Η χρονικά περιορισμένη διατροφή συμβάλλει στην απώλεια βάρους και την καλύτερη υγεία των οργάνων

61

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή έχει βρεθεί ότι έχει πολυάριθμα θετικά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία.

Μια νέα μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Cell Metabolism αναφέρει ότι η χρονικά περιορισμένη σίτιση (TRF) μέσα στην ημέρα -γνωστή και ως χρονικά περιορισμένη διατροφή (TRE) όταν ισχύει για τους ανθρώπους- βρέθηκε ότι έχει επιπτώσεις στη γονιδιακή δραστηριότητα στα ποντίκια.

Συνολικά επηρεάζει σε 22 διαφορετικούς τύπους ιστών σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, του ήπατος, του εγκεφάλου και του εντέρου.

“Σχεδόν το 80% όλων των γονιδίων εμφανίζουν διαφορική έκφραση υπό TRF διατροφής σε τουλάχιστον έναν ιστό”, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.
Τι είναι η χρονικά περιορισμένη σίτιση/διατροφή

Η Shereen Jegtvig, διατροφολόγος και συγγραφέας που διδάσκει στο πανεπιστήμιο του Bridgeport στο Κονέκτικατ, εξήγησε ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή είναι μια κοινή μορφή διαλείπουσας νηστείας (IF). Περιλαμβάνει την κατανάλωση φαγητού μόνο μέσα σε ένα χρονικό παράθυρο και νηστεία για το υπόλοιπο της μέρας.

“Άλλες μορφές διαλείπουσας νηστείας είναι πιο δύσκολες και περιλαμβάνουν νηστεία για μια ολόκληρη μέρα τώρα και μετά περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων σε περίπου 500 περίπου κάθε δεύτερη μέρα”, είπε η Jegtvig.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ. Satchidananda Panda, από το Salk Institute for Biological Studies, περιέγραψε την χρονικά περιορισμένη διατροφή ως περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων σε μια συγκεκριμένη, κανονική χρονική περίοδο κάθε μέρα, αφήνοντας ένα παράθυρο 12-18 ωρών οπότε και δεν καταναλώνονται θρεπτικά συστατικά.

Ο δρ. Panda σημείωσε περαιτέρω: “Δεν υπάρχει ρητό όριο στην πρόσληψη θερμίδων κατά τις ώρες φαγητού. Η χρονικά περιορισμένη διατροφή επιτρέπει την κατανάλωση νερού εκτός του καθορισμένου παραθύρου φαγητού, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις επιτρέπονται ποτά χωρίς θερμίδες, όπως τσάι χωρίς ζάχαρη ή σκέτος καφές”.

Πρότεινε επίσης ότι το παράθυρο νηστείας πρέπει να προσαρμόζεται στον καθένα με βάση την ώρα και το πρόγραμμα ύπνου του.

Ο δρ. Panda πρόσθεσε ότι συνηθίζεται να χρησιμοποιείται συχνά ο όρος διαλείπουσα νηστεία (IF) για να αναφερθεί σε διατροφικά πρότυπα πέραν της χρονικά περιορισμένης διατροφής. Αλλά η τελευταία είναι πιο ακριβής ορολογία. Οι περισσότερες επιστημονικές μελέτες χρησιμοποιούν αυτόν τον όρο”.

Οι επιπτώσεις της χρονικά περιορισμένης σίτισης σε ποντίκια

Ο δρ. Panda είπε ότι προηγούμενες έρευνες είχαν επικεντρωθεί στη σύνδεση της TRF/TRE με έναν αρκετά μικρό αριθμό γονιδίων στο ήπαρ. Η νέα μελέτη επεκτάθηκε πολύ, εξετάζοντας 22 διαφορετικά όργανα και περιοχές του εγκεφάλου, καθώς και όλα τα γονίδια στο γονιδίωμα.

Για να γίνει αυτό, ο δρ. Panda και η ομάδα του επέτρεψαν σε μια ομάδα ποντικών (ομάδα ελέγχου) να φάνε όσο ήθελαν, ενώ σε μια άλλη ομάδα (ομάδα TRF) επιτρεπόταν να καταναλώσει τροφή μόνο κατά τη διάρκεια ενός 9ωρου παραθύρου σίτισης.
Όλα τα ποντίκια ακολουθούσαν δίαιτα που αντιστοιχούσε σε μια δυτικού τύπου διατροφή και όλα λάμβαναν στο τέλος της ημέρας τον ίδιο αριθμό θερμίδων.
Στο όριο των 7 εβδομάδων, οι ερευνητές έπαιρναν δείγματα από καθορισμένα όργανα και περιοχές του εγκεφάλου των ποντικών κάθε 2 ώρες για μια περίοδο 24 ωρών.

Αυτό που βρήκαν ήταν ότι τα ποντίκια στην ομάδα TRF παρουσίασαν γονιδιωματικές αποκρίσεις σε όλους σχεδόν τους ιστούς και τις περιοχές του εγκεφάλου.

“Αυτές οι αλλαγές δείχνουν ότι χρονικά περιορισμένη σίτιση βελτιώνει την αυτοφαγία, την λειτουργία των μιτοχονδρίων, την επιδιόρθωση βλαβών στο DNA, την πρωτεόσταση, την αναδίπλωση του RNA, την οξείδωση λιπαρών οξέων, τη γλυκόλυση, τη γλυκονεογένεση και πολλά άλλα. Αυτές οι οδοί προβλέπουν επίσης ότι η TRF μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο για αθηροσκλήρωση, νεφρική νόσο και για διάφορες ασθένειες του εντέρου”, είπε ο δρ. Panda.
Η χρονικά περιορισμένη διατροφή βοηθάει στην πρόληψη ή τη διαχείριση παθήσεων υγείας

Ο δρ. Panda σημείωσε ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή έχει αποδειχθεί στο παρελθόν ότι έχει πολλαπλά πιθανά οφέλη για την ανθρώπινη υγεία: “Έχει αποδειχθεί ότι προλαμβάνει, διαχειρίζεται καλύτερα ή σε ορισμένες περιπτώσεις αναστρέφει αρκετές καταστάσεις υγείας”.

Μερικές από αυτές είναι οι εξής:

δυσανεξία στη γλυκόζη
αντίσταση στην ινσουλίνη
υπέρταση
δυσλιπιδαιμία
λιπώδης ηπατική νόσος
χρόνια φλεγμονή
διαταραχές ύπνου
μείωση της καρδιακής λειτουργίας λόγω ηλικίας

Η χρονικά περιορισμένη διατροφή συμβάλλει και στην απώλεια βάρους

Η Jegtvig πρόσθεσε ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί επίσης να βοηθήσει στην απώλεια βάρους, επειδή μειώνει τον χρόνο που μπορείτε να φάτε.

“Μπορεί επίσης να επηρεάσει τα επίπεδα ινσουλίνης και ορμονών της όρεξης, αλλά το μεγαλύτερο μέρος της επίδρασης οφείλεται στην μείωση των θερμίδων, παρόλο που η μέτρηση των θερμίδων δεν είναι απαραίτητη”, είπε.

Η Jegtvig σημείωσε περαιτέρω ότι μικρές μελέτες υποδηλώνουν ότι η χρονικά περιορισμένη διατροφή μπορεί να βελτιώσει και τους παράγοντες κινδύνου για μεταβολικό σύνδρομο και καρδιακές παθήσεις, αν και αυτό μάλλον είναι μια παρενέργεια της καθαυτής απώλειας βάρους, παρά κάτι συγκεκριμένο από την TRE.

Πηγή: https://www.healthline.com

φωτό: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις