Εκτιμάται ότι περίπου οι μισοί άνθρωποι που λαμβάνουν φάρμακα ανά πάσα στιγμή το κάνουν με λάθος τρόπο. Οι περισσότεροι απλώς καθυστερούν την ανάρρωσή τους, αλλά άλλοι μπορεί ακόμη και να βάζουν σε κίνδυνο την υγεία τους.
Βασικοί κανόνες όταν παίρνετε φάρμακα
Πριν πάρετε ένα νέο φάρμακο, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε σε τι χρησιμεύει, καθώς και το όνομα και τα στοιχεία επικοινωνίας του γιατρού που σας το συνταγογράφησε. Επίσης, είναι σημαντικό να κατανοήσετε πώς να παίρνετε το φάρμακο, όπως ποια ώρα της ημέρας, με ή χωρίς φαγητό, και πώς να το αποθηκεύετε σωστά.
12 κανόνες που πρέπει να ακολουθείτε όταν παίρνετε φάρμακα:
- Διαβάστε τις προειδοποιήσεις στην ετικέτα
- Ελέγξτε τη λίστα συστατικών για πράγματα στα οποία μπορεί να είστε αλλεργικοί
- Ελέγξτε την ημερομηνία λήξης
- Πάρτε τη συνταγογραφούμενη δόση την ίδια ώρα κάθε μέρα
- Μην παραλείπετε δόσεις ή παίρνετε μισές δόσεις για να εξοικονομήσετε χρήματα
- Πάρτε το φάρμακο μέχρι να τελειώσει ή μέχρι ο γιατρός σας να πει ότι είναι εντάξει να το σταματήσετε
- Ρωτήστε τον γιατρό σας σχετικά με τις παρενέργειες και αναφέρετε όποια αντιμετωπίζετε
- Μην παίρνετε φάρμακα που έχουν συνταγογραφηθεί σε άλλο άτομο
- Συμβουλευτείτε έναν γιατρό για τις τροφές και τα ποτά που πρέπει να αποφεύγετε ενώ παίρνετε οποιοδήποτε φάρμακο
- Ποτέ μην παίρνετε ή δίνετε σε κανέναν φάρμακο στο σκοτάδι
- Οργανώστε τα φάρμακα στο σπίτι σας
- Κρατήστε ένα γραπτό αρχείο των φαρμάκων που παίρνετε, συνταγογραφούμενων και μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων συμπεριλαμβανομένων, καθώς επίσης και των βιταμινών και άλλων συμπληρωμάτων διατροφής.
Μπορώ να κόψω ένα χάπι στη μέση;
Ο διαχωρισμός των χαπιών είναι μια ευρέως διαδεδομένη πρακτική μεταξύ των ανθρώπων που προσπαθούν να λάβουν μια ενδιάμεση δόση ή να μειώσουν το κόστος υγειονομικής περίθαλψης τους. Επίσης, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι αδυνατούν να καταπιούν τα μεγάλα σε μέγεθος χάπια.
Αλλά, ενώ ορισμένα χάπια είναι χαραγμένα στη μέση και μπορούν να σπάσουν, πολλά δεν έχουν διαχωριστικό. Στην περίπτωση αυτή μπορεί να θρυμματιστούν αντί να κοπούν. Επίσης, ορισμένα δισκία είναι επικαλυμμένα με γαστροπροστασία προκειμένου να αποσυντεθούν μόνο όταν φτάσουν στο παχύ έντερο. Αυτό σημαίνει ότι αν τα κόψετε στη μέση ένα μεγάλο μέρος (ακόμη και το μισό) της δραστικής τους ουσίας δεν θα απορροφηθεί από τον οργανισμό σας – και μια μεγάλη απόκλιση δόσης θα μπορούσε να έχει σοβαρές κλινικές συνέπειες για φάρμακα με στενό θεραπευτικό-τοξικό εύρος.
Τα φάρμακα μακράς ή βραχείας δράσης, οι κάψουλες και τα φάρμακα παρατεταμένης αποδέσμευσης ΔΕΝ μπορούν να κοπούν.
Πριν σπάσετε οποιοδήποτε χάπι ρωτήστε τον γιατρό σας. ΜΗΝ αποφασίσετε να το κάνετε μόνοι σας, επειδή τα χάπια που έχουν σχεδιαστεί να καταπίνονται ολόκληρα έχουν ορισμένες τοξικές επιδράσεις. Εάν ο γιατρός σάς πει ότι μπορείτε να το κάνετε, χρησιμοποιήστε μια συσκευή διαχωρισμού χαπιών, ώστε να μοιράζετε με ακρίβεια τη δόση και διαχωρίστε τα χάπια μόνο ανάλογα με τις ανάγκες. Λάβετε υπόψη ότι ο αέρας ή η υγρασία μπορούν να αλλάξουν τη σύνθεση και να καταστήσουν το φάρμακό σας λιγότερο αποτελεσματικό.
Φάρμακα και Αλκοόλ: Ένας επικίνδυνος συνδυασμός
Ανάλογα με την ποσότητα του αλκοόλ και τον τύπο του φαρμάκου που καταναλώνετε, μπορεί να αντιμετωπίσετε μια σειρά από επιβλαβείς παρενέργειες. Δεδομένου ότι το αλκοόλ είναι καταθλιπτικό, η ανάμειξή του με άλλο φάρμακο μπορεί να είναι επιζήμια για την υγεία σας. Ακολουθούν τρεις συνηθισμένοι συνδυασμοί φαρμάκων και αλκοόλ, καθώς και οι ειδικοί κίνδυνοι τους:
#1 Παυσίπονα και αλκοόλ: Τα παυσίπονα συνταγογραφούνται για τη θεραπεία του μέτριου έως έντονου πόνου. Όταν χρησιμοποιούνται με αλκοόλ, αυτά τα φάρμακα μπορούν να προκαλέσουν επικίνδυνες καταστάσεις για την υγεία. Όταν οι ουσίες συνδυάζονται, αυξάνετε σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης ηπατικών προβλημάτων και πιθανώς ηπατικής νόσου.
#2 Αντικαταθλιπτικά και αλκοόλ: Σε άτομα με πάθηση ψυχικής υγείας συνήθως συνταγογραφείται ένα αντικαταθλιπτικό. Η ανάμειξη ενός αντικαταθλιπτικού με αλκοόλ μπορεί να επιδεινώσει τις παρενέργειες του καθενός – ένας δυνητικά θανατηφόρος συνδυασμός. Ένας από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και αντικαταθλιπτικών είναι να νιώθετε μεγαλύτερη κατάθλιψη ή άγχος. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ευερεθιστότητα, αδυναμία ύπνου και μειωμένη κρίση.
#3 Υπνωτικά χάπια και αλκοόλ: Υπάρχουν διάφοροι κίνδυνοι από τη λήψη υπνωτικών χαπιών. Ωστόσο, όταν συνδυάζονται με τη χρήση αλκοόλ, οι επιπτώσεις των υπνωτικών χαπιών μπορεί να είναι απειλητικές για τη ζωή. Η κατανάλωση ακόμη και μικρής ποσότητας αλκοόλ ενώ παίρνετε υπνωτικά χάπια μπορεί να αυξήσει τα ηρεμιστικά του αποτελέσματα. Όταν αναμιγνύεται με αλκοολούχα ποτά, ένα υπνωτικό φάρμακο μπορεί να προκαλέσει ζάλη, σύγχυση και λιποθυμία.
Tips για να θυμάστε να λαμβάνετε τα φάρμακά σας
Αναπτύξτε μια ρουτίνα – για τη λήψη του φαρμάκου σας συνδέοντάς το με μια καθημερινή δραστηριότητα. Για παράδειγμα, πάρτε το φάρμακό σας κάθε πρωί όταν φτιάχνετε καφέ ή χρησιμοποιήστε μια εξωτερική υπενθύμιση, όπως ένα ξυπνητήρι τηλεφώνου, για να σας ζητήσει να πάρετε το φάρμακό σας.
Χρησιμοποιήστε ένα κουτί χαπιών – για να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τα φάρμακά σας τη σωστή ώρα κάθε μέρα. Υπάρχει μια ποικιλία από ημερήσια, εβδομαδιαία ή μηνιαία κουτιά χαπιών διαθέσιμα.
Χρησιμοποιήστε ένα ημερολόγιο – για να θυμάστε πότε πρέπει να παίρνετε τα φάρμακά σας και πότε πρέπει να ξαναγεμιστούν. Διατηρήστε το ημερολόγιό σας σε ορατή θέση και συμπεριλάβετε τις ακριβείς ημέρες και ώρες που υποτίθεται ότι θα πάρετε το φάρμακό σας. Σημειώστε το ημερολόγιο εάν χάσετε μια δόση και θυμηθείτε να φέρετε το ημερολόγιο μαζί σας στα ραντεβού με τον γιατρό σας.
Κάντε μια λίστα – για να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε τα φάρμακά σας και να αποφύγετε επιβλαβείς αλληλεπιδράσεις με φάρμακα. Καταγράψτε όλα τα φάρμακά σας – συμπεριλαμβανομένων των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων – και δώστε ένα αντίγραφο στο γιατρό σας. Για έναν εύκολο τρόπο να καταγράψετε τα φάρμακά σας, χρησιμοποιήστε το Βιβλίο επισκέψεων γιατρού.
Φωτογραφία από Matvevna από το Pixabay