Επιστήμονες ανέπτυξαν έναν νέο τρόπο για να εντοπίσουν τα πρώτα σημάδια ότι το ανθρώπινο σώμα αδυνατεί να ελέγξει τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα, πριν καν φτάσει σε προδιαβητικά επίπεδα στους ασθενείς.
Στα ευρήματα που δημοσιεύθηκαν στο Mayo Clinic Proceedings: Digital Health, οι ερευνητές περιέγραψαν μια νέα μέθοδο ανάλυσης, η οποία επισημαίνει έναν πρόδρομο του προδιαβήτη, που ονομάζεται διαταραχή της ομοιόστασης γλυκόζης (impaired glucose homeostasis – IGH). Όταν εφάρμοσαν την (κατοχυρωμένη με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας) μαθηματική τους μέθοδο σε δεδομένα που ελήφθησαν από συσκευές διαρκούς παρακολούθησης γλυκόζης (CGM), οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι περίπου ένας στους πέντε συμμετέχοντες στην μελέτη, που ήταν γενικά υγιείς, είχαν στην πραγματικότητα μεταβολισμό γλυκόζης παρόμοιο με εκείνον σε άτομα με προδιαβήτη.
“Για τα άτομα με διαβήτη, τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα μπορεί να ανεβαίνουν και να πέφτουν σαν… τρενάκι του λουναπάρκ με απότομες πτώσεις και ανόδους”, δήλωσε ο Jaycee Kaufman, ερευνητής κι επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης. “Βρήκαμε ένα παρόμοιο μοτίβο σε ασθενείς με IGH, αν και αυτά τα μοτίβα έμοιαζαν περισσότερο με ήπια κύματα παρά με μεγάλες κορυφώσεις, αλλά η παρέμβαση σε αυτόν τον πληθυσμό θα μπορούσε να περιορίσει την πιθανότητα εξέλιξης σε πλήρη διαβήτη”.
«Αυτό που ήταν πιο εκπληκτικό είναι ότι το 20% των συμμετεχόντων, οι οποίοι κρίθηκαν αρχικά υγιείς με τα τυπικά εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου για τον διαβήτη, διαπιστώθηκε ότι στην πραγματικότητα είχαν μειωμένη ομοιόσταση της γλυκόζης«. Αυτό ενισχύει την πιθανότητα να μπορούμε να προλάβουμε πιο αποτελεσματικά τον διαβήτη, εφόσον εξετάζουμε τους ανθρώπους με βάση το νέο μοντέλο, δήλωσε ο Yan Fossat, αντιπρόεδρος της Klick Labs, της εταιρείας που το ανέπτυξε.
Από τα άτομα με προδιαβήτη, περισσότερο από το 80% δεν γνωρίζει καν ότι έχει πρόβλημα.
Καθώς η έρευνα υποδηλώνει ότι είναι δυνατό να αναστραφεί ο διαβήτης ή τουλάχιστον να επιβραδυνθεί η εξέλιξή του, υπάρχει αυξανόμενη ζήτηση για εργαλεία προσυμπτωματικού ελέγχου που μπορούν να επισημάνουν εγκαίρως τα άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο προσυμπτωματικός έλεγχος και η παρακολούθηση περιλαμβάνουν την αναθεώρηση παραγόντων κινδύνου όπως η ηλικία, ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) και το οικογενειακό ιστορικό. Η διάγνωση βασίζεται κυρίως στις εξετάσεις αίματος όπως η γλυκοζυλιωμένη αιμοσφαιρίνη (HbA1c) και το στοματικό τεστ ανοχής γλυκόζης (OGTT).
“Αυτή η νέα μέθοδος ανάλυσης είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου για την πρόληψη και τη διαχείριση του διαβήτη”, δήλωσε ο Fossat. “Η έγκαιρη ανίχνευση και παρέμβαση είναι κρίσιμης σημασίας για τη διαχείριση του διαβήτη τύπου 2. Επομένως η μέθοδός μας έχει τη δυνατότητα να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως”.
Αυτά τα ευρήματα είναι τα πιο πρόσφατα στη συνεχιζόμενη εργασία της Klick Labs στον χώρο του διαβήτη. Η μελέτη τους “Homeostasis as a proportional–integral control system”, που δημοσιεύτηκε στο Nature Digital Medicine το 2020, βασίστηκε επίσης σε μαθηματική μοντελοποίηση για τον προσδιορισμό ορισμένων από τις υποκείμενες αλλαγές στον τρόπο ρύθμισης της γλυκόζης.
Πηγή: https://www.klick.com φωτό: iStock