Κατοικίδιες γάτες και σκύλοι μπορεί να βοηθήσουν στην προστασία από τις τροφικές αλλεργίες.
Τα παιδιά που ζουν με γάτες ή σκύλους κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ανάπτυξης και της πρώιμης βρεφικής ηλικίας μπορεί να έχουν λιγότερες πιθανότητες από άλλα παιδιά να αναπτύξουν τροφικές αλλεργίες, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.
Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε γάτες ή σκύλους σε εσωτερικούς χώρους είχαν 13% έως 16% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης όλων των τροφικών αλλεργιών σε σύγκριση με μωρά σε σπίτια χωρίς κατοικίδια ζώα.
Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη στο περιοδικό PLOS One, ανέλυσε δεδομένα σε πάνω από 65.000 παιδιά από την Ιαπωνία.
«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση σε σκύλους και γάτες μπορεί να είναι ευεργετική ενάντια στην ανάπτυξη ορισμένων τροφικών αλλεργιών, αμβλύνοντας έτσι τις ανησυχίες σχετικά με την κατοχή κατοικίδιων ζώων και μειώνοντας την επιβάρυνση των τροφικών αλλεργιών», έγραψαν οι συγγραφείς της μελέτης.
Παιδιά-αλλεργίες: Από ποιες προστατεύουν οι γάτες και από ποιες οι σκύλοι
Η μελέτη διαπίστωσε ότι τα παιδιά που εκτέθηκαν σε γάτες είχαν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν αλλεργίες στα αυγά, το σιτάρι και τη σόγια, ενώ εκείνα που εκτέθηκαν σε σκύλους είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν αλλεργίες στα αυγά, το γάλα και τους ξηρούς καρπούς.
Επίσης δεν υπήρξε συσχέτιση μεταξύ χελωνών και πτηνών και τροφικών αλλεργιών, ωστόσο η έκθεση σε χάμστερ κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη συνδέθηκε με σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο αλλεργίας σε ξηρούς καρπούς. Οι συγγραφείς εικάζουν ότι οι ξηροί καρποί που καταναλώνουν τα χάμστερ μπορεί να επηρεάζουν τα βρέφη μέσω της σωματικής επαφής ή της σκόνης του σπιτιού.
Ο ακριβής μηχανισμός παραμένει ασαφής, αλλά οι ειδικοί λένε ότι η έκθεση σε κατοικίδια ζώα μπορεί να ενισχύσει το μικροβίωμα του εντέρου του βρέφους, είτε άμεσα είτε έμμεσα μέσω αλλαγών στο μικροβίωμα των γονέων.
«Γνωρίζουμε από πολλές μελέτες ότι το μικροβίωμα – που είναι τα βακτήρια που ζουν μέσα μας, χιλιάδες και εκατομμύρια από αυτά μέσα στο έντερο του καθενός – επηρεάζουν τις ανοσολογικές μας αντιδράσεις και το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ιδίως αν αναπτύσσουμε αλλεργίες ή όχι», δήλωσε η Δρ Αμάλ Ασάντ, διευθύντρια του Προγράμματος Τροφικών Αλλεργιών στο Νοσοκομείο Παίδων του Σινσινάτι, η οποία δεν συμμετείχε στη νέα έρευνα.
Από την πλευρά του ο δρ Τζόναθαν Μπερνστάιν, πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας, λέει ότι η σκόνη και άλλα στοιχεία που εκκρίνουν τα κατοικίδια ζώα θα μπορούσαν να είναι κάτι καλό.
Πάνω από 800.000 ενήλικες στις ΗΠΑ ανέπτυξαν αλλεργία στα φιστίκια στην ενήλικη ζωή τους. Οι αλλεργίες στα φιστίκια επηρεάζουν πάνω από 4,6 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ, σύμφωνα με μελέτη
Παρόλο που οι ερευνητές της νέας μελέτης έλαβαν υπόψη διάφορους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον κίνδυνο τροφικής αλλεργίας των συμμετεχόντων -συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας της μητέρας, του ιστορικού αλλεργικής νόσου, της κατάστασης καπνίσματος και του τόπου διαμονής- λένε ότι είναι πιθανό να επηρέασαν τα αποτελέσματα κι άλλοι παράγοντες.