Ο κ. Βασιλακόπουλος έδωσε χρήσιμες συμβουλές για τον καύσωνα και πως θα πρέπει να προστατευθούν οι πολίτες.
«Ας ξεκινήσουμε από τα προληπτικά μέτρα που είναι και τα βασικότερα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να εκθέτουμε τον εαυτό μας στην έντονη ζέστη και στην ηλιακή ακτινοβολία τις ώρες αιχμής του ήλιου, από τις 12 ως τις 4-5, ιδίως οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες. Μπορούμε να πάμε να κάνουμε το μπάνιο μας πιο νωρίς το πρωί ή πι αργά το απόγευμα. Μπορούμε επίσης να προσαρμόσουμε τις ανάγκες μας για να κάνουμε κάποιες δουλειές σε διαφορετικά ωράρια. Όταν βγαίνει κάποιος έξω, πρέπει να χρησιμοποιεί καπέλο, αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας και γυαλιά. Εάν είναι ηλικιωμένος, δεν είναι κακό να χρησιμοποιεί και ομπρέλα – που στα ελληνικά λέγεται αλεξήλιο, δηλαδή διώχνει τον ήλιο», τόνισε αρχικά.
«Αν νιώσει αδιαθεσία, προφανώς θα πρέπει να πάει σε ένα σκιερό μέρος ή σε έναν χώρο που κλιματίζεται. Να πιει νερό για να ενυδατωθεί. Αν βρούμε κάποιον άνθρωπο που να έχει πέσει κάτω από την ζέστη, θα πρέπει να τον μεταφέρουμε όσο το δυνατόν πι γρήγορα σε ένα σκιερό μέρος. Εάν δεν έχει τις αισθήσεις του δεν πρέπει να του δώσουμε να πιει νερό αλλά να τον δροσίσουμε με νερό. Να του βάλουμε μπουκάλια με νερό στις μασχάλες ή στις μηροβουβωνικές πτυχές, που υπάρχει πολλή αιμάτωση, έτσι ώστε να πέσει γρήγορα η θερμοκρασία του σώματός του. Στη συνέχεια να καλέσουμε το ΕΚΑΒ έτσι ώστε ένας επαγγελματίας να κρίνει την κατάσταση», υπογράμμισε ο κ. Βασιλακόπουλος.
«Το αντηλιακό στα παιδιά πρέπει να το ανανεώνουμε πολύ συχνά, και να έχει υψηλό δείκτη προστασίας. Υπάρχουν ειδικές μπλούζες που μπορεί να φορέσει ένα παιδάκι οι οποίες προστατεύουν από τον ήλιο. Να παρακινούμε το παιδί μας να μπαίνει συχνά στην θάλασσα να έχουμε την επίβλεψη στο παιδί και να μην εξαντλείται θερμικά», κατέληξε ο κ. Βασιλακόπουλος.
Πηγή: https://www.megatv.com
φωτό: iStock