Είναι η διατροφή με βάση την πρωτεΐνη το “κλειδί” για τη νεότητα; Τι δείχνει νέα μελέτη

Της Βίκυς Κουρλιμπίνη

76

Οι διατροφικές ανάγκες μεταβάλλονται καθώς μεγαλώνουμε και το ερώτημα είναι ποια μακροθρεπτικά συστατικά χρειαζόμαστε σε κάθε στάδιο της ζωής μας για καλύτερη υγεία.

Σημειώνεται πως μακροθρεπτικά συστατικά είναι οι κύριες ομάδες θρεπτικών συστατικών που χρειαζόμαστε στη διατροφή μας, όπως οι υδατάνθρακες, οι πρωτεΐνες και τα λιπαρά, ενώ στα μικροθρεπτικά συστατικά ανήκουν οι βιταμίνες και τα μέταλλα.

Μια νέα μελέτη σε ποντίκια εξέτασε τον ρόλο της πρωτεΐνης σε διαφορετικά στάδια της ζωής τους, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως η κατανάλωση μέτριων ποσοτήτων πρωτεΐνης κατά τη μέση ηλικία μπορεί να είναι το “κλειδί” για καλή μεταβολική υγεία όσο μεγαλώνουμε.

Οι συγγραφείς της μελέτης χορηγούσαν διαφορετικές ποσότητες πρωτεΐνης σε νεαρά (6 μηνών) και μέσης ηλικίας (16 μηνών) ποντίκια για δύο μήνες. Η δίαιτά τους αποτελούνταν από 5%, 15%, 25%, 35% ή 45% πρωτεΐνη. Οι μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης ήταν 25% και 35%.

Όσα ποντίκια ακολουθούσαν δίαιτα χαμηλή σε πρωτεΐνη είχαν ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη λιπώδους ήπατος, ενώ τα ποντίκια μεγαλύτερης ηλικίας εμφάνισαν υψηλότερα επίπεδα λιπιδίων σε σχέση με τα νεότερα.

Αντίθετα οι δίαιτες που ήταν βασισμένες στην πρόσληψη μέτριων ποσοτήτων πρωτεΐνης μείωσαν τα επίπεδα λιπιδίων και σακχάρου στο αίμα.

Η μελέτη δημοσιεύεται στο Geroscience.

Το εάν οι παρατηρήσεις που έγιναν σε ποντίκια βρίσκουν εφαρμογή στον άνθρωπο είναι κάτι που μένει να απαντηθεί.

Πόση πρωτεΐνη όμως χρειαζόμαστε και που θα τη βρούμε;

Τόσα τα ζωικά όσο και τα φυτικά κύτταρα περιέχουν πρωτεΐνες, αλλά η ποσότητα πρωτεΐνης που είναι παρούσα στα τρόφιμα ποικίλλει. Οι ειδικοί τονίζουν ότι δεν πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη μόνο την ποσότητα της πρωτεΐνης, αλλά και την ποιότητά της η οποία εξαρτάται από τα αμινοξέα που την αποτελούν.

Γενικά, πρωτεΐνες από ζωικές πηγές έχουν υψηλότερη βιολογική αξία από τις πρωτεΐνες που προέρχονται από φυτικές πηγές. Ζωικές πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, τα πουλερικά, τα ψάρια, τα αυγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι και παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας. Τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά παρέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις