Ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) παράθεσε οδηγίες για το πώς μπορούμε να επιλέγουμε ασφαλείς πρώτες ύλες για την παρασκευή των γευμάτων μας.
Οι οδηγίες του ΕΦΕΤ για το πώς επιλέγουμε πρώτες ύλες για την παρασκευή των γευμάτων μας
- Όταν επιλέγουμε τρόφιμα όπως φρούτα ή λαχανικά, φροντίζουμε να είναι φρέσκα και με «υγιή» εμφάνιση, χωρίς ενδείξεις καταπόνησης ή τραυματισμού στην επιφάνειά τους όπως ζάρες ή σκουρόχρωμες κηλίδες που μπορεί να υποδηλώνουν πιθανή μικροβιακή αλλοίωση. Αν, παρόλα αυτά, παρατηρήσουμε τέτοια μεμονωμένα σημεία καταπόνησης σε τρόφιμα που έχουμε ήδη αγοράσει, υπάρχει η επιλογή να τα αφαιρούμε πριν καταναλώσουμε το τρόφιμο, ώστε να απομείνει το υγιές τμήμα του.
- Ελέγχουμε τα τρόφιμα ώστε να μην έχουν εμφανή αλλοίωση στο χρώμα, στη σύσταση και στην οσμή.
- Αποφεύγουμε τρόφιμα που διατηρούνται στο ψυγείο και έχουν διογκωμένη ή χτυπημένη συσκευασία, γιατί η διόγκωση προκαλείται από μικροοργανισμούς που παράγουν αέρια. Τα τρόφιμα που συνήθως προσβάλλονται από αυτά τα μικρόβια είναι οι χυμοί φρούτων και τα προϊόντα ζωικής προέλευσης (γάλα, τυριά, γιαούρτια, φέτες ζαμπόν κ.ά.).
- Αποφεύγουμε τρόφιμα που έχουν σημάδια επιμόλυνσης από ξένα σώματα όπως ξύλο, μέταλλο, πλαστικό, ή από έντομα και τρωκτικά.
- Ελέγχουμε πάντα την ημερομηνία ελάχιστης διατηρησιμότητας των τροφίμων και ιδιαίτερα την ένδειξη «ανάλωση έως».
- Χρησιμοποιούμε πόσιμο ή ασφαλές νερό για την πλύση φρούτων και λαχανικών, ιδιαίτερα όταν αυτά τρώγονται ωμά.
Πηγή: https://www.efet.gr
Ακολουθήστε το
kefaloniapress.gr στο Google News
και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις