Οι «τρεχούμενοι» κρόκοι αυγού είναι ένα βασικό συστατικό του πρωινού, είτε μαγειρεύουμε στο σπίτι είτε τα δοκιμάζουμε στο αγαπημένο μας μέρος που απολαμβάνουμε brunch. Αλλά όπως έχει προειδοποιηθεί κάθε παιδί που έχει προσπαθήσει ποτέ να φάει ωμή ζύμη μπισκότων, τα ωμά αυγά ενέχουν κινδύνους.
Αν και νόστιμα, είναι ασφαλείς για κατανάλωση οι κρόκοι αυγών που «τρέχουν»; Και πόσο στην πραγματικότητα πρέπει να «τρέχουν»; Μιλήσαμε με διατροφολόγους που είναι εξοικειωμένοι με τις οδηγίες για την ασφάλεια των τροφίμων και ορίστε τι είχαν να πουν.
“Η Σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να εισχωρήσει σε τρόφιμα ή νερό και όταν το κάνει, μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους δυσάρεστες παρενέργειες όπως διάρροια, πυρετό, ρίγη και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο σοβαρά συμπτώματα. Η σαλμονέλα είναι πολύ πιο συχνή σε ωμά ή κακομαγειρεμένα τρόφιμα παρά σε μαγειρεμένα συστατικά.”
Οι κίνδυνοι του να καταναλώνουμε αυγά που «τρέχουν»
Υπάρχουν κίνδυνοι από την κατανάλωση αυγών που «τρέχουν» – συγκεκριμένα, σαλμονέλα.
Η Σαλμονέλα είναι ένα βακτήριο που μπορεί να εισχωρήσει σε τρόφιμα ή νερό και όταν το κάνει, μπορεί να προκαλέσει κάθε είδους δυσάρεστες παρενέργειες όπως διάρροια, πυρετό, ρίγη και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμη πιο σοβαρά συμπτώματα. Η σαλμονέλα είναι πολύ πιο συχνή σε ωμά ή κακομαγειρεμένα τρόφιμα παρά σε μαγειρεμένα συστατικά.
Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων λένε ότι κάθε τρόφιμο ζωικής προέλευσης – όπως τα αυγά, τα πουλερικά, το βοδινό κρέας και το ψάρι – «έχει πιθανότητα να μολυνθεί με σαλμονέλα», σύμφωνα με ότι εξηγεί η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Αμάντα Χόλντζερ. «Καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι δεν είναι ασφαλές να τρώμε κανένα από αυτά τα προϊόντα εάν είναι ωμά ή όχι καλά μαγειρεμένα».
Πότε ο ρευστός κρόκος είναι απαγορευτικό να καταναλωθεί;
Το τελικό ερώτημα στο δίλημμα του κρόκου είναι σε ποιο σημείο η ρευστότητα είναι υπερβολική.
«Αυτός είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας για υγιείς ενήλικες – όταν τηγανίζουμε αυγά, να τα τηγανίζουμε για τουλάχιστον δύο έως τρία λεπτά», λέει η Χόλντζερ. «Όταν κουνάμε το τηγάνι, τα ασπράδια των αυγών δεν πρέπει να κουνιούνται και δεν πρέπει να έχουν μείνει ασπράδια σαν ζελέ. Ο κρόκος πρέπει είτε να μην κουνιέται καθόλου, είτε, αν μας αρέσει να είναι ρευστός, θα πρέπει να έχει ένα ελαφρύ τρέμουλο».
Αν έχουμε θερμόμετρο, ας σιγουρευτούμε ότι τα αυγά μας τηγανίζονται σε θερμοκρασία από 62 σε 70 βαθμούς Κελσίου.
Υπάρχουν κι άλλα βήματα που μπορούμε να κάνουμε για να καταναλώσουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια ρευστούς κρόκους, επίσης
«Η σωστή αποθήκευση των αυγών μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο μόλυνσης», λέει η Χόλντζερ. «Φυλάξτε τα αυγά στο ψυγείο. Όταν μαγειρεύετε αυγά, μην αφήνετε το χαρτοκιβώτιο στον πάγκο για παρατεταμένες χρονικές περιόδους. Καθώς η θερμοκρασία των αυγών αυξάνεται, αυξάνονται οι πιθανότητες πολλαπλασιασμού των βακτηρίων».
Επιπλέον, εάν πρόκειται να καταναλώσουμε αυγά με ρευστούς κρόκους, είναι καλύτερο να αγοράσουμε παστεριωμένα αυγά. «Αυτό σημαίνει ότι πριν συσκευαστούν, τα αυγά θερμάνθηκαν ελαφρώς σε σημείο που σκοτώνει κάθε επικίνδυνο βακτήριο», είπε ο Χόλτζερ…
Είναι, επίσης, σημαντικό να πετάμε τα αυγά με σπασμένα ή σπασμένα τσόφλια, λέει η Χόλτζερ. Εάν παίρνουμε τα αυγά μας από μια φάρμα, ας βεβαιωθούμε ότι τα τσόφλια έχουν πλυθεί καλά πριν τα μαγειρέψουμε. Τέλος, ας πλύνουμε τα χέρια μας πριν και μετά την ενασχόλησή μας με ωμά αυγά για να αποτρέψουμε την πιθανή εξάπλωση βακτηρίων.
“«Αυτός είναι ένας καλός εμπειρικός κανόνας για υγιείς ενήλικες – όταν τηγανίζουμε αυγά, να τα τηγανίζουμε για τουλάχιστον δύο έως τρία λεπτά», λέει η Χόλντζερ. «Όταν κουνάμε το τηγάνι, τα ασπράδια των αυγών δεν πρέπει να κουνιούνται και δεν πρέπει να έχουν μείνει ασπράδια σαν ζελέ. Ο κρόκος πρέπει είτε να μην κουνιέται καθόλου, είτε, αν μας αρέσει να είναι ρευστός, θα πρέπει να έχει ένα ελαφρύ τρέμουλο».”
Ποιοι ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ να τρώνε αυγά με ρευστούς κρόκους
Παρά τους κινδύνους, οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι δεν πρέπει να ανησυχούν πολύ για την κατανάλωση ρευστών κρόκων. «Ενώ σίγουρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για τροφιμογενείς ασθένειες, οι ρευστοί κρόκοι είναι συνήθως ασφαλείς για κατανάλωση», σημειώνει η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Καϊλίν Μπόγκντεν, συνιδρύτρια της FWDfuel. «Τα μόνα άτομα που ζητάμε να απέχουν από την κατανάλωση ρευστών κρόκων είναι έγκυες γυαίκες, παιδιά κάτω των 5 ετών και άτομα με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».
Σε γενικές γραμμές, εφόσον δεν είμαστε ανοσοκατεσταλμένοι, μπορούμε να αισθανόμαστε αρκετά ασφαλείς όταν τρώμε αυγά. Απλώς ας φροντίσουμε να λάβουμε όλες τις προφυλάξεις.