Τα μανιτάρια είναι πηγή καταπληκτικών θρεπτικών συστατικών, βιταμινών και μετάλλων που έχουν αναγνωριστεί για τα οφέλη τους στην υγεία. Είναι μια πλήρης πηγή φυτικών ινών (που σας κρατούν χορτάτους), αντιοξειδωτικών και μετάλλων, όπως το κάλιο.
Μια μερίδα μανιταριών παρέχει περίπου το 20% της ημερήσιας ανάγκης σας σε βιταμίνες D και B6 καθώς και λίγο χαλκό. Εκτός από εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών, είναι επίσης καλές πηγές σεληνίου, ψευδαργύρου και μαγγανίου μαζί με μια ποικιλία άλλων βιταμινών και μετάλλων.
Τα 9 κορυφαία οφέλη των μανιταριών για την υγεία
1. Απώλεια βάρους
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική λύση για το κρέας με λίγες θερμίδες και χαμηλά λιπαρά. Έχουν επίσης υψηλή περιεκτικότητα σε νερό και είναι χαμηλές σε θερμίδες. Αποτελούνται από περίπου 90% νερό και έχουν περίπου 3 θερμίδες ανά μισό φλιτζάνι. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη, μια διαλυτή ίνα που επιβραδύνει την πέψη, βοηθώντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Είναι επίσης χαμηλά σε λιπαρά και πλούσια σε πρωτεΐνες. Είναι μια εξαιρετική πηγή χαλκού, ενός μετάλλου που σας βοηθά να μεταβολίσετε το λίπος. Ο χαλκός είναι επίσης ένα απαραίτητο μέταλλο για υγιή μαλλιά. Τροφές πλούσιες σε χαλκό, όπως τα μανιτάρια, συμβάλλουν στον σχηματισμό κολλαγόνου για υγιές, λαμπερό δέρμα.
2. Ενισχύουν το ανοσοποιητικό
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική πηγή βήτα-γλυκάνης, ένα είδος φυτικών ινών που έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Η βήτα-γλυκάνη έχει μελετηθεί ως πιθανή θεραπεία για τον καρκίνο και την υψηλή χοληστερόλη. Τα μανιτάρια είναι επίσης πλούσια σε σελήνιο, ένα μέταλλο που έχει βρεθεί ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προστατεύει από λοιμώξεις, κρυολόγημα και κοινή γρίπη.
3. Εξαιρετική πηγή βιταμινών και μετάλλων
Τα μανιτάρια είναι μια σημαντική πηγή μιας ποικιλίας βιταμινών και μετάλλων που είναι απαραίτητα για την καλή υγεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα θειαμίνη και ριβοφλαβίνη, που βοηθούν το σώμα να μεταβολίσει τους υδατάνθρακες και είναι σημαντικές για το νευρικό σύστημα. Είναι επίσης καλές πηγές νιασίνης και παντοθενικού οξέος, τα οποία είναι απαραίτητα για τον μεταβολισμό και τη διαδικασία μετατροπής του λίπους και άλλων θρεπτικών συστατικών σε ενέργεια. Λίγοι επίσης ξέρουν ότι τα μανιτάρια είναι το μόνο φυτό που παράγει βιταμίνη D με απορρόφηση από τον ήλιο, όπως και το ανθρώπινο δέρμα! Η βιταμίνη D έχει πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ενίσχυσης του ανοσοποιητικού συστήματος.
Περιέχουν αρκετά μέταλλα που είναι σημαντικά για την καλή υγεία. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, ένα μέταλλο που υποστηρίζει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, βοηθά στην πρόληψη ορισμένων τύπων καρκίνου και στην πρόληψη της πρόωρης γήρανσης. Τα μανιτάρια είναι επίσης μια καλή πηγή σιδήρου, ο οποίος μεταφέρει οξυγόνο σε όλο το σώμα, συμβάλλοντας στην υγιή λειτουργία του εγκεφάλου και των μυών. Είναι επίσης μια αξιόπιστη πηγή καλίου, ένα απαραίτητο μέταλλο που βοηθά στη ρύθμιση της καρδιάς, των νεφρών και του πεπτικού συστήματος.
4. Χρήσιμη πηγή φυτικών ινών
Τα μανιτάρια αποτελούν βασική πηγή διαιτητικών ινών, οι οποίες αποτελούν ουσιαστικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Έχουν επίσης χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες, νάτριο και λίπος. Αποτελούν εξαιρετική πηγή πηκτίνης, ενός τύπου διαλυτής ίνας, που έχει αποδειχθεί, ότι μειώνει τη χοληστερόλη. Περιέχουν τόσο διαλυτές όσο και αδιάλυτες φυτικές ίνες, οι οποίες βοηθούν στη διατήρηση της υγείας του πεπτικού σας συστήματος και στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας. Οι διαιτητικές ίνες έχουν πολλά οφέλη για την υγεία, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης του κινδύνου καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στη διαχείριση του βάρους κάνοντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
5. Εξαιρετική εναλλακτική πηγή πρωτεΐνης
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική εναλλακτική πηγή για την πρωτεΐνη, ειδικά για άτομα που ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή ή δεν τρώνε κρέας για άλλους λόγους. Μία μερίδα μανιταριών παρέχει περίπου το 10% της ημερήσιας συνιστώμενης πρωτεΐνης. Αποτελούν καλή πηγή απαραίτητων αμινοξέων, τα οποία είναι τα δομικά στοιχεία της πρωτεΐνης. Περιέχουν ένα πλήρες προφίλ αμινοξέων παρόμοιο με αυτό του κρέατος και είναι επίσης χωρίς γλουτένη.
6. Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
Τα μανιτάρια περιέχουν υγιεινές ενώσεις που ονομάζονται βήτα-γλυκάνες, οι οποίες έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Οι βήτα-γλυκάνες έχουν μελετηθεί για τη δυνατότητά τους να βοηθούν στην πρόληψη και τη θεραπεία ορισμένων ασθενειών όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις και ορισμένοι καρκίνοι. Τα μανιτάρια έχουν επίσης βρεθεί ότι έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, οι οποίες μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του πόνου, της δυσκαμψίας και του πρηξίματος.
7. Μπορεί να βοηθήσουν στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του στρες
Τα μανιτάρια είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Β6, η οποία είναι απαραίτητη για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου. Περιέχουν επίσης τρυπτοφάνη (ένα αμινοξύ που είναι απαραίτητο για τη σωστή λειτουργία του εγκεφάλου) και σεροτονίνη, έναν νευροδιαβιβαστή που βοηθά στη ρύθμιση της διάθεσης, της όρεξης, του ύπνου και της διάθεσης.
Τα μανιτάρια έχουν βρεθεί ότι έχουν αντικαταθλιπτικές ιδιότητες και μελετώνται ως πιθανή θεραπεία για ψυχικές διαταραχές όπως το στρες και η κατάθλιψη.
8. Οι βιταμίνες τους κάνουν καλό στα μάτια
Τα μανιτάρια είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Α, γνωστή και ως βήτα-καροτίνη, η οποία είναι ένα αντιοξειδωτικό που βοηθά στην μείωση του κινδύνου ορισμένων τύπων καρκίνου και προβλημάτων όρασης, όπως η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας. Η βιταμίνη Α είναι σημαντική για την υγεία των ματιών, την λειτουργία του ανοσοποιητικού και το υγιές δέρμα. Τα μανιτάρια περιέχουν επίσης βιταμίνη Β2 (ριβοφλαβίνη), η οποία είναι σημαντική για την όραση, τον μεταβολισμό και τη νευρολογική λειτουργία. Είναι επίσης μια καλή πηγή βιταμίνης C, η οποία είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό που βοηθά στην μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου.
9. Έχουν τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν χρόνιες ασθένειες, όπως ο καρκίνος και οι καρδιακές παθήσεις
Μελέτες έχουν δείξει ότι τα μανιτάρια έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες και μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση του κινδύνου ορισμένων μορφών καρκίνου. Περιέχουν β-γλυκάνες, οι οποίες είναι ενώσεις φυτικών ινών που έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν την ανάπτυξη ορισμένων όγκων, εμποδίζοντας τη ροή του αίματος προς αυτούς και την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων. Τα μανιτάρια είναι επίσης μια καλή πηγή σεληνίου, ένα μέταλλο που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ορισμένων μορφών καρκίνου, ιδιαίτερα του καρκίνου του προστάτη. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να καταπολεμήσουν τις καρδιακές παθήσεις, καθώς είναι μια καλή πηγή καλίου, ένα μέταλλο που έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την υψηλή αρτηριακή πίεση.
Πηγή: https://scitechdaily.com
φωτό: iStock