Το καθάρισμα του σπιτιού με την ηλεκτρική σκούπα μοιάζει πολύ πιο εύκολο από τα βαράκια στο γυμναστήριο. Μια νέα μελέτη όμως αποκαλύπτει ότι οι βαριές δουλειές του σπιτιού, ιδίως όταν γίνονται με ζέση και μας κάνουν να λαχανιάζουμε, μπορεί να μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο αναπτύξεως καρκίνου!
Το εύρημα παρατηρήθηκε σε μεσήλικες και ηλικιωμένους εθελοντές από την Αυστραλία που διήγαν καθιστική ζωή. Και δεν χρειάζεται να κάνετε ηλεκτρική σκούπα με τις ώρες: μόλις 3,5 λεπτά βαριές δουλειές του σπιτιού την ημέρα είναι αρκετές για να μειωθεί ο ολικός κίνδυνος καρκίνου κατά 18%.
Οι επιστήμονες ενθαρρύνουν όλους όσους κάνουν δουλειές γραφείου και περνούν τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας σε αδράνεια, να αρχίσουν να κάνουν έστω και για 1 λεπτό, αρκετές φορές κάθε μέρα, δουλειές του σπιτιού. Διαλέξτε ό,τι θέλετε, αρκεί να είναι έντονο και να σας κάνει να λαχανιάζετε:
- Κουβαλήστε με γρήγορο βήμα βαριές σακούλες με ψώνια
- Αρχίστε να ανεβοκατεβαίνετε τη σκάλα με τα πόδια
- Καθαρίστε δυνατά τα τζάμια
- Κάνετε ηλεκτρική σκούπα και σφουγγαρίστε με ένταση το σπίτι
- Σκουπίστε με δύναμη τις βεράντες
- Περπατήστε με γρήγορο βήμα μέσα στο σπίτι
«Γνωρίζουμε ότι οι περισσότεροι μεσήλικες δεν γυμνάζονται συστηματικά, γεγονός που τους θέτει σε αυξημένο κίνδυνο καρκίνου. Αυξάνοντας όμως κατά μόλις 4 ή 5 λεπτά την ημέρα την φυσική δραστηριότητά τους, μπορούν να προστατευθούν σημαντικά», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Εμμανουήλ Σταματάκης, καθηγητής Φυσικής Δραστηριότητας στο Πανεπιστήμιο του Σύδνεϋ. «Ακόμα και 1 λεπτό έντονης δραστηριότητας αρκετές φορές την ημέρα είναι εξαιρετικά ωφέλιμο».
Όπως αναφέρει το Εθνικό Ίδρυμα Καρκίνου (NCI) των ΗΠΑ, η καθιστική ζωή σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο αναπτύξεως διαφόρων μορφών καρκίνου, όπως οι καρκίνοι:
- Του μαστού
- Του παχέος εντέρου
- Του ενδομητρίου
- Του οισοφάγου
- Του νεφρού
- Του στομάχου
Η νέα μελέτη
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Oncology. Οι ερευνητές τροφοδότησαν με φορητούς καταγραφείς φυσικής δραστηριότητας 22.398 εθελοντές, οι οποίοι έκαναν καθιστική ζωή. Κατά την έναρξη της μελέτης είχαν ηλικία 54-70 ετών. Οι 10.122 από αυτούς ήσαν άνδρες.
Οι ερευνητές θέλησαν να εξακριβώσουν πόση ώρα αφιέρωναν οι εθελοντές σε καθημερινές δραστηριότητες του τρόπου ζωής (VILPA). Οι δραστηριότητες αυτές πρακτικά αντιστοιχούν στις δουλειές του σπιτιού.
Όπως διαπίστωσαν, οι δουλειές αυτές γίνονται διακοπτόμενα, διαρκώντας συνήθως (στο 97,3% των περιπτώσεων) έως και 2 λεπτά την φορά. Εκτελούνται όμως αρκετές φορές στη διάρκεια της ημέρας.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 6,7 χρόνια. Στο μεσοδιάστημα, 1.084 εξ αυτών διαγνώστηκαν με καρκίνους που σχετίζονται με την φυσική δραστηριότητα.
Τα ευρήματα
Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, όσοι εθελοντές συγκέντρωναν έστω και 4-5 λεπτά την ημέρα σε βαριές δουλειές του σπιτιού (δηλαδή έντονες VILPA) είχαν σημαντικά μειωμένο κίνδυνο να διαγνωστούν με καρκίνο.
Στην πραγματικότητα, όσοι εθελοντές συγκέντρωναν 4,5 λεπτά ημερησίως, είχαν 32% λιγότερες πιθανότητες να διαγνωστούν με καρκίνους που σχετίζονται με την καθιστική ζωή.
Το όφελος αυτό ήταν ανεξάρτητο από το σωματικό βάρος τους και από άλλα νοσήματα από τα οποία τυχόν έπασχαν. Ωφελούνταν λ.χ. εξίσου οι λιποβαρείς και οι παχύσαρκοι εθελοντές, οι ασθενείς με ή χωρίς διαβήτη κ.λπ.
Το κάπνισμα φάνηκε να μειώνει λίγο την προστατευτική δράση που είχε η έστω και ολιγόλεπτη έντονη φυσική δραστηριότητα. Η κατανάλωση αλκοόλ, όμως, όχι.
Φωτογραφία: Istock