Από τη Μαρία Αθ. Ψωμά M.D. Ph.D. DU ιατρό-βιοπαθολόγο Ιατρική της Παχυσαρκίας διδάκτορα Πανεπιστημίου Αθηνών Ιατρική & Χειρουργική της Παχυσαρκίας (Πανεπιστήμιο Παρισιού VI).
Το πιο σημαντικό σημείο για να αλλάξεις την υγεία σου αλλά και την εμφάνισή σου είναι η κατανάλωση λαχανικών. Ακόμα καλύτερα λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνη, με τα οποία θα αρχίσεις να έχεις περισσότερη ενέργεια, θα δεις το βάρος σου να μειώνεται, θα νιώθεις χορτάτη και θα δεις το δέρμα σου να λάμπει.
Λαχανικά πλούσια σε πρωτεΐνες | Οι 9 καλύτερες επιλογές
1. Αρακάς
Ο αρακάς διαθέτει την υψηλότερη διαθέσιμη φυτική πρωτεΐνη. Μπορείς να τον βρεις φρέσκο ή κατεψυγμένο. Επομένως, όταν χρειαστείς λίγη πρωτεΐνη πρόσθεσε στο γεύμα σου μια κουτάλα αρακά.
2. Σπανάκι
Ίσως γνωρίζεις ήδη πως το σπανάκι αποτελεί “σούπερ τροφή”. Το συγκεκριμένο λαχανικό είναι πλούσιο σε βιταμίνες, ιδιαίτερα το φυλλικό, μέταλλα και αντιοξειδωτικά, ενώ είναι επίσης πλούσιο σε πρωτεΐνη.
3. Λαχανίδα (cale)
Πραγματικά ένα από τα καλύτερα χόρτα και λαχανικά που μπορείς να επιλέξεις, ειδικά το κατσαρό λάχανο. Χρησιμοποίησέ το σε σαλάτα ή κατανάλωσέ το σε σούπα ή smoothie. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρεις ότι έχεις καταναλώσει την πρωτεΐνη που χρειάζεσαι.
4. Μπρόκολο
Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά και μέταλλα καθώς επίσης και σε πρωτεΐνη. Θεωρείται αντικαρκινική τροφή. Βάλτο σε σαλάτες, σούπες, βραστό ή ωμό, συνοδεύοντάς το με στυμμένο λεμόνι.
5. Μανιτάρια
Τα μανιτάρια βοηθούν στην τόνωση του ανοσοποιητικού και ιδιαίτερα οι ποικιλίες cordycep, reishi και shitake. Τα μανιτάρια αποτελούν νόστιμο και πλήρες γεύμα. Ιδανικός τρόπος ψησίματος είναι στο γκριλ, έχοντας ψεκάσει με λίγο ελαιόλαδο και όταν είναι σχεδόν έτοιμο μπορείς να προσθέσεις ψιλοκομμένο σκόρδο, μαϊντανό και το βάζεις πάλι στη φωτιά για να μαγειρευτεί μαζί με το σκόρδο.
6. Λαχανάκια Βρυξελλών
Ανήκουν στα σταυρανθή λαχανικά τα οποία είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Θεωρούνται αντικαρκινικά. Δοκίμασε να τα ψήσεις σε ένα ταψί με ελαιόλαδο και θαλασσινό αλάτι για παραλλαγή.
7. Αγκινάρες
Μπορείς να φας αγκινάρες με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, στον ατμό ή ψητές. Είναι πολύ νόστιμες και προκαλούν κορεσμό χάρη στην περιεκτικότητά τους σε πρωτεΐνη. Εκτός από λαχανικό μπορείς να την χρησιμοποιήσεις και σαν κυρίως πιάτο, όπως γίνεται και σε άλλες χώρες.
8. Σπαράγγια
Όχι μόνο είναι πλούσια σε πρωτεΐνες τα σπαράγγια, αλλά βοηθούν και το σώμα σου να αποτοξινωθεί, επειδή λειτουργούν διουρητικά. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς τους σε φυτικές ίνες, προκαλούν κορεσμό με αποτέλεσμα να μην πεινάς.
9. Καλαμπόκι
Εκτός από την υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες, μια μερίδα του καλαμποκιού διαθέτει επαρκή ποσότητα πρωτεΐνης. Ιδανικά επίλεξε τα φρέσκα καλαμπόκια, διαφορετικά αν είναι εκτός εποχής, μπορείς να τα βρεις κατεψυγμένα ή σε κονσέρβα.