμικρή γνώση περί της εκκολπωματίτιδας, πιθανότατα έχετε ακούσει ότι πρέπει να αποφύγετε οποιοδήποτε από τα παρακάτω: ξηρούς καρπούς, σπόρους, ποπ κορν και γενικώς οτιδήποτε φαίνεται δύσκολο να χωνευτεί πλήρως, διότι μπορεί να επιδεινώσει την κατάσταση.
Αποδεικνύεται, αυτή είναι λανθασμένη συμβουλή για την εκκολπωματίτιδα. Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι τροφές ενισχύουν τον κίνδυνο επιδείνωσης. Μάλιστα, έρχεται σε άμεση αντίθεση με τις συμβουλές που δίνουν οι γιατροί στους ασθενείς τους για την πρόληψη της πάθησης εξαρχής (υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες).
Υπάρχουν, ωστόσο, μερικές τροφές που καλό είναι να περιορίσετε στη διατροφή σας, είτε για όσο έχετε έξαρση εκκολπωματίτιδας, είτε για να αποφύγετε μια στο μέλλον.
Δείτε παρακάτω τι γνωρίζουμε για τις διατροφικές τροποποιήσεις που μπορεί να είναι χρήσιμες.
Τι πρέπει να γνωρίζετε για τη διατροφή και την εκκολπωματίτιδα
Μια διάγνωση οξείας εκκολπωματίτιδας σημαίνει ότι έχετε έναν ή περισσότερους μικρούς θύλακες (εκκολπώματα) κατά μήκος του τοιχώματος του παχέος εντέρου, τα οποία έχουν μολυνθεί, ή φλεγμαίνουν. Εάν πρόκειται για μια απλή περίπτωση, πιθανότατα θα αντιμετωπιστεί με ειδική δίαιτα. Μερικοί ασθενείς μπορεί να πάρουν αντιβιοτικά.
Μετά από μερικές ημέρες ανάπαυσης του εντέρου (κατά τη διάρκεια των οποίων θα ακολουθήσετε μια υγρή δίαιτα, ή χαμηλή σε φυτικές ίνες), οι ασθενείς συνήθως αρχίζουν να αισθάνονται καλύτερα. Σε εκείνο το σημείο, στόχος είναι να αποτραπεί ένα άλλο επώδυνο επεισόδιο. Περίπου το 20% των ατόμων με εκκολπωματίτιδα έχουν και μελλοντικό επεισόδιο της νόσου.
Όταν κάποιος έχει αναρρώσει πλήρως από μια κρίση εκκολπωματίτιδας, “θα πρέπει θεωρητικά να συνεχίσει με μια κανονική, υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες”, λέει ο Ryan Warren, εγγεγραμμένος διαιτολόγος και κλινικός διατροφολόγος με έδρα τη Νέα Υόρκη.
Αν και δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη της εκκολπωματίτιδας (τα γονίδια παίζουν σημαντικό ρόλο) τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν ότι οι διαιτητικές ίνες λειτουργούν προστατευτικά. Μια πλούσια σε φυτικές ίνες διατροφή θα μειώσει απότομα τον κίνδυνο εμφάνισης εκκολπωμάτων εξαρχής.
Και αν όντως αναπτύξετε αυτά τα μικρά σακουλάκια, οι πιθανότητες να φουσκώσουν, ή να μολυνθούν μειώνονται επίσης, λέει ο δρ. Warren.
Οι ειδικοί συνιστούν στα άτομα με ιστορικό εκκολπωματίτιδας να επιλέγουν τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, όπως φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια.
Επιτρέπεται να τρώτε ξηρούς καρπούς και σπόρους εάν έχετε, ή περάσατε, εκκολπωματίτιδα;
Πριν από χρόνια, οι γιατροί ανησυχούσαν ότι μικρά κομμάτια από τροφές με πίτουρο πιθανώς μπλοκάρουν και ερεθίζουν τα εκκολπώματα, που μπορεί να σχηματιστούν κατά μήκος του τοιχώματος του παχέος εντέρου, οδηγώντας σε εκκολπωματίτιδα. Αλλά δεν υπήρχαν πραγματικά στοιχεία που να υποστηρίζουν αυτήν τη θεωρία.
Μια μεγάλη μελέτη που δημοσιεύτηκε πριν χρόνια στην επιστημονική επιθεώρηση JAMA συνέβαλε στο να σταματήσει αυτός ο μύθος. Περίπου 47.000 άνδρες χωρίς γνωστή εκκολπωματίτιδα παρακολουθήθηκαν για 18 χρόνια. Η μελέτη δεν διαπίστωσε αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών, όπως η εκκολπωματίτιδα. Μάλιστα, η κατανάλωση ξηρών καρπών και ποπ κορν φάνηκε να είναι και ελαφρώς προστατευτική!
Η κατανάλωση ξηρών καρπών, καλαμποκιού και ποπ κορν δεν σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες σχετικές οδηγίες για την εκκολπωματίτιδα. Δεν υπάρχει καμία απόδειξη ότι η κατανάλωση σπόρων, όπως οι μικροσκοπικοί σπόροι στις φράουλες και τα βατόμουρα, ενισχύει τον κίνδυνο εκκολπωματίτιδας.
Οι σπόροι είναι μέρος μιας πλούσιας σε φυτικές ίνες διατροφής, η οποία και πάλι συνιστάται για την μείωση του κινδύνου εκκολπωματίτιδας.
Εκκολπωματίτιδα: Ποιες τροφές πρέπει να περιορίσετε για να μειώσετε τον κίνδυνο έξαρσης
Για να αποφευχθεί η επανεμφάνιση της εκκολπωματίτιδας, οι γιατροί και οι διαιτολόγοι συνιστούν μια υγιεινή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες. Δεν έχει ιδιαίτερη σημασία ποιο διατροφικό μοτίβο ακολουθείτε, αρκεί να περιλαμβάνει άφθονα λαχανικά, φρούτα και άλλα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
“Ενθαρρύνουμε τους ασθενείς μας να επικεντρωθούν σε υψηλής ποιότητας, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά τρόφιμα”, λέει ο δρ. Warren.
Όσον αφορά τις τροφές που καλό είναι να αποφεύγονται, αυτές είναι:
- Κόκκινο κρέας (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί)
- Γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά (πλήρες γάλα, κρέμα, παγωτό κ.λπ.)
- Επεξεργασμένα δημητριακά (λευκό ψωμί, λευκό ρύζι, λευκά ζυμαρικά κ.λπ.)
Τα στοιχεία είναι ισχυρότερα για την κατανάλωση κόκκινου κρέατος. Μια μελέτη του 2018 που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Gut, εξέτασε την υγεία και τη διατροφή περίπου 46.000 ανδρών σε διάστημα 26 ετών. Εκείνοι που κατανάλωναν το περισσότερο κόκκινο κρέας την εβδομάδα (ειδικά μη επεξεργασμένο κόκκινο κρέας) είχαν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν εκκολπωματίτιδα σε σύγκριση με εκείνους που έτρωγαν τη λιγότερη ποσότητα κάθε εβδομάδα. Η μελέτη δεν αποδεικνύει ότι η κατανάλωση κόκκινου κρέατος προκαλεί εκκολπωματίτιδα, αλλά δείχνει μια συσχέτιση.
Ο κίνδυνος εκκολπωματίτιδας αυξήθηκε κατά 18% ανά μερίδα κόκκινου κρέατος που κατανάλωναν την ημέρα.
Μια άλλη μεγάλη μελέτη, στο περιοδικό Gastroenterology, εξέτασε τα γενικά διατροφικά πρότυπα και όχι μεμονωμένα τρόφιμα. Μια τυπική δυτική δίαιτα (κόκκινο κρέας, επεξεργασμένα δημητριακά, γαλακτοκομικά υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά) συσχετίστηκε με αυξημένο κίνδυνο εκκολπωματίτιδας.
“Αντίθετα, μια διατροφή με πολλά φρούτα και λαχανικά και χαμηλή σε κρέας, επεξεργασμένα τρόφιμα, γλυκά και λιπαρά, είναι ευεργετική”, λέει η δρ. Lisa Strate, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και καθηγήτρια ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.
Όσον αφορά συγκεκριμένες τροφές, η δρ. Strate και οι συνεργάτες της κατέληξαν στο συμπέρασμα, ότι η σχέση μεταξύ διατροφικού προτύπου και εκκολπωματίτιδας οφείλεται κυρίως στην πρόσληψη φυτικών ινών και κόκκινου κρέατος.