Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Waseda στο Τόκιο ίσως βρήκαν το μυστικό για την
πρόληψη της πρόωρης γήρανσης.
Μελέτη που δημοσιεύτηκε στο “GeroScience” κατέληξε στο συμπέρασμα ότι εάν ακολουθούμε μια ισορροπημένη διατροφή με μέτριες ποσότητες πρωτεΐνης, αυτό μπορεί να έχει θετική επίδραση στη μεταβολική μας υγεία. Μπορεί επίσης να καθυστερήσει τη γήρανση του σώματος.
Η μελέτη διεξήχθη σε νεαρά και μεσήλικα ποντίκια για να προσδιοριστεί πώς η πρωτεΐνη
στη διατροφή μπορεί να έχει θετικό ή αρνητικό αντίκτυπο στην υγεία τους. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα ποντίκια με μέτρια πρόσληψη πρωτεΐνης είχαν χαμηλότερα επίπεδα σακχάρου και λιπιδίων στο αίμα.
Μέχρι τώρα, η ιδανική ποσότητα πρωτεΐνης που απαιτούνταν για τη διατήρηση της μεταβολικής υγείας ήταν άγνωστη. Με την πάροδο του χρόνου, η ερευνητική ομάδα παρατήρησε πώς τα διάφορα επίπεδα πρωτεΐνης επηρέασαν τα ποντίκια καθώς μεγάλωναν.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Yoshitaka Kondo, αξιολόγησαν την επίδραση από διάφορες δίαιτες στο βάρος των σκελετικών μυών, στα επίπεδα λιπιδίων και αμινοξέων.
“Οι απαιτήσεις σε πρωτεΐνη αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής, είναι υψηλότερες στα νεότερα ποντίκια, μειώνονται στη μέση ηλικία και αυξάνονται ξανά σε μεγαλύτερης ηλικίας
ποντίκια”, εξήγησε ο Kondo σε μια πανεπιστημιακή ανακοίνωση.
“Το ίδιο μοτίβο είναι πιθανό να παρατηρηθεί και στους ανθρώπους. Επομένως, θα μπορούσε να υποτεθεί ότι η αύξηση της ημερήσιας πρόσληψης πρωτεΐνης στα γεύματα θα μπορούσε να προάγει τη μεταβολική υγεία των ανθρώπων.
Η ιδανική ισορροπία μακροθρεπτικών συστατικών σε κάθε στάδιο της ζωής θα μπορούσε επίσης να μας κάνει να είμαστε υγιείς για μεγαλύτερο διάστημα”.
Τα αποτελέσματα της μελέτης ενδεχομένως να αποτελούν ένα σημάδι για το πώς να
βελτιώσουμε τη μεταβολική μας υγεία και να παρατείνουμε τη διάρκεια ζωής μας,
αλλάζοντας την ισορροπία και την πρόσληψη θρεπτικών συστατικών σε διάφορα στάδια
της ζωής μας, σημειώνουν οι ερευνητές.
Πώς θα αυξήσουμε την πρόσληψη πρωτεΐνης
Οι πρωτεΐνες βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα. Τόσα τα ζωικά όσο και τα φυτικά κύτταρα
περιέχουν πρωτεΐνες αλλά η ποσότητα πρωτεΐνης που είναι παρούσα στα τρόφιμα ποικίλλει.
Γενικά, πρωτεΐνες από ζωικές πηγές έχουν υψηλότερη βιολογική αξία από τις πρωτεΐνες
που προέρχονται από φυτικές πηγές. Ζωικές πηγές πρωτεΐνης είναι το κρέας, τα πουλερικά,
τα ψάρια, τα αβγά, το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι και παρέχουν πρωτεΐνες υψηλής
βιολογικής αξίας.
Τα φυτικά τρόφιμα, όπως τα όσπρια, τα δημητριακά, οι ξηροί καρποί, οι σπόροι και τα λαχανικά παρέχουν πρωτεΐνες χαμηλής βιολογικής αξίας. Εντούτοις, δεδομένου ότι το περιοριστικό αμινοξύ τείνει να είναι διαφορετικό στις διαφορετικές φυτικές πρωτεΐνες, ο συνδυασμός φυτικών πηγών πρωτεϊνών στο ίδιο γεύμα (π.χ. όσπρια με δημητριακά) δίνει συχνά ένα μείγμα υψηλότερης βιολογικής αξίας.
Αυτοί οι συνδυασμοί συναντώνται γενικά στις παραδοσιακές μαγειρικές συνταγές από τις διαφορετικές ηπείρους (π.χ. φασόλια με ρύζι, ζυμαρικά, ρεβίθια με ψωμί, φακές με
πατάτες, κ.λπ.).