Είναι ή όχι ασφαλές να κολυμπήσουμε αμέσως μόλις φάμε;

132
Εχουν να μας πουν (ως επί το πλείστον) καλά νέα.

Αφού τρώει μπέργκερ, χοτ ντογκ και καρπούζι, το τελευταίο πράγμα που θέλει να ακούσει ένα παιδί (ή ένας ενήλικας) σε ένα καλοκαιρινό μπάρμπεκιου δίπλα στην πισίνα είναι: «Περιμένετε μισή ώρα πριν πάτε στην πισίνα!»

Πολλοί από εμάς μεγαλώσαμε με αυτές τις λέξεις να αντηχούν στα αυτιά μας σε κάθε πάρτι στην πισίνα ή στην παραλία. Είχαν, άραγε, δίκιο οι γονείς μας να ορίζουν μια αυστηρή ζώνη ασφαλείας 30 λεπτών μεταξύ της ώρας του μεσημεριανού γεύματος και της ώρας κολύμβησης;

Για να φτάσουμε στο βάθος αυτής της πολύ δημοφιλούς θεωρίας περί ασφάλειας, ζητήσαμε τη γνώμη των ανθρώπων που θα είχαν απαντήσεις: τον γιατρό των επειγόντων περιστατικών δρ. Τζιμ Κίνι από το νοσοκομείο Providence Mission στο Mission Viejo της Καλιφόρνια και τον εγγεγραμμένο νοσηλευτή και προπονητή τριάθλου Τζον Ρόουντς στο Axes Performance Coaching.

Η ιδέα ότι πρέπει να περιμένουμε για να κολυμπήσουμε αφού φάμε είναι ένας μύθος που βασίζεται σε μια ψευδή κατανόηση των σωματικών λειτουργιών

Θα ξεκινήσουμε απαντώντας στο μεγάλο ερώτημα σχετικά με αυτό το θέμα: «Δεν υπάρχουν ιατρικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αναμονή τουλάχιστον 30 λεπτών μετά το φαγητό πριν από το κολύμπι. Δεν υπάρχουν περιπτώσεις ή στοιχεία που να υποδηλώνουν ότι το φαγητό λίγο πριν από το κολύμπι οδήγησε κάποιον σε πνιγμό», λέει ο δρ. Κίνι.

Ο Κίνι εξήγησε ότι αυτός ο μύθος αρχικά κέρδισε δημοτικότητα λόγω μιας απλής παρανόησης της ιατρικής επιστήμης. Στο παρελθόν, «υπολογιζόταν ότι επειδή έρεε περισσότερο αίμα στο στομάχι για την πέψη, λιγότερο οξυγόνο θα έρεε στα χέρια και τα πόδια, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πνιγμό». Ωστόσο, ο Κίνι μας διαβεβαιώνει ότι «το σώμα μας παρέχει περισσότερο από αρκετό οξυγόνο στο στομάχι τα χέρια και τα πόδια μας όταν κολυμπάμε».

Το φαγητό πριν από το κολύμπι μπορεί να είναι επικίνδυνο εάν σκοπεύoυμε να κάνουμε κολυμβητικές ασκήσεις

Εάν σχεδιάζουμε ελαφριά ψυχαγωγική κολύμβηση με φίλους αφού απολαύσουμε μπάρμπεκιου στην πίσω αυλή, δεν διατρέχουμε μεγάλο κίνδυνο για έντονες κράμπες. Αλλά αν είμαστε ανταγωνιστικός κολυμβητής στην προπόνηση ή με άλλο τρόπο αισθανόμαστε την επιθυμία να κολυμπήσουμε έντονα, ο Ρόουντς προειδοποιεί να μην ξεκινήσουμε αμέσως μετά το φαγητό.

«Το να καταναλώνουμε ένα μεγάλο γεύμα και μετά να κάνουμε μια σκληρή προπόνηση κολύμβησης, μπορεί να οδηγήσει σε γαστρεντερική δυσφορία, όπως ναυτία ή έμετο», λέει ο ίδιος. Αντίθετα, ας αφήσουμε την προπόνηση κολύμβησης σε ολυμπιακό επίπεδο για μια άλλη (λιγότερο εστιασμένη στο φαγητό) περίσταση.

Οι ίδιες διατροφικές συνήθειες που μπορεί να προκαλέσουν δυσφορία στο στομάχι στην ξηρά μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε κράμπες στο νερό

Όταν ρωτήσαμε τον Κίνι εάν ορισμένα είδη τροφών είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν κράμπες από άλλα, μας είπε ότι «οι μελέτες δείχνουν σταθερά ότι αυτό δεν συμβαίνει. Και, σύμφωνα με τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό, δεν χρειάζεται να περιορίσουμε ορισμένες τροφές πριν κολυμπήσουμε».

Ωστόσο, ο Κίνι λέει ότι «οποιαδήποτε αδιαφορία γύρω από την διατροφή μας που μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές χωρίς να εμπλακεί το κολύμπι, θα μπορούσε να οδηγήσει στα ίδια προβλήματα, όπως κράμπες κατά την κολύμβηση. Η υπερκατανάλωση [και η κατανάλωση] υπερβολικά πικάντικων ή όξινων τροφών μπορεί επίσης να προκαλέσει κράμπες στο στομάχι ακόμη και υπό κανονικές συνθήκες, επομένως είναι συνετό να χρησιμοποιούμε τη δική μας κρίση» όταν κολυμπάμε μετά την κατανάλωση αυτών των τροφών.

Έως και το 70% των θανάτων που σχετίζονται με την αναψυχή στο νερό μεταξύ των εφήβων και των ενηλίκων σημειώθηκαν όταν εμπλεκόταν το αλκοόλ.
Dimensions via Getty Images
Έως και το 70% των θανάτων που σχετίζονται με την αναψυχή στο νερό μεταξύ των εφήβων και των ενηλίκων σημειώθηκαν όταν εμπλεκόταν το αλκοόλ.

Το αλκοόλ, από την άλλη, μπορεί να αποδειχθεί πολύ επικίνδυνο (ακόμα και θανατηφόρο) όταν συνδυάζεται με κολύμπι

Για τους ενήλικες επισκέπτες σε ένα μπάρμπεκιου το Σαββατοκύριακο, οι δροσερές μπύρες και οι παγωμένες μαργαρίτες συχνά κάνουν καλοδεχούμενους συνδυασμούς για αγαπημένα πιάτα μαγειρικής. Ο Κίνι, ωστόσο, επιμένει χωρίς αμφιβολίες ότι το αλκοόλ και το κολύμπι δεν πάνε καλά μαζί.

«Το αλκοόλ παίζει σημαντικό ρόλο στην ασφάλεια της κολύμβησης», είπε. «Στην πραγματικότητα, η κατανάλωση αλκοόλ αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα πνιγμού. Αυτό συμβαίνει επειδή βλάπτει τον συντονισμό, την κρίση, την ισορροπία, την ανταπόκριση στο κρύο και την ικανότητα ασφαλούς κολύμβησης».

Φωτογραφία από Pexels από το Pixabay

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις