ΒΥ Ρούλα Τσουλέα
Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τα υποκατάστατα ζάχαρης, με τις οποίες συνιστά να μην τα καταναλώνουμε για αδυνάτισμα ή για προστασία από χρόνια νοσήματα, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (Π.Ο.Υ.).
Οι συστάσεις του βασίζονται στα ευρήματα της επανεξέτασης όλων των επιστημονικών δεδομένων γι’ αυτά. Σύμφωνα με αυτήν, τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν παρέχουν κανένα μακροπρόθεσμο όφελος στη μείωση του σωματικού λίπους σε ενήλικες ή παιδιά.
Επιπλέον, τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι μπορεί να υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες από την μακροχρόνια χρήση τους, όπως αυξημένο κίνδυνος:
- Διαβήτη τύπου 2
- Καρδιαγγειακών παθήσεων
- Θανάτου στους ενήλικες
«Ο κόσμος πρέπει να βρει άλλους τρόπους για να μειώσει την πρόσληψη ζάχαρης, όπως η κατανάλωση τροφίμων με φυσικά σάκχαρα όπως τα φρούτα ή η κατανάλωση τροφίμων και ροφημάτων χωρίς προσθήκη γλυκαντικής ουσίας», δήλωσε ο Dr. Francesco Branca, διευθυντής Διατροφής & Ασφαλείας των Τροφίμων στον Π.Ο.Υ.
Και πρόσθεσε: «Τα υποκατάστατα ζάχαρης δεν αποτελούν ουσιώδεις διατροφικούς παράγοντες και δεν έχουν διατροφική αξία. Ο κόσμος πρέπει να μειώσει συνολικά τη γλυκύτητα στη διατροφή του, αρχίζοντας νωρίς στη ζωή, για να βελτιώσει την υγεία του».
Όπως ανακοίνωσε ο Π.Ο.Υ. οι νέες συστάσεις ισχύουν για όλους, εξαιρουμένων των πασχόντων από διαβήτη. Ισχύουν επίσης για όλα τα συνθετικά και για τα φυσικά ή τροποποιημένα υποκατάστατα ζάχαρης που περιέχουν τα τρόφιμα ή πωλούνται ξεχωριστά. Συνηθισμένα υποκατάστατα ζάχαρης είναι:
- Η ακεσουλφάμη Κ
- Η ασπαρτάμη
- Η αντβαντάμη
- Τα άλατα κυκλαμικού οξέος
- Η νεοτάμη
- Η σακχαρίνη
- Η σουκραλόζη
- Η στέβια
- Τα παράγωγα της στέβιας
Οι συστάσεις δεν αφορούν τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής που περιέχουν υποκατάστατα ζάχαρης, όπως οι οδοντόπαστες και οι κρέμες για το δέρμα. Ούτε ισχύουν για τα φάρμακα που τα περιέχουν. Δεν ισχύουν επίσης για τα μειωμένης θερμιδικής αξίας σάκχαρα και αλκοόλες σακχάρων (πολυόλες), που δεν θεωρούνται υποκατάστατα ζάχαρης.
Φωτογραφία: iStock