Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ: Πώς συνέβαλλε στο θάνατό της η εγχείρηση για αδυνάτισμα – Τι λένε οι ειδικοί

Πόσο συχνή είναι η επιπλοκή που κόστισε τη ζωή στην 54χρονη γυναίκα και πότε μπορεί να αντιμετωπιστεί. by Ρούλα Τσουλέα

87

Αίσθηση προκάλεσε η είδηση ότι η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ, κόρη του «βασιλιά της ροκ» Έλβις Πρίσλεϊ, πέθανε από επιπλοκή σε εγχείρηση για αδυνάτισμα που είχε κάνει αρκετό καιρό νωρίτερα.

Η επιπλοκή ήταν η απόφραξη του λεπτού εντέρου (αποφρακτικός ειλεός), σύμφωνα με τα αποτελέσματα της νεκροψίας/νεκροτομής που της έγινε. Δύο ειδικοί στην Βαριατρική Χειρουργική από τις ΗΠΑ εξήγησαν στο τηλεοπτικό δίκτυο ABC Australia όσα πρέπει να γνωρίζουμε.

Τι συνέβη στην Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ;

Η 54χρονη τραγουδίστρια και συνθέτης μεταφέρθηκε επειγόντως στο νοσοκομείο στις 12 Ιανουαρίου 2023. Οι δικοί της την είχαν βρει στο σπίτι της χωρίς τις αισθήσεις της. Λίγες ώρες αργότερα οι γιατροί ανακοίνωσαν τον θάνατό της.

Η βιοψία έδειξε ότι η αιτία του θανάτου της ήταν οι επιπλοκές που της προκάλεσε η απόφραξη του λεπτού εντέρου. Ειδικότερα, τμήματα του εντέρου της είχαν «παγιδευτεί» ή «στραγγαλιστεί» από τον ουλώδη ιστό (συμφύσεις) που φυσιολογικά αναπτύσσεται μετά από μία εγχείρηση. Η άτυχη γυναίκα είχε επίσης σοβαρή συσσώρευση οξέων στον οργανισμό της.

Τι είναι και πόσο συχνά εφαρμόζονται οι εγχειρήσεις για αδυνάτισμα;

Οι βαριατρικές επεμβάσεις είναι εγχειρήσεις που εκτελούνται στο πεπτικό σύστημα (στομάχι ή/και στα έντερα) για απώλεια βάρους. Συνήθως εκτελούνται σε ασθενείς με μέτρια ή σοβαρή παχυσαρκία, όταν έχουν αποτύχει οι άλλες μέθοδοι αδυνατίσματος. Στόχος τους είναι η μείωση της κατανάλωσης τροφής και έτσι της πρόσληψης ενέργειας (θερμίδων).

Υπάρχουν αρκετοί τύποι βαριατρικών επεμβάσεων. Ενδεικτικά: μπορεί να αναδιπλωθεί το στομάχι (γαστρική πτύχωση) ή να αφαιρεθεί ολόκληρο τμήμα του (γαστρικό μανίκι). Μπορεί επίσης να γίνει παράκαμψη του αρχικού τμήματος του λεπτού εντέρου (γαστρικό bypass). Ή να τοποθετηθεί ένας ελαστικός ιμάντας σε ένα τμήμα του στομάχου για να μειωθεί το μέγεθός του (γαστρικός δακτύλιος).

Από την νεκροψία της 54χρονης δεν φαίνεται τι είδους επέμβαση είχε κάνει. Οι ειδικοί όμως λένε ότι δεν ήταν γαστρικό μανίκι, που είναι η πιο συχνή βαριατρική εγχείρηση.

Περίπου 263.000 βαριατρικές επεμβάσεις διενεργούνται ετησίως στις ΗΠΑ, κατά την καθηγήτρια Χειρουργικής Dr. Marina S. Kurian, πρόεδρο της Αμερικανικής Εταιρείας Μεταβολικής & Βαριατρικής Χειρουργικής (ASMBS). Μόνο το 1% των ατόμων που πληρούν τις ενδείξεις, κάνουν τελικά εγχείρηση.

Πόσο επικίνδυνες είναι οι βαριατρικές επεμβάσεις;

Σε γενικές γραμμές, η Βαριατρική Χειρουργική «είναι πολύ ασφαλής», τόνισε η Dr.  Kurian. Και πρόσθεσε πως «είναι πιο ασφαλής από μία εγχείρηση στη χοληδόχο κύστη».

Στην πραγματικότητα, οι πιθανότητες να εκδηλωθεί κάποια σοβαρή επιπλοκή είναι περίπου 4%. Αντίστοιχα, οι πιθανότητες θανάτου είναι περίπου 0,1%, σύμφωνα με την ASMBS.

Τι επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

Μετά από μία εγχείρηση ή άλλο τραύμα στην κοιλιά συχνά δημιουργούνται συμφύσεις (ουλώδης ιστός). Είναι ένας φυσικός μηχανισμός άμυνας του οργανισμού στο τραύμα (ακριβώς όπως δημιουργείται ουλή όταν χτυπάμε κάπου ή κόβουμε ένα δάκτυλο).

Ωστόσο «οι συμφύσεις στο εσωτερικό της κοιλιάς (ενδοκοιλιακές συμφύσεις) μπορεί να δημιουργήσουν περίσφιξη ή/και απόφραξη του εντέρου», εξήγησε ο καθηγητής Χειρουργικής Dr. Thomas Inge, διευθυντής χειρουργός και ειδικός στην Βαριατρική Χειρουργική στο Νοσοκομείο Παίδων Lurie στο Σικάγο.

Η Λίζα Μαρί Πρίσλεϊ ως φαίνεται «είχε παρουσιάσει περίσφιξη σε ολόκληρο το λεπτό έντερο», είπε ο Dr. Inge, ο οποίος μελέτησε την έκθεση της νεκροψίας της.

Εάν η κατάσταση δεν αντιμετωπιστεί γρήγορα, το έντερο αποφράσσεται και η ροή αίματος διακόπτεται. Αυτό προκαλεί «στραγγαλισμό» του εντέρου, που ενεργοποιεί μία αλληλουχία δυνητικά θανατηφόρων προβλημάτων.

Στην περίπτωση της Πρίσλεϊ, οδήγησε σε συσσώρευση τοξικών επιπέδων οξέων στον οργανισμό της και η καρδιά της σταμάτησε.

Το πρωί του θανάτου της, η 54χρονη γυναίκα είχε αναφέρει πως πονούσε στην κοιλιά και δεν ένιωθε καλά, σύμφωνα με την νεκροψία. Δεν είναι γνωστό εάν ο πόνος ήταν πρωτοεμφανιζόμενος.

Ο Dr. Inge τόνισε πως, όποιος έχει κάνει εγχείρηση στην κοιλιά και νιώσει πόνο, πρέπει να ζητά αμέσως ιατρική συμβουλή. Εάν διαγνωστεί εγκαίρως, ο ειλεός είναι πιθανό να αντιμετωπιστεί.

Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις