Από δροσερές σαλάτες και σμούθις, μέχρι μπολ βρώμης και λαχταριστά μάφιν, αυτό το πεντανόστιμο φρούτο δένει υπέροχα με ό,τι τραβάει η όρεξή μας.

Νewsroom— Huffpost Greece

Αν και υποτίθεται ότι πρέπει να καταναλώνουμε από 25 έως 38 γραμμάρια φυτικών ινών την ημέρα, στην πραγματικότητα η πλειοψηφία καταναλώνει μόλις 10 με 15 γραμμάρια, αναφέρουν οι ειδικοί της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ.

Κι όμως, η κατανάλωση φυτικών ινών επιδρά ευεργετικά στην υγεία του εντέρου, την πέψη, την υγιή σύσταση των οστών, τη διατήρηση ενός φυσιολογικού βάρους, την πρόληψη πολλών χρόνιων ασθενειών, ενώ μπορεί να υποσχθεί ακόμη και τη μακροζωία μας.

Στις πιο ισχυρές πηγές φυτικών ινών συγκαταλέγεται και ένα γλυκό, ευέλικτο φρούτο, που σύμφωνα με τον γαστρεντερολόγο και συγγραφέα Γουίλ Μπούλσιεβιτς, είναι το καλύτερο για την υγεία του εντέρου: Τα σμέουρα, γνωστά και ως «Ράσπερις».

«Είμαι μεγάλος φαν των σμέουρων γιατί πρώτα απ ’όλα, είναι τόσο νόστιμα, όσο ένα γλυκό. Σε κάνουν να αναρωτιέσαι πώς γίνεται να είναι τόσο υγιείνα; Κι όμως γίνεται! Αρχικά, έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, με ένα φλιτζάνι σμέουρα να περιέχει περίπου 7 γραμμάρια φυτικών ινών, δηλαδή το 50% της ημερήσιας πρόσληψης του μέσου αμερικανού» εξηγεί ο Μπούλσιεβιτς σε βίντεό στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram.

Στο ίδιο βίντεο ο Μπούλσιεβιτς μοιράζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα πολλαπλά οφέλη των σμέουρων, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, ενώ μειώνουν την πιθανότητα να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2.

«Με άλλα λόγια, όσοι αντιμετωπίζουμε πεπτικά προβλήματα, θα πρέπει να το ρίξουμε στα σμέουρα», καταλήγει ο Μπούλσιεβιτς.

Και ευτυχώς, υπάρχουν δεκάδες τρόποι να τα απολαύσουμε. Ο διάσημος γαστρεντερολόγος λατρεύει τα τοστ, τις σαλάτες, τους χυμούς, τα σμούθις καθώς και τα σούπερ μπολ βρώμης με βάση τα σμέουρα και τα συνιστά ανεπιφύλακτα.

Στο ίδιο βίντεο ο Μπούλσιεβιτς μοιράζεται ακόμη περισσότερες πληροφορίες γύρω από τα πολλαπλά οφέλη των σμέουρων, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά πολυφαινόλης, ενώ μειώνουν την πιθανότητα να αναπτύξουμε διαβήτη τύπου 2.

«Με άλλα λόγια, όσοι αντιμετωπίζουμε πεπτικά προβλήματα, θα πρέπει να το ρίξουμε στα σμέουρα», καταλήγει ο Μπούλσιεβιτς.

Και ευτυχώς, υπάρχουν δεκάδες τρόποι να τα απολαύσουμε. Ο διάσημος γαστρεντερολόγος λατρεύει τα τοστ, τις σαλάτες, τους χυμούς, τα σμούθις καθώς και τα σούπερ μπολ βρώμης με βάση τα σμέουρα και τα συνιστά ανεπιφύλακτα.

Το ζουμί

Υπάρχουν πολλαπλά οφέλη που μπορούμε να αποκομίσουμε μέσα από την κατανάλωση όσο το δυνατόν περισσότερων σμέουρων. Το συγκεκριμένο φρούτο, προωθεί την υγιή διαδικασία της πέψης, ενώ μας προσφέρει ένα σημαντικό μέρος από τις απαραίτητες βιταμίνες, τα μέταλλα, τις πολυφαινόλες, καθώς και την ποσότητα φυτικών ινών που χρειαζόμαστε ημερησίως.

Φυσικά τα σμέουρα, δεν αποτελούν την μοναδική πηγή φυτικών ινών, ούτε είναι από μόνα τους αρκετά για μια πλήρη και ισορροπημένη δίαιτα. Είναι εξίσου σημαντικό να τρώμε μια μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών, δημητριακών ολικής άλεσης, υγιεινών λιπαρών καθώς και πρωτεϊνών.

Πηγή: eatingwell

 

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις