Γυναικολόγος θα εξετάζει οφθαλμολογικά περιστατικά και γαστρεντερολόγος παιδιατρικά. “Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν Τέμπη”, αναφέρουν οι γιατροί, με αφορμή την εγκύκλιο που εξέδωσε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας.
Καθώς η κυβέρνηση της ΝΔ έχει κάνει ελάχιστες προσλήψεις μόνιμων γιατρών τα τελευταία 4 χρόνια και παράλληλα αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που είτε έχουν βγει στη σύνταξη, είτε έχουν παραιτηθεί από το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), ως αναμενόμενο πολλά νοσοκομεία τόσο των αστικών κέντρων, όσο και της περιφέρειας, αδυνατούν να κάνουν τις προβλεπόμενες εφημερίες.
Ως εκ τούτου, διοικητές υποχρεώνουν τους γιατρούς με τη διαδικασία του «εντέλλεσθε» να κάνουν υπεράριθμες εφημερίες, τις οποίες μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχουν πληρωθεί εδώ και ένα χρόνο.
Αυτό παράλληλα σημαίνει επαγγελματική εξουθένωση, αλλά και προβλήματα για τους ασθενείς, καθώς η επαγγελματική κόπωση κρύβει πάντα λάθη.
Με στόχο να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μετά από πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), εξέδωσε εγκύκλιο, σύμφωνα με την οποία «στην εφημερία θα συμμετέχουν όλοι οι ιατροί του οικείου Τομέα (ειδικευόμενοι και ειδικευμένοι), υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει σε εφημερία ετοιμότητας διαθέσιμος ειδικευμένος ιατρός της αντίστοιχης ειδικότητας του εφημερεύοντος Τομέα».
«Άκρως επικίνδυνη και εξευτελιστική για τους ασθενείς και τους συναδέλφους της, ιατρούς του ΕΣΥ», κρίνει την εγκύκλιο της Μίνας Γκάγκα και η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθηνών -Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ).
Γι’ αυτό και όπως λένε «προχωρούμε σε εξώδικο προς την αναπληρώτρια υπουργό Υγείας και θα προβούμε σε κάθε νομική ενέργεια».
Παράλληλα, απευθυνόμενοι στον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ζητούν την ανάκληση της εγκυκλίου.
«Η υπουργική εγκύκλιος που εισάγει το καθεστώς εφημερία τομέα έχει ως μόνο σκοπό την συγκάλυψη των ελλείψεων σε ιατρικό προσωπικό που είναι παράνομο και επικίνδυνο για τις ζωές των ασθενών. Πρόκειται για έγγραφο χωρίς νομική αξία. Οι ευθύνες οι δικές της μεταφέρονται στους συναδέλφους της ιατρούς, κάτι που θα οδηγήσει όσους ιατρούς έχουν απομείνει στο ΕΣΥ σε μαζικές παραιτήσεις επιπλέον», τονίζουν οι γιατροί Αθήνας και Πειραιά.
Γενικός χειρουργός θα εξετάζει οφθαλμολογικά και γυναικολογικά περιστατικά
Τι σημαίνει αυτό; Ότι πλέον για τις εφημερίες θα υπάρχουν οι δύο βασικές ειδικότητες, η παθολογική και η χειρουργική, ο οποίες θα κάνουν κοινές εφημερίες.
Πρακτικά, σύμφωνα με την Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ), αυτό βάζει σε κίνδυνο ασθενείς και γιατρούς, καθώς ένας γενικός χειρουργός, θα κληθεί να κάνει εφημερία ορθοπαιδικού, ΩΡΛ, γυναικολόγου και άλλων διαφόρων χειρουργικών ειδικοτήτων, δίχως βέβαια να γνωρίζει την ειδικότητα.
Στο ίδιο πλαίσιο και σύμφωνα με την Πανελλήνιο Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), η εγκύκλιος δίνει τη δυνατότητα όταν δεν υπάρχει καρδιολόγος ή παθολόγος η θέση του να καλύπτεται από γαστρεντερολόγο ή παιδίατρο, η θέση του ογκολόγου να καλύπτεται από νεφρολόγο κ.ο.κ.
Μάλιστα, η απόφαση αυτή είναι τόσο επικίνδυνη για τους ασθενείς, που οι γιατροί την παρομοιάζουν με το δυστύχημα των Τεμπών.
«Η πλήρης και αποκλειστική ευθύνη για τα παραπάνω ανήκει στην κυβέρνηση και στους διοικητές νοσοκομείων και ΥΠΕ που η κυβέρνηση διορίζει. Δε θα επιτρέψουμε την προκλητική προσπάθεια μετακύλισης ευθυνών για σωματικές βλάβες ή και θανάτους ασθενών στο υγειονομικό προσωπικό. Δεν πρόκειται να γίνουμε σταθμάρχες, ούτε θα αφήσουμε τα νοσοκομεία να γίνουν κοιλάδες Τεμπών. Απαιτούμε την άμεση απόσυρση της εγκυκλίου», αναφέρει η ΟΕΝΓΕ σε ανακοίνωσή της.
«Με την εγκύκλιο της κυρίας Γκάγκα γυρίζουν πίσω ολαταχώς τα νοσοκομεία και το ΕΣΥ. Βέβαια η εγκύκλιος προβλέπει ότι θα υπάρχει γιατρός ετοιμότητας στο σπίτι. Πάμε πολύ πίσω το ΕΣΥ με μεγάλη επικινδυνότητα για τους ασθενείς. Αποδεχόμαστε νοσοκομεία που σε συγκεκριμένες ειδικότητες θα έχουν έναν ή κανέναν γιατρό. Με την εγκύκλιο αυτή θα σταματήσει η προσπάθεια προσωρινών καλύψεων με μετακινήσεις που έχουμε έως τώρα. Απορούμε πως εισηγήθηκε κάτι τέτοιο το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας», καταλήγει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος.
Διευκρινίσεις από το υπουργείο Υγείας
Διευκρινίσεις σχετικά με την εγκύκλιο που αφορά στην εφημέρευση Τομέων / Νοσοκομείων για κάλυψη υπηρεσιακών αναγκών εξέδωσε αργά το απόγευμα της Τρίτης το υπουργείο Υγείας.
Η ανακοίνωση
«Σε όλα τα νοσοκομεία της χώρας υπάρχουν πάντα γιατροί που εφημερεύουν στα επείγοντα. Και αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τον κεφαλαιώδη ρόλο της επείγουσας ιατρικής στην ασφαλή αντιμετώπιση κάθε επείγοντος περιστατικού, έδωσε επιπλέον οικονομικά κίνητρα για την εξειδίκευση αλλά και την απασχόληση στα ΤΕΠ.
Στα μικρότερα νοσοκομεία, ο οργανισμός συχνά προβλέπει μία ή δύο θέσεις ειδικών, επειδή και τα περιστατικά που δέχεται ένα μικρότερο νοσοκομείο είναι λίγα.
Με αυτά τα δεδομένα, το ΚεΣΥ – που είναι το καθ’ ύλην αρμόδιο επιστημονικό όργανο – γνωμοδότησε ως εξής: όταν στον οργανισμό προβλέπονται λίγοι γιατροί της ίδιας ειδικότητας, και ο ένας ή δύο απουσιάζουν για οποιοδήποτε λόγο (πχ ασθένεια) και προκειμένου οι εναπομείναντες γιατροί να μην εφημερεύουν καθημερινά ή με υπερβάσεις, είναι ασφαλές να εφημερεύει ένας ιατρός συναφούς ειδικότητας μέσα στο νοσοκομείο και όποτε χρειαστεί να καλείται ο ειδικός ο οποίος θα βρίσκεται σε εφημερία ετοιμότητας.
Η πρόταση του ΚεΣΥ ακολουθεί τα πρότυπα και των άλλων ευρωπαϊκών χωρών και προφανώς δεν αφορά τα μεγάλα τριτοβάθμια νοσοκομεία με πληθώρα ειδικών όλων των ειδικοτήτων. Επίσης, σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει τη φροντίδα των επειγόντων περιστατικών για τα οποία παντού και πάντα υπάρχει ιατρικό δυναμικό.
Εξασφαλίζει υπηρεσίες υγείας και την ασφάλεια των ασθενών, δεδομένου ότι προϋπόθεση είναι η εφημερία ετοιμότητας του ειδικού πχ παθολόγου ή πνευμονολόγου που καλείται άμεσα.
Εξασφαλίζει παράλληλα την ασφάλεια και τη δυνατότητα ανάπαυσης των ιατρών, μέσα σε ένα καθορισμένο πλαίσιο.
Και τέλος η απόφαση του ΚεΣΥ συμβαδίζει με την συνεργατικότητα και την λειτουργία σε ομάδες που διέπει τα σύγχρονα συστήματα υγείας».