ΕΟΔΥ: Γιατί πνίγονται τόσοι άνθρωποι κάθε καλοκαίρι – Δείτε τις κυριότερες αιτίες

Τι αναφέρει ο ΕΟΔΥ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού (25 Ιουλίου). Πώς θα προστατευθούμε. από Ρούλα Τσουλέα

84

Εκατοντάδες χιλιάδες ζωές κοστίζει ετησίως ο πνιγμός στο υδάτινο στοιχείο, αποτελώντας παγκοσμίως την τρίτη κύρια αιτία ακούσιου τραυματισμού. Ευθύνεται επίσης για το 7% όλων των θανάτων που σχετίζονται με τραυματισμούς. Παρότι όμως ο πνιγμός μπορεί να συμβεί στον καθένα μας, κανένας δεν πρέπει να χάνει τη ζωή του εξαιτίας του.

Τις επισημάνσεις αυτές κάνει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) με αφορμή την σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Πρόληψης Πνιγμού. Όπως αναφέρει, υπολογίζεται ότι ετησίως σημειώνονται περίπου 236.000 θάνατοι από πνιγμό σε όλο τον κόσμο. Ωστόσο ο αριθμός αυτός πιθανώς υποτιμά το πραγματικό πρόβλημα δημόσιας υγείας που συνιστά ο πνιγμός.

Στην χώρα μας, χάνονται κατά μέσον όρο ετησίως 350 άνθρωποι, κολυμπώντας ή συμμετέχοντας σε δραστηριότητες αναψυχής σε θάλασσες και πισίνες. Η πλειονότητα των ανθρώπων αυτών (το 80%) έχουν ηλικία άνω των 60 ετών. Επιπλέον, το 62% των πνιγμών συμβαίνει σε παραλίες χωρίς ναυαγοσώστη, επομένως πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί σε αυτές.

Πώς μπορεί όμως να συμβαίνει τόσο συχνά ο πνιγμός; Ποιες είναι οι κύριες αιτίες του; Ο ΕΟΔΥ απαντά ότι κατ’ αρχάς ο πνιγμός συχνά είναι αθόρυβος και μπορεί να εμφανιστεί ξαφνικά, ανά πάσα στιγμή, σε οποιονδήποτε έχει πρόσβαση στο νερό. Οι κυριότερες αιτίες του όμως είναι:

  • Άγνοια κολύμβησης: Πολλά άτομα, κυρίως παιδιά και ηλικιωμένοι, δεν γνωρίζουν κολύμβηση. Η συμμετοχή σε οργανωμένα μαθήματα κολύμβησης μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο πνιγμού σε όλους.
  • Έλλειψη περίφραξης: Εμπόδια, όπως η περίφραξη της πισίνας, εμποδίζουν τα μικρά παιδιά από το να μπουν σε αυτή χωρίς επιτήρηση.
  • Έλλειψη συνεχούς εποπτείας/επιτήρησης: Ο πνιγμός μπορεί να συμβεί γρήγορα και αθόρυβα οπουδήποτε υπάρχει νερό (μπανιέρες, πισίνες, κουβάδες), ακόμη και παρουσία ναυαγοσώστη.
  • Αποτυχία ορθής χρήσης σωσιβίων και προστατευτικού εξοπλισμού σε θαλάσσιες δραστηριότητες
  • Κατανάλωση αλκοόλ: Το αλκοόλ επηρεάζει την ορθή κρίση, την ισορροπία και το συντονισμό των κινήσεων. Αυτός ο κίνδυνος επιδεινώνεται από την έκθεση στον ήλιο και τις υψηλές θερμοκρασίες.
  • Ιστορικό επιληψίας. Άνθρωποι με ιστορικό επιληψίας μπορεί να είναι πιο ευάλωτοι κατά τη διάρκεια δραστηριοτήτων στο νερό.

Ο ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τον μη-κερδοσκοπικό οργανισμό Safe Water Sports, παροτρύνει όλα τα άτομα, ιδίως τους ηλικιωμένους, να απολαμβάνουν με ασφάλεια τη θάλασσα. Δείτε στη συνέχεια τις πρακτικές οδηγίες του προς μικρούς και μεγάλους.

πνιγμός

 

πνιγμός

Κεντρική φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις