Υγεία: Πώς επηρεάζεται από το binge-watching;

Ενώ σίγουρα απολαμβάνετε να βλέπετε για ώρες επεισόδια από την αγαπημένη σας σειρά, οι ειδικοί προειδοποιούν ότι μπορεί να βλάψει την υγεία σας. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΝΑ - ΜΑΡΙΑ ΔΡΟΣΟΥ

33

Οι streaming υπηρεσίες βρίσκονται κυριολεκτικά παντού και φέρνουν την ψυχαγωγία στο σαλόνι μας, μέσα από διαφορετικά είδη σειρών και ταινιών. Η άμεση πρόσβαση στο περιεχόμενο που θέλουμε ανά πάσα στιγμή μας δίνει μια αίσθηση ελέγχου, απόδρασης, χαλάρωσης και ανακούφισης από την πλήξη. Φαίνεται όμως, να υπάρχει ένα όριο που όταν το ξεπεράσουμε, εύκολα το «ένα επεισόδιο ακόμα» μετατρέπεται σε binge-watching, κάτι που οι ειδικοί προειδοποιούν ότι είναι επιζήμιο για την υγεία.

Ενώ οι ερευνητές εξακολουθούν να μελετούν αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο και τις προεκτάσεις του, το binge-watching, οι πολλές ώρες δηλαδή που περνάμε βλέποντας σειρές ή ταινίες, μπορεί να διαφέρει από άτομο σε άτομο.

Αυτό το επιβεβαιώνει έρευνα σε περισσότερα από 4.000 άτομα, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Behavior Addictions.

Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν ότι οι «binge-watchers» (τα άτομα που έβλεπαν συνεχόμενα σειρές/ταινίες) εμπίπτουν σε διάφορες κατηγορίες, όπως αυτοί που κάνουν binge-watching περιστασιακά για ψυχαγωγικούς σκοπούς ή εκείνοι που συνήθιζαν να το κάνουν συχνά έως και καθημερινά.

Πώς βλάπτει την υγεία το binge-watching;

Με την πάροδο του χρόνου, όσοι βρίσκονται στα άκρα αυτής της συνήθειας μπορεί να διαπιστώσουν ότι η υγεία τους μειώνεται με τρόπους που δεν περίμεναν. Μεταξύ των κινδύνων, περιλαμβάνονται:

# Αδράνεια

Ο καθιστικός τρόπος ζωής έχει συνδεθεί άμεσα με μια σειρά συνεπειών για την υγεία, όπως παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις, διαβήτης και κατάθλιψη.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Environmental Research and Public Health έδειξε ότι υπάρχει διάκριση μεταξύ των «ενεργών» ωρών που περνάμε καθισμένοι (εργασία σε υπολογιστή σε γραφείο) και των μη «ενεργών» (παρακολούθηση τηλεόρασης).

Οι μη «ενεργές» ώρες καθίσματος συνδέθηκαν με έως και 25% υψηλότερο δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ) και ποσοστά σωματικού λίπους σε νεαρούς ενήλικες, καθώς και με το μεταβολικό σύνδρομο συνολικά, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavioral Medicine.

# Κακές διατροφικές επιλογές

Το τσιμπολόγημα κατά την παρακολούθηση σειρών μπορεί εύκολα να εκτροχιάσει τις προσπάθειές σας να διατηρήσετε μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, αφού όταν βλέπουμε ταινίες συχνά επιλέγουμε επεξεργασμένα σνακ και τρόφιμα, που μας «φορτώνουν» έξτρα περιττές θερμίδες.

Σύμφωνα μάλιστα, με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο American Journal of Clinical Nutrition, όταν τρώμε και η προσοχή μας αποσπάται, για παράδειγμα από την σειρά που παρακολουθούμε, η πρόσληψη τροφής είναι πιο πιθανό να είναι αυξημένη και οι πιθανότητες αύξησης του σωματικού βάρους επίσης αυξάνονται.

# Κοινωνική Απομόνωση

Είτε πρόκειται για μια τηλεοπτική είτε για μια μίνι σειρά, η καθημερινή (ή νυχτερινή) δέσμευση γίνεται συχνά υποκατάστατο της συντροφικότητας, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Journal of Behavioral Addictions.

Για αυτό αποφύγετε να κάνετε το binge-watching την νέα σας καθημερινή συνήθεια και δοκιμάστε να παρακολουθείτε τις αγαπημένες σας σειρές σταδιακά και παρέα με ένα αγαπημένο σας πρόσωπο.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις