Εκτινάχθηκαν τα κρούσματα κοροναϊού στη χώρα μας, λίγες μόνο μέρες μετά την πλήρη χαλάρωση των μέτρων, με το αποτύπωμα του τριημέρου του Αγίου Πνεύματος να δημιουργεί φόβους ότι θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε ένα θερινό κύμα.
Κάτι που έχει θέσει σε επιφυλακή την επιστημονική κοινότητα, και ήδη ακούγονται «φωνές» για επαναφορά της μάσκας.
Μόνο χθες, Τετάρτη 15 Ιουνίου ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 9.288 νέα κρούσματα κορονοϊού, με 1.274 επαναλοιμώξεις, ενώ οι νέοι θάνατοι στην Ελλάδα φτάνουν στους 15. Παράλληλα, 103 ασθενείς βρίσκονται διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ της χώρας.
Θερινό κύμα
Οι προγνώσεις των μοντέλων που τρέχουν οι ειδικοί, «δείχνουν» θερινό κύμα κοροναϊού, όπως τόνισε ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης στον Σκάι.
Εξήγησε ωστόσο ότι δεν φαίνεται ότι θα ασκηθεί πίεση το Σύστημα Υγείας ώστε να οδηγήσει σε λήψη περιοριστικών μέτρων.
- Διαβάστε επίσης: Τι ισχύει για rapid test ανεμβολίαστων και μάσκα
«Σε όλα τα μοντέλα που τρέχουμε δεν δείχνουν δυναμικές που θα πιέσουν το σύστημα υγείας για να χρειαστεί να πάρουμε μέτρα. Τα κρούσματα ως κρούσματα, είναι ένα κεφάλαιο. Το θέμα είναι κατά πόσο μετατρέπονται σε νοσηλείες. Προφανώς θα είναι περισσότερες αλλά δεν φαίνεται δυναμική πίεσης του συστήματος υγείας», τόνισε χαρακτηριστικά.
Φωνές για επαναφορά της μάσκας «ΤΩΡΑ»
Επιστήμονες ωστόσο, εμφανίζονται ανήσυχοι και κάποιοι όπως ο καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης, ζητούν επαναφορά της μάσκας.
Σε ανάρτησή του στο Facebook, σημαίνει συναγερμό τονίζοντας: «Ο αριθμός των κρουσμάτων του κορονοϊού αναπτύσσει εμφανώς στοιχεία εκθετικής αύξησης που αυξάνουν και την πιθανότητα ενός πρώιμου καλοκαιρινού κύματος των παραλλαγών της Όμικρον. Η επαναφορά της υποχρεωτικής χρήσης ΚΝ95 μάσκας και στα ΜΜΜ μη αστικού τύπου (αεροπλάνα, τρένα, υπεραστικά, τουριστικά λεωφορεία) και στους κλειστούς χώρους συνωστισμού (αεροδρόμια, πολυκαταστήματα, σουπερμάρκετ) είναι σοφή και υπεύθυνη απόφαση. Τώρα, πριν αγγίξουμε τα δεκάδες χιλιάδες κρούσματα μέσα στην τουριστική περίοδο».
H σοφότερη επιλογή
«Οι πανδημίες «κρατούν» τουλάχιστον 3 χρόνια», σημειώνει, ο πνευμονολόγος στην 5η Πνευμονολογική Κλινική του νοσοκομείου «ΣΩΤΗΡΙΑ» και Συντονιστής Ομάδας ΧΑΠ της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Γιώργος Χειλάς.
Παραθέτει επίσης την άποψή του για το ποια είναι η σοφότερη επιλογή:
«Ο σημερινός αριθμός μολύνσεων (και όχι κρουσμάτων επιμένω) αγγίζει τις 10.000 εν μέσω καλοκαιριού και ισοδυναμεί με επιπολασμό χειμώνα. Ωστόσο, ο αριθμός είναι ευθέως ανάλογος της καθολικής άρσης όλων των υγειονομικών μέτρων.
Η σοφότερη επιλογή θα ήταν η προοδευτική «απαγκίστρωση» και η διατήρηση κάποιων στοιχειωδών προφυλάξεων (πχ μάσκα σε σχολεία, εσωτερικούς χώρους κτλ). Για την ατομική μας δε προφύλαξη δε χρειαζόμαστε πια μέτρα, όλοι γνωρίζουμε τι πρέπει να κάνουμε. Ο πληθυσμός μας είναι εμβολιασμένος σε υψηλό ποσοστό, και οι επαναμολύνσεις σπάνιες και υγειονομικά «αδιάφορες». Μπορούμε να έχουμε μια ανοικτή κοινωνία τηρώντας απλά κάποια εντελώς βασικά υγειονομικά μέτρα ώστε να προφυλάξουμε τους ευπαθείς συμπολίτες μας αλλά και τα νοσοκομεία μας που διαχειρίζονται επιτέλους και όλα τα αλλά νοσήματα. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: δε χρειάζεται καμία ανησυχία, αλλά και δεν πρέπει να «παθαίνουμε» και καμία έκπληξη. Είμαστε κοντά στο τέλος αλλά όχι ακόμα στο τέλος. Αυτή είναι η νομοτελειακή πορεία των πανδημιών. Από εμάς απαιτείται σε κεντρικό επίπεδο αλλά και ατομικό απλά ρεαλισμός που ισούται με τη στοιχειώδη προφύλαξη του πληθυσμού σε μέρη με συνωστισμό και στον εμβολιασμό του με την επικαιροποιημένη δόση του εμβολίου το φθινόπωρο. Τότε θα είναι το τέλος», τονίζει ο κ. Χειλάς.
Μπορεί να ενεργοποιηθούν μέτρα από τον Σεπτέμβριο
Θα υπάρξει ένας σχεδιασμός από Σεπτέμβριο καθώς αναμένεται άνοδος κρουσμάτων και αναλόγως της πίεσης που θα ασκηθεί «μπορεί να χρειαστεί να ενεργοποιηθούν πολλά (μέτρα) αλλά μπορεί να μην ενεργοποιηθεί τίποτα», τόνισε από την πλευρά του, ο υπουργός Υγείας.
Κάλεσε τους ευάλωτους πολίτες να τηρούν μέτρα αυτοπροστασίας και όσους το επιθυμούν να προχωρήσουν στην τέταρτη δόση του εμβολίου κατά του κοροναϊού.
Πού οφείλεται η αύξηση των κρουσμάτων
«Περιμέναμε την αύξηση (των κρουσμάτων) και είναι λογικό καθώς έχουμε μεταλλάξεις που είναι πιο μεταδοτικές άρα είναι ανούσια τα περιοριστικά μέτρα» είπε χαρακτηριστικά ο Θάνος Πλεύρης.
Εξηγώντας γιατί συμβαίνει αυτή η αύξηση των κρουσμάτων, ο Θάνος Πλεύρης είπε ότι οι ειδικοί σημειώνουν δύο χαρακτηριστικά:
- Ένα σοβαρό ποσοστό επαναλοιμώξεων
- Εμφανίζονται υπομεταλλάξεις της μετάλλαξης Όμικρον που έχουν ένα χαρακτηριστικό ότι δεν προστατεύεται από αυτές κάποιος που έχει νοσήσει από την Όμικρον
Βάσει των όσων λένε οι ειδικοί ο υπουργός Υγείας παρατήρησε ότι από τις υπομεταλλάξεις αυτές «δεν υπάρχει ασφάλεια από τη νόσηση αλλά υπάρχει ασφάλεια από τη σοβαρή νόσηση».
Υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα σε 15 ημέρες
Γεγονός είναι πάντως πως μέσα σε 15 ημέρες υπερδιπλασιάστηκαν τα κρούσματα.
Την 1η Ιουνίου τα κρούσματα που κατέγραφε ο ΕΟΔΥ ήταν 4.026, στις 8 Ιουνίου ήταν 4.496 αλλά χθες, Τετάρτη (15/06) είχαν φτάσει τα 9.288.
Την ίδια ώρα επικίνδυνα προς τη μονάδα κινείται και ο ρυθμός μετάδοσης της λοίμωξης, Rt ο οποίος εκτιμάται σε 0,97 σε πανελλαδικό επίπεδο αν και το ανώτατο σημείο της για ορισμένες περιοχές είναι και στο 1,03.
Την πρώτη ημέρα χαλάρωσης των μέτρων, την 1η Ιουνίου, ο αντίστοιχος δείκτης εκτιμάτο σε 0,89 με τα ανώτατα επίπεδα να μην ξεπερνούν τη μονάδα.
Για την ώρα, πάντως, η αύξηση των κρουσμάτων κοροναϊού δεν έχει οδηγήσει σε αύξηση στον αριθμό των θανάτων ή των διασωληνωμένων στις ΜΕΘ όπως προκύπτει από τις εκθέσεις του ΕΟΔΥ καθώς από τους 130 διασωληνωμένους και τους 9 θανάτους της 1ης Ιουνίου, δεκαπέντε ημέρες μετά οι αριθμοί αυτοί είναι 15 θάνατοι και 105 διασωληνωμένοι.
Ωστόσο, όπως έχουν επισημάνει στις προηγούμενες φάσεις της πανδημίας οι ειδικοί, ο αριθμός των ασθενών, των διασωληνωμένων και των θανάτων ακολουθεί με διαφορά περίπου δύο εβδομάδων την άνοδο του αριθμού των κρουσμάτων όταν αυτή καταγράφεται.