Γράφει: Στέφανος Νικήτας
Ερευνητές που προσπαθούν να μάθουν τι σκότωσε τον πρώτο άνθρωπο που έλαβε μόσχευμα καρδιάς από γουρούνι, ανακάλυψαν ότι το όργανο περιείχε έναν ζωικό ιό, ωστόσο δεν μπορούν ακόμα να πουν αν έπαιξε ρόλο στον θάνατο του άνδρα.
Ο Ντέιβιντ Μπένετ, 57 ετών, πέθανε τον Μάρτιο, δύο μήνες μετά την πρωτοποριακή πειραματική μεταμόσχευση. Οι γιατροί του Πανεπιστημίου του Μέριλαντ είπαν την Πέμπτη (5/5) ότι εντόπισαν μία ανεπιθύμητη έκπληξη: ιικό DNA μέσα στην καρδιά του χοίρου.
Οι επιστήμονες δεν βρήκαν σημάδια ότι αυτό το πρόβλημα, που ονομάζεται κυτταρομεγαλοϊός των χοίρων, προκαλούσε ενεργή μόλυνση.
Ωστόσο μια σημαντική ανησυχία για τις μεταμοσχεύσεις από ζώο σε άνθρωπο είναι ο κίνδυνος να εισαγάγουν νέα είδη λοιμώξεων στους ανθρώπους.
Ορισμένοι ιοί είναι «λανθάνοντες», που σημαίνει ότι καραδοκούν χωρίς να προκαλούν ασθένεια. Αυτό θα μπορούσε να αναστείλει τις νέες προσπάθειες είπε στο Associated Press ο δρ Μπάρτλεϊ Γκρίφιθ, ο χειρουργός που πραγματοποίησε τη μεταμόσχευση του Μπένετ.
Ο ζωικός ιός αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το MIT Technology Review, το οποίο επικαλέστηκε μια επιστημονική παρουσίαση που έκανε ο Γκρίφιθ στην Αμερικανική Εταιρεία Μεταμοσχεύσεων τον περασμένο μήνα.
Για δεκαετίες, οι γιατροί προσπάθησαν να χρησιμοποιήσουν όργανα ζώων για να σώσουν ανθρώπινες ζωές χωρίς επιτυχία όμως. Ο Μπένετ, ο οποίος δεν ήταν κατάλληλος για μεταμόσχευση ανθρώπινης καρδιάς, υποβλήθηκε στην τελευταία εγχείρηση χρησιμοποιώντας γενετικά τροποποιημένη καρδιά από χοίρο, προκειμένου να μειωθεί ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος από το ανοσοποιητικό του σύστημα.
Η ομάδα του Μέριλαντ είπε ότι ο χοίρος-δότης ήταν υγιής, είχε περάσει τα τεστ που απαιτούνται από την Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων για τον έλεγχο των λοιμώξεων και ανατράφηκε σε μια εγκατάσταση που έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τα ζώα να διαδίδουν λοιμώξεις. Η Revivicor, η εταιρεία που παρείχε το ζώο, αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά.
Ο Γκρίφιθ είπε ότι ο ασθενής του, ενώ ήταν πολύ άρρωστος, ανάρρωσε αρκετά καλά από τη μεταμόσχευση.
Ωστόσο ένα πρωί ξύπνησε με συμπτώματα παρόμοια με εκείνα της μόλυνσης. Οι γιατροί έκαναν πολυάριθμες εξετάσεις για να προσπαθήσουν να κατανοήσουν την αιτία και έδωσαν στον ασθενή ένα σχήμα αντιβιοτικών, αντιιικών φαρμάκων και μια θεραπεία ενίσχυσης του ανοσοποιητικού. Αλλά η καρδιά του χοίρου πρήστηκε, γέμισε υγρό και τελικά σταμάτησε να λειτουργεί.
«Τι έκανε ο ιός, που θα μπορούσε να προκαλέσει πρήξιμο στην καρδιά του;» διερωτήθηκε ο Γκρίφιθ. «Ειλικρινά δεν ξέρουμε».
Επιπλέον, η αντίδραση του ασθενή δεν φάνηκε να είναι τυπική απόρριψη οργάνου, όπως είπε ενώ σημείωσε ότι η έρευνα είναι ακόμη σε εξέλιξη.
Εν τω μεταξύ, γιατροί σε άλλα ιατρικά κέντρα σε όλη τη χώρα έχουν πειραματιστεί με όργανα ζώων σε ανθρώπινα σώματα και ανυπομονούν να επιχειρήσουν επίσημες μελέτες σε ζωντανούς ασθενείς σύντομα. Δεν είναι σαφές πώς ο ιός των χοίρων θα επηρεάσει αυτά τα σχέδια.
Πηγή: CNBC