Γράφει η Ρούλα Τσουλέα
Ο δημοφιλής αμερικανός ηθοποιός Μάικλ Τζ. Φοξ μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ζώντας με τη νόσο του Πάρκινσον εδώ και τρεις δεκαετίες, κάνοντας επίσης εκτιμήσεις για το τι του επιφυλάσσει το μέλλον.
Ο σταρ των ταινιών «Επιστροφή στο μέλλον» (Back to the Future) έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό CBS. Αν και η συνέντευξη θα μεταδοθεί το πρωί της Κυριακής (ώρα ΗΠΑ), μερικά αποσπάσματα δόθηκαν νωρίτερα στη δημοσιότητα.
«Δεν θα πω ψέματα. Γίνεται ολοένα πιο δύσκολο, πιο σκληρό. Κάθε μέρα είναι πιο δύσκολη από την προηγούμενη. Αλλά έτσι είναι η νόσος», είπε ο κ. Φοξ.
Ο ηθοποιός ήταν μόλις 29 ετών και στο απόγειο της δόξας του το 1991, όταν διαγνώστηκε με τη νόσο. Ανήκει στο 5-10% των ασθενών, που διαγιγνώσκονται σε πρώιμη ηλικία, δεδομένου ότι η νόσος Πάρκινσον συνήθως προσβάλλει άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών.
Έκτοτε, έκανε σκοπό της ζωής του να βρει μία θεραπεία γι’ αυτήν. Ίδρυσε το Ίδρυμα Νόσου Πάρκινσον Michael J. Fox, το οποίο είναι πλέον ο μεγαλύτερος κοινωφελής και ερευνητικός οργανισμός για τη νόσο στον κόσμο. Έως στιγμής έχει συγκεντρώσει και διαθέσει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια σε έρευνες, όχι μόνο για μία θεραπεία, αλλά και για καλύτερη κατανόηση της βιολογίας της.
Ο κ. Φοξ είπε επίσης ότι καθώς προχωρά η ασθένειά του, αναπτύσσει ολοένα περισσότερα προβλήματα, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβάνονται πολλά κατάγματα οστών.
«Χρειάστηκε να κάνω εγχείρηση στη σπονδυλική στήλη για έναν όγκο που είχα. Ήταν καλοήθης αλλά επηρέασε το περπάτημά μου», είπε. «Άρχισα να παθαίνω κατάγματα. Έσπασα το ένα μπράτσο, μετά το άλλο, μετά τον αγκώνα. Έπαθα κάταγμα στο πρόσωπο, κάταγμα στην άκρα χείρα».
Ερωτηθείς εάν τα κατάγματα αυτά οφείλονταν σε πτώσεις, απάντησε ότι «οι πτώσεις είναι ο μεγαλύτερο δολοφόνος στη νόσο Πάρκινσον». Ωστόσο πρόσθεσε πως δεν είναι ο μόνος. «Πολλά πράγματα μπορεί να σε σκοτώσουν όταν έχεις Πάρκινσον. Είναι οι πτώσεις, είναι η αναρρόφηση τροφής, είναι η πνευμονία. Όλοι αυτοί οι τρόποι μπορεί να στη φέρουν», είπε.
Και συνέχισε: «Δεν πεθαίνεις από το Πάρκινσον. Πεθαίνεις με το Πάρκινσον. Σκέφτομαι τη θνησιμότητα από αυτό. Δεν νομίζω ότι θα φτάσω στα 80 μου χρόνια».
Τα ύποπτα συμπτώματα
Η νόσος Πάρκινσον είναι μία νευροεκφυλιστική ασθένεια, που επηρεάζει πρωτίστως τα κύτταρα του εγκεφάλου που παράγουν τον νευροδιαβιβαστή ντοπαμίνη. Η ανάπτυξή της προκαλεί πολλά κινητικά και μη κινητικά προβλήματα στους ασθενείς.
Το κύριο σύμπτωμά της είναι η βραδυκινησία. Οι ασθενείς περπατάνε και κινούνται ολοένα πιο αργά, σαν να προσέχουν τα βήματά τους. Αργότερα μπορεί να αναπτυχθεί τρόμος (τρέμουλο) στη μία πλευρά του σώματος που ύστερα επεκτείνεται και στην άλλη. Δεν το εκδηλώνουν όμως όλοι οι ασθενείς.
Άλλα πιθανά κινητικά προβλήματα είναι η αστάθεια κατά τη βάδισμα και η δυσκαμψία. Στα πιο προχωρημένα στάδια συχνή είναι η απώλεια της ισορροπίας αλλά και το freezing (το «πάγωμα») κατά την βάδιση. Και τα δύο οδηγούν σε πτώσεις.
Στα μη κινητικά συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται χαρακτηριστικά προβλήματα ύπνου, δυσλειτουργία ή απώλεια της όσφρησης, δυσκοιλιότητα κ.λπ.
Ο κ. Φοξ είχε μιλήσει για την ασθένειά του και τον Νοέμβριο του 2021, στο περιοδικό της Αμερικανικής Ένωσης Συνταξιούχων (AARP). «Είναι δύσκολο να εξηγήσω στον κόσμο ότι νιώθω τυχερός, διότι υπάρχει και η διάγνωση του Πάρκινσον», είχε πει. «Σίγουρα μερικές μέρες είναι πιο δύσκολες από άλλες. Η αρρώστιά μου, όμως, απλώς υπάρχει προσκολλημένη στη ζωή μου. Δεν την προσδιορίζει αυτή».
Φωτογραφία: CBS