Μεταμοσχεύσεις: Στη χώρα μας δεν μπορεί να γίνει εμπόριο οργάνων

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γ. Παπαθεοδωρίδης εξηγεί στη ΒτΚ γιατί είναι αδύνατο να γίνει παράνομη πώληση ή να παρακαμφθεί η νόμιμη οδός

58
Από Σταυρούλα Σπυριδάκου
Αναδημοσίευση από τη «Βραδυνή της Κυριακής»

Ούτε μία στο δισεκατομμύριο υπάρχει περίπτωση να γίνεται εμπόριο οργάνων στην Ελλάδα και στις χώρες του Δυτικού κόσμου, καθώς οι δικλίδες ασφαλείας για τη δωρεά ανθρώπινων οργάνων από άνθρωπο που φεύγει από τη ζωή, είναι άπειρες.

Με τη βεβαιότητα που «βουλώνει στόματα» και δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης δίνει απαντήσεις σε εκείνους που αφήνουν αιχμές περί «εμπορίας οργάνων».

Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης, Μεταμοσχεύσεις

Ο πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων Γεώργιος Παπαθεοδωρίδης

Μία συζήτηση που ξεκίνησε από έναν υπαινιγμό που άφησε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου που κατηγορείται για τη δολοφονία της 9χρονης κόρης της, ενάντια στο γιατρό εντατικολόγο Ανδρέα Ηλιάδη, που εξετάστηκε ως μάρτυρας στην ακροαματική διαδικασία.

«Είμαστε μία χώρα όπου υπάρχουν άπειρες δικλίδες για την σωστή και νόμιμη διαδικασία δωρεάς οργάνων από έναν άνθρωπο που φεύγει από τη ζωή», μας εξηγεί ο κ. Παπαθεοδωρίδης, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο δισεκατομμύριο να γίνει εμπόριο ανθρώπινων οργάνων. «Οι άνθρωποι που φεύγουν από τη ζωή θα πρέπει να είναι εγκεφαλικά νεκροί, αυτό πρώτα από όλα είναι πολύ συγκεκριμένο. Επίσης, αυτοί οι άνθρωποι δεν θα πρέπει να έχουν βαριές κακοήθειες ή άλλες σοβαρές παθήσεις», μας αναφέρει ο πρόεδρος του ΕΟΜ.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαθεοδωρίδη, όταν συμβεί ένας εγκεφαλικός θάνατος που τον πιστοποιεί γιατρός της ΜΕΘ, τον πιστοποιεί με σειρά εξετάσεων, και στη συνέχεια ακολουθείται η εξής διαδικασία:

-Καλείται τριμελής επιτροπή γιατρών από το νοσοκομείο για να πιστοποιήσει τον εγκεφαλικό θάνατο με σειρά εξετάσεων.

-Αφότου περάσουν οκτώ ώρες από την πρώτη πιστοποίηση, πραγματοποιείται εκ νέου από την 3μελή επιτροπή νέος έλεγχος με νέες εξετάσεις στον ασθενή.

-Αφότου πιστοποιηθεί, πλέον, ο εγκεφαλικός θάνατος ενημερώνεται ο ΕΟΜ και ελέγχονται τα αρχεία δηλώσεων του Μητρώου του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπάρχει εγγραφή – αίτηση του εγκεφαλικά νεκρού ασθενή για το αν είναι δωρητής οργάνων ή όχι.

Ακόμη και να είναι δωρητής οργάνων –μας διευκρινίζει ο καθηγητής και πρόεδρος του ΕΟΜ– ενημερώνονται οι οικείοι του ασθενούς για το αν δίνουν τη συγκατάθεση τους προκειμένου να δοθούν κάποια όργανα για μεταμόσχευση.

-Εφόσον δοθεί η συγκατάθεση των οικείων στους γιατρούς της ΜΕΘ, γίνεται έλεγχος της λίστας των ανθρώπων που έχουν ανάγκη το δώρο ζωής, οι οποίοι είναι δυνητικά λήπτες.«Και λέμε δυνητικοί λήπτες, καθώς θα πρέπει να εξεταστούν μέσα σε λίγες ώρες άπειρα πράγματα, όπως αν τα όργανα είναι λειτουργικά, αν ο λήπτης ή οι λήπτες έχουν συμβατότητα, η ομάδα αίματος των ανθρώπων που περιμένουν στη λίστα, και τόσα άλλα που πρέπει να ελεγχθούν. Ταυτόχρονα, θα πρέπει να κρατηθούν στη “ζωή” και τα όργανα που θα δοθούν για μεταμόσχευση, τα οποία δεν μπορούν να ζήσουν πάνω από δύο 24ωρα», λέει ο πρόεδρος του ΕΟΜ.

Όπως τονίζει, «σε όλη αυτή τη διαδικασία ελέγχου συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό άνθρωποι, οι οποίοι θα πρέπει να κινηθούν και άμεσα για να ελέγξουν τα πάντα, προκειμένου στη συνέχεια να γίνει η μεταμόσχευση στον λήπτη της λίστας. Δεν μπορεί να τεθεί θέμα εμπορίας, το βασικότερο ζήτημα που υπάρχει είναι το θέμα της συμβατότητας».

Τέλος, ο κ. Παπαθεοδωρίδης, που ανέλαβε πρόεδρος του ΕΟΜ τον Δεκέμβριο του 2019, στέλνει ένα μήνυμα σαφές και ξεκάθαρο για τις μεταμοσχεύσεις: «Οι μεταμοσχεύσεις σώζουν ζωές, δεν υπάρχει τίποτα μεμπτό σε αυτήν την υπόθεση. Οι γιατροί κάνουν ό,τι μπορούν για να σώσουν τους ασθενείς τους, και αν δεν τα καταφέρουν, τότε υπάρχει η διαδικασία της μεταμόσχευσης για να σωθούν άλλοι άνθρωποι, με όλες τις δικλίδες ασφαλείας».

Τι ισχύει στο Εθνικό Μητρώο του ΕΟΜ

Στη χώρα μας οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και βρίσκονται στη λίστα για να λάβουν κάποιο όργανο είναι περίπου 1.300. Από αυτούς οι 1.200 είναι λήπτες νεφρού, 60 ήπατος, 20 για καρδιά και 15 για πνεύμονα.

Η κατανομή των μοσχευμάτων στους υποψήφιους λήπτες του Εθνικού Μητρώου που τηρείται στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, διενεργείται αφενός αναλόγως με το όργανο που μεταμοσχεύεται, και αφετέρου βάσει ορισμένων κριτηρίων, όπως:
– Η ομάδα αίματος.
– Η ιστοσυμβατότητα μεταξύ δότη και ληπτών.
– Ο χρόνος αναμονής.
– Το ιατρικώς πιστοποιούμενο επείγον της κατάστασης των υποψήφιων ληπτών.
– Η ηλικία.
– Οι σωματομετρικές διαστάσεις.

Οι λίστες προκύπτουν από ειδικό αδιάβλητο μηχανογραφημένο σύστημα του ΕΟΜ, και στη συνέχεια ο ΕΟΜ ενημερώνει τα μεταμοσχευτικά κέντρα για το ποιοι είναι ανά όργανο οι καταλληλότεροι λήπτες, με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Η κατανομή των οργάνων σε κάθε περιστατικό δωρεάς οργάνων ελέγχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα από Ειδική Επιτροπή Κατανομής Μοσχευμάτων, η οποία απαρτίζεται από εκπροσώπους του υπουργείου Υγείας, μέλη του Δ.Σ. του ΕΟΜ και ειδικούς επιστήμονες από το χώρο των μεταμοσχεύσεων. Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, ακόμα και αν κάποιος γιατρός ή κάποιο ανώτατο διοικητικό στέλεχος θέλει να παρακάμψει τη νόμιμη διαδικασία, αυτό δεν είναι δυνατό να συμβεί χωρίς να γίνει αντιληπτό.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις