Η συχνή ασθένεια μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος.
Το να αρρωσταίνει κανείς συχνά μπορεί να επηρεάσει το πόσο γρήγορα γερνά ο εγκέφαλος και να αυξήσει τον κίνδυνο άνοιας ή άλλων μορφών γνωστικής έκπτωσης.
Αυτά είναι τα ευρήματα μιας μελέτης του πανεπιστημίου Tulane που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο της Δυτικής Βιρτζίνια και τα Εθνικά Ινστιτούτα Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας στις ΗΠΑ και δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Brain, Behavior and Immunity.
Η μελέτη εξέτασε ηλικιωμένα αρσενικά ποντίκια και διαπίστωσε ότι οι επαναλαμβανόμενες, διαλείπουσες ασθένειες με μέτρια φλεγμονή, όπως αυτή που προκαλείται από τη γρίπη ή το κοινό κρυολόγημα, προκάλεσαν μειωμένη γνωστική λειτουργία και διαταραχή της επικοινωνίας μεταξύ των νευρώνων σε αυτά τα ποντίκια.
“Μας ενδιέφερε να μάθουμε εάν οι διαφορές στην εμπειρία μόλυνσης θα μπορούσαν να εξηγήσουν, τουλάχιστον εν μέρει, τις διαφορές στα ποσοστά άνοιας που βλέπουμε στον πληθυσμό”, δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας, δρ. Elizabeth Engler-Chiurazzi, νευροεπιστήμονας συμπεριφοράς στο τμήμα Νευροχειρουργικής του πανεπιστημίου.
“Τα ποντίκια που μελετούσαμε ήταν ενήλικα που πλησίαζαν την μέση ηλικία και είχαν άκρα γνωστική υγεία. Ωστόσο, όταν εκτέθηκαν σε διαλείπουσα φλεγμονή, θυμόντουσαν λιγότερα και οι νευρώνες τους λειτουργούσαν πιο άσχημα”, πρόσθεσε.
Αυτή η μελέτη είναι η πρώτη που μοντελοποιεί επαναλαμβανόμενες, διαλείπουσες λοιμώξεις σε ποντίκια και εξετάζει τις μακροπρόθεσμες συνέπειες για την λειτουργία και την υγεία του εγκεφάλου.
Οι άνθρωποι συχνά εμφανίζουν λοιμώξεις και φλεγμονές σε σημαντικά υψηλότερα ποσοστά από τα ποντίκια εργαστηρίου. Αλλά δεδομένου ότι παρατηρήθηκαν βλάβες σε ποντίκια μετά από μόλις πέντε διαλείπουσες φλεγμονώδεις θεραπείες, η γνωστική αλλαγή στους ανθρώπους μπορεί να είναι πιο ισχυρή.
“Τα ποντίκια μας εμφάνισαν διαλείπουσα φλεγμονή μόνο μερικές φορές, οπότε το γεγονός ότι παρατηρήσαμε βλάβες ήταν εκπληκτικό”, είπε η δρ. Engler-Chiurazzi και συνέχισε:
“Τα αποτελέσματα ήταν ανεπαίσθητα, αλλά γι’ αυτό τα θεωρώ σημαντικά: Σε έναν άνθρωπο, οι γνωστικές βλάβες από παρόμοιο αριθμό φλεγμονωδών εμπειριών μπορεί να μην είναι αισθητές στην καθημερινή τους ζωή, αλλά θα μπορούσαν να έχουν σωρευτικά αποτελέσματα που επηρεάζουν αρνητικά τη γήρανση του εγκεφάλου”.
Τα ευρήματα μπορεί να έχουν σημαντικές επιπτώσεις για την τυπική περίθαλψη σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των λοιμώξεων μεταξύ των ηλικιωμένων και εκείνων που διατρέχουν κίνδυνο άνοιας. Και είναι ίσως πιο συναφείς υπό το φως της πανδημίας COVID-19 και της συνεχιζόμενης έρευνας γύρω από τις επιπτώσεις του συνδρόμου μακράς COVID-19.
Η δρ. Engler-Chiurazzi είπε ότι απαιτείται περισσότερη δουλειά για να κατανοήσουμε το γιατί οι λοιμώξεις επηρεάζουν τον εγκέφαλο και πώς να μετριαστούν αυτές οι επιπτώσεις. Επιπλέον, ελπίζει ότι οι επακόλουθες μελέτες θα διερευνήσουν εάν οι πιο ευάλωτοι πληθυσμοί -που επηρεάζονται από τις ανισότητες στην υγεία- αντιμετωπίζουν υψηλότερο βάρος νευρολογικών επιπτώσεων.
“Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα από αυτή την έρευνα, κατά τη γνώμη μας, είναι η σημασία του να παραμείνουμε όσο το δυνατόν πιο υγιείς και απαλλαγμένοι από μολύνσεις”, κατέληξε.
Πηγή: https://scitechdaily.com