Αν άργησες να βάλεις τα «υπολείμματα του μεσημεριανού». Αν είσαι από εκείνους που φτιάχνουν το φαγητό τους από το προηγούμενο βράδυ, θα έχεις ένα ήδη έτοιμο γεύμα, αλλά εδώ είναι το θέμα: Υπάρχει μια τέχνη στο να ξαναζεστάνουμε τα υπολείμματα. Και με τον όρο «τέχνη», εννοούμε έναν τρόπο να το κάνουμε που μπορεί να σκοτώσει τα δυνητικά επιβλαβή βακτήρια που βρίσκονται σε ήδη μαγειρεμένα τρόφιμα. Εδώ είναι τα 6 σημαντικά λάθη που μπορεί να κάνεις με τα υπολείμματα του φαγητού και ακόμα έναν μύθο που πρέπει να καταρρίψουμε. Γιατί αλήθεια είναι, ποιος έχει χρόνο για τροφική δηλητηρίαση;
1.Αφήνεις το φαγητό να μείνει σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες
Μην αφήνεις τα ευπαθή τρόφιμα, συμπεριλαμβανομένων των μαγειρεμένων φαγητών ή των υπολειμμάτων, να παραμείνουν σε θερμοκρασία δωματίου για περισσότερο από δύο ώρες. Μετά το μαγείρεμα, σέρβιρε το πιάτο όσο είναι ακόμα ζεστό.
Αν το φαγητό έχει βγει το φαγητό για περισσότερες από δύο ώρες; Πέταξε το. Μετά το σερβίρισμα βάλε τα υπολείμματα στο ψυγείο όσο πιο γρήγορα μπορείς και προσπάθησε να μειώσεις τη θερμοκρασία του όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Χρησιμοποίησε ρηχά δοχεία και κόψε τα μεγαλύτερα τρόφιμα σε μικρότερα κομμάτια για ταχύτερη ψύξη. Μοίρασε τα σε μεγάλες ποσότητες με σούπες ,τα ψητά άφησε τα ολόκληρα, η γαλοπούλα ή το ζαμπόν θα πρέπει επίσης να κοπούν σε μικρότερα μέρη πριν τα τοποθετήσεις στο ψυγείο. Για να επιταχύνεις την ψύξη, τοποθέτησε τα σε αεροστεγή δοχεία αποθήκευσης τροφίμων σε λουτρό πάγου ή κρύου νερού πριν το βάλεις στο ψυγείο. Επίσης, όταν μεταφέρεις ευπαθή είδη, χρησιμοποίησε έναν μονωμένο σκεύος για να διατηρήσεις τα πάντα σε ασφαλή θερμοκρασία.
2.Δεν τα αποθηκεύεις σε αεροστεγή δοχεία
Επίλεξε υψηλής ποιότητας, αεροστεγή δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, δοχεία σε πακέτο και άλλα αδύναμα ή αταίριαστα πλαστικά κομμάτια. Να φροντίζεις να ταιριάζεις την ποσότητα των υπολειμμάτων με το μέγεθος του δοχείου γέμισε το όσο το δυνατόν περισσότερο για να εξαλείψεις τον επιπλέον χώρο αέρα.
3.Τα υπολείμματα τα αποθηκεύεις σε πολύ ζεστό ψυγείο
Ρύθμισε τη θερμοκρασία του ψυγείου στα χαμηλότερα επίπεδα σύμφωνα με έρευνα του Eatright.org, περισσότεροι από το ένα τρίτο των ανθρώπων συνήθως δεν γνωρίζει τη σωστή θερμοκρασία στην οποία πρέπει να ρυθμιστεί το ψυγείο του
4.Κρατήσε τα υπολείμματα για 3-5 ημέρες
Το USDA συνιστά τη χρήση υπολειμμάτων στο ψυγείο μέσα σε τρεις έως πέντε ημέρες ή την κατάψυξή τους για έως και τέσσερις μήνες. Η μύτη σας γνωρίζει καλύτερα, γι’ αυτό φροντίστε να απορρίψετε οποιαδήποτε τροφή με δυσάρεστες οσμές, χρώματα ή αλλαγές στην υφή. Για να απλοποιήσετε τα πράγματα, βάλτε πάντα ετικέτες στα υπολείμματα για να παρακολουθείτε πότε φτιάχτηκαν και κρατήστε το ψυγείο σας καλά οργανωμένο, ώστε να μπορείτε να βλέπετε τι έχετε στη διάθεσή σας. Και σε περίπτωση αμφιβολίας, πετάξτε το.
5.Δεν τα ξαναζεσταίνετε σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία
«Όταν ξαναζεσταίνετε τα υπολείμματα, βεβαιωθείτε ότι φτάνουν τους 80 C όπως μετριέται με ένα θερμόμετρο τροφίμων, συνιστά το USDA. «Ζεσταίνετε ξανά τις σάλτσες, τις σούπες και τις σάλτσες αφήνοντάς τις να πάρουν μια βράση. Καλύψτε τα υπολείμματα για να ζεσταθούν ξανά. Αυτό διατηρεί την υγρασία και διασφαλίζει ότι το φαγητό θα ζεσταθεί σε όλη τη διαδρομή. Θυμηθείτε: Το θερμόμετρο τροφίμων είναι ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι έχετε φτάσει σε αρκετά υψηλή θερμοκρασία για να εξαλείψετε τα επιβλαβή βακτήρια. Δώστε ιδιαίτερη προσοχή όταν ζεσταίνετε ξανά τρόφιμα που είναι πιθανό να προκαλέσουν τροφιμογενείς ασθένειες, όπως το κοτόπουλο, τα αυγά και το χοιρινό.
Όταν χρησιμοποιείς το φούρνο μικροκυμάτων για να ζεστάνεις τα υπολείμματα, θα πρέπει να βεβαιωθείς ότι το φαγητό έχει θερμανθεί ομοιόμορφα παντού. Εάν ο φούρνος μικροκυμάτων σου έχει περιστρεφόμενο δίσκο, πάρε επιπλέον μέτρα όπως αυτό: Στα μέσα του χρόνου θέρμανσης, περίστρεψε το πιάτο μέχρι τη μέση.