Τα υπέρβαρα αγόρια είναι πιο πιθανό να γίνουν υπογόνιμοι άνδρες, σύμφωνα με μελέτη

Η υπογονιμότητα επηρέασε 48 εκατομμύρια ζευγάρια το 2010.

39

φωτό: iStock ΒΥ Μιχάλης Θερμόπουλος

Η υπογονιμότητα βαραίνει τόσο την ψυχολογική υγεία όσο και την οικονομική και κοινωνική ζωή των ατόμων σε αναπαραγωγική ηλικία.

Αν και οι παρατηρητές συχνά παραβλέπουν την ανδρική υπογονιμότητα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι ένας παράγοντας που συμβάλλει στην υπογονιμότητα ζευγαριών σε περίπου τις μισές περιπτώσεις. Ωστόσο, στις περισσότερες περιπτώσεις, η αιτία της ανδρικής υπογονιμότητας παραμένει ασαφής.

Μια νέα δημοσίευση στο European Journal of Endocrinology, δείχνει ότι τα υπέρβαρα αγόρια τείνουν να έχουν μικρότερο όγκο όρχεων, κάτι που τα θέτει σε αυξημένο κίνδυνο υπογονιμότητας στην ενήλικη ζωή τους.

Παλιότερες μελέτες

Σύμφωνα με μια γερμανική μελέτη που αξιολόγησε τη στειρότητα σε περισσότερους από 20.000 άνδρες ασθενείς, δεν μπόρεσε να γίνει διάγνωση για περίπου το 70% αυτών. Ένα σημαντικό ποσοστό των άτεκνων ανδρών ασθενών δεν έχει καμία εξήγηση για τη στειρότητά τους. Η έρευνα δείχνει επίσης μια τάση προς την μείωση της συγκέντρωσης και του συνολικού αριθμού σπερματοζωαρίων τα τελευταία 40 χρόνια.

Παράλληλα με την μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων, ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας έχει αυξηθεί παγκοσμίως από 32 σε 42 εκατομμύρια άτομα. Οι παρατηρητές υπολογίζουν ότι περίπου το 60% των παιδιών σήμερα θα είναι παχύσαρκα μέχρι την ηλικία των 35 ετών.

Ιταλικές έρευνες έχουν επίσης αποκαλύψει υποτροφία των όρχεων σε σχεδόν το 25% των νεαρών ανδρών ηλικίας 18-19 ετών, των οποίων η μελλοντική γονιμότητα κινδυνεύει επομένως. Διάφορες περιβαλλοντικές συνθήκες (όπως η έκθεση σε χημικές ουσίες που διαταράσσουν το ενδοκρινικό σύστημα) και προσωπικές συνήθειες (όπως η καθιστική ζωή και οι διατροφικές διαταραχές) έχουν αλλάξει δραματικά τις τελευταίες δεκαετίες.

Η νέα έρευνα

Η επίδραση της παχυσαρκίας και των μεταβολικών διαταραχών που σχετίζονται με την παχυσαρκία στην ανάπτυξη των όρχεων στην παιδική ηλικία είναι άγνωστη. Οι ερευνητές εδώ πραγματοποίησαν μια αναδρομική, συγχρονική μελέτη σε παιδιά και εφήβους ηλικίας 2 έως 18 ετών, που προσήλθαν στην Μονάδα Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στο πανεπιστήμιο της Κατάνια, στη Σικελία, για τον έλεγχο του σωματικού βάρους.

Οι ερευνητές συνέλεξαν δεδομένα για τον όγκο των όρχεων, την ηλικία, τον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και την αντίσταση στην ινσουλίνη σε 268 παιδιά και εφήβους.

Διαπίστωσαν ότι:

  • Τα αγόρια με φυσιολογικό βάρος είχαν 1,5 φορές μεγαλύτερο όγκο όρχεων σε σύγκριση με εκείνα που ήταν υπέρβαρα ή παχύσαρκα στην περιεφηβική ηλικία.
  • Τα παιδιά και οι έφηβοι με φυσιολογικά επίπεδα ινσουλίνης είχαν 1,5-2 φορές μεγαλύτερο όγκο όρχεων σε σύγκριση με εκείνα με υπερινσουλιναιμία, μια κατάσταση που συχνά σχετίζεται με διαβήτη τύπου 2, όπου οι ασθενείς έχουν υψηλότερα επίπεδα ινσουλίνης στο αίμα τους.
  • Τα υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα, καθώς κι εκείνα με υπερινσουλιναιμία ή αντίσταση στην ινσουλίνη εμφάνισαν χαμηλότερο όγκο όρχεων από τους υγιείς συνομηλίκους τους.

Δεδομένου ότι ο χαμηλότερος όγκος των όρχεων προβλέπει φτωχότερη παραγωγή σπέρματος στην ενήλικη ζωή, οι ερευνητές εδώ πιστεύουν ότι η απώλεια βάρους θα μπορούσε να βοηθήσει τους ασθενείς να αποφύγουν τη στειρότητα αργότερα στη ζωή τους:

“Παρόλο που ο επιπολασμός της παιδικής παχυσαρκίας αυξάνεται παγκοσμίως, ο αντίκτυπος της παχυσαρκίας και των σχετικών μεταβολικών διαταραχών στην ανάπτυξη των όρχεων δεν είναι επαρκώς γνωστός”, δήλωσε η Rossella Cannarella, μία από τις συγγραφείς της έρευνας και πρόσθεσε:

“Σε αυτήν την μελέτη, διαπιστώσαμε ότι το υπερβολικό βάρος ή η παχυσαρκία συσχετίστηκε με χαμηλότερο όγκο όρχεων κατά την εφηβεία. Επιπλέον, συννοσηρότητες που σχετίζονται με την παχυσαρκία, όπως η υπερινσουλιναιμία και η αντίσταση στην ινσουλίνη, έχει βρεθεί ότι επηρεάζουν τον όγκο των όρχεων προ- και μετά-εφηβείας. Ως εκ τούτου, εικάζουμε ότι ο πιο προσεκτικός έλεγχος του σωματικού βάρους στην παιδική ηλικία θα μπορούσε να είναι μια στρατηγική πρόληψης για τη διατήρηση της λειτουργίας των όρχεων αργότερα στη ζωή”.

Πηγή: https://medicalxpress.com

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις