Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει τουλάχιστον επτά μορφές καρκίνου:
- καρκίνος του στόματος
- καρκίνος του οισοφάγου
- καρκίνος του λάρυγγα
- καρκίνος του φάρυγγα
- καρκίνος του ήπατος
- καρκίνος του παχέος εντέρου και
- καρκίνος του μαστού
Η κατανάλωση οποιασδήποτε ποσότητας αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Όσο περισσότερο αλκοόλ καταναλώνετε τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Η μείωση ή –ακόμη καλύτερα– η πλήρης αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου.
Όλα τα είδη αλκοολούχων ποτών αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου;
Ναι. Οποιαδήποτε μορφή αλκοόλ αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, δεδομένου ότι αυτή καθαυτή η αλκοόλη προκαλεί βλάβη.
Τα κύρια είδη αλκοολούχων ποτών είναι το κρασί, η μπίρα και τα οινοπνευματώδη ποτά, ωστόσο κάθε ποτό που περιέχει αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει καρκίνο. Τα αλκοολούχα ποτά έχουν διαφορετική περιεκτικότητα σε αλκοόλη. Πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα αλκοολούχα ποτά μπορεί να περιέχουν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αλκοόλης, ενώ μερικοί τύποι μπίρας ενδέχεται να έχουν πολύ μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη από τον μέσο όρο.
Γιατί η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καρκίνο
Η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί καρκίνο για διάφορους λόγους. Είναι πιθανό διάφορες μορφές καρκίνου να προκαλούνται με διαφορετικούς τρόπους, για παράδειγμα:
- Αιθανόλη και ακεταλδεΰδη: Η αλκοόλη (αιθανόλη) μετατρέπεται στον οργανισμό μας σε μια χημική ουσία που ονομάζεται ακεταλδεΰδη. Τόσο η αιθανόλη όσο και η ακεταλδεΰδη είναι καρκινογόνες ουσίες.
- Κίρρωση του ήπατος: Το αλκοόλ καταστρέφει τα κύτταρα του ήπατος και μπορεί να προκαλέσει μια νόσο που ονομάζεται κίρρωση του ήπατος. Η κίρρωση αυξάνει τις πιθανότητες καρκίνου του ήπατος.
- Ορμόνες: Το αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα ορισμένων ορμονών, όπως τα οιστρογόνα. Τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού.
Τι είναι χειρότερο, η περιστασιακή άμετρη κατανάλωση ή η μέτρια κατανάλωση αλκοόλ κάθε μέρα;
Η τακτική υπέρβαση των παραπάνω συνιστώμενων ορίων ως προς την κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να φέρει οξείες ή χρόνιες επιπτώσεις στην υγεία, καθώς και να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου.
Η περιστασιακή άμετρη κατανάλωση περισσότερων από 5–6 αλκοολούχων ποτών για τους άντρες ή περισσότερων από 4–5 αλκοολούχων ποτών για τις γυναίκες ονομάζεται επεισοδιακή υπερκατανάλωση αλκοόλ. Βρίσκεται σε άνοδο σε ορισμένες χώρες (κυρίως στην Ιρλανδία, την Τσεχία και την Ουκρανία), ειδικά στους νέους άντρες, και έχει σημαντικές βλαβερές επιπτώσεις στην υγεία.
Η περιστασιακή άμετρη κατανάλωση, ή επεισοδιακή υπερκατανάλωση, αλκοόλ μπορεί να είναι ακόμη χειρότερη απ’ ό,τι η τακτική κατανάλωση αλκοόλ όσον αφορά τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου αυξάνεται σαφώς με την ποσότητα και τη διάρκεια της κατανάλωσης αλκοόλ.
Ποια είναι η ποσότητα αλκοόλ σε ένα τυποποιημένο ποτό
Γενικά, ένα τυποποιημένο ποτό περιέχει περίπου 10-12 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης. Ωστόσο, πρέπει να γνωρίζετε ότι ορισμένα εστιατόρια και μπαρ σερβίρουν ποτά που υπερβαίνουν αυτήν την ποσότητα. Επίσης, υπάρχουν διαφορές μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών ως προς το μέγεθος και τον αλκοολικό βαθμό ενός τυποποιημένου ποτού.
Κατά πόσο μπορεί να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου εάν περιορίσετε την κατανάλωση αλκοόλ
Όσο λιγότερο αλκοόλ καταναλώνετε τόσο μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου. Γενικά, ο κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου είναι 6% χαμηλότερος:
- σε άντρες που καταναλώνουν λιγότερο από δύο αλκοολούχα ποτά (λιγότερα από 20 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης) ανά ημέρα και
- σε γυναίκες που καταναλώνουν λιγότερο από ένα αλκοολούχο ποτό (λιγότερα από 10 γραμμάρια καθαρής αλκοόλης) ανά ημέρα
Ειδικότερα, η μείωση της κατανάλωσης από τέσσερα ή περισσότερα αλκοολούχα ποτά σε ένα (ή λιγότερο) αλκοολούχο ποτό ανά ημέρα μπορεί να μειώσει:
- τον κίνδυνο καρκίνου του ήπατος κατά 21%
- τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 31% και
- στις γυναίκες, τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού κατά 30%
Καθημερινές συνήθειες, όπως η υγιεινή διατροφή, το φυσιολογικό βάρος και η σωματική δραστηριότητα, έχουν την τάση να ακολουθούνται στο σύνολό τους από τα ίδια άτομα, και έτσι είναι δύσκολο να προσδιοριστεί η επίδραση που έχει η κάθε μία στην μείωση του κινδύνου. Το μεγαλύτερο όφελος για την υγεία επιτυγχάνεται μέσω του υγιεινού τρόπου ζωής.
Πηγή: https://cancer-code-europe.iarc.fr