Μεταμοσχευμένο νεφρό χοίρου λειτουργεί εδώ και 32 μέρες σε εγκεφαλικά νεκρό άνδρα

Σε μία άλλη αντίστοιχη μεταμόσχευση, το νεφρό του ζώου ήταν λειτουργικό για μία εβδομάδα πριν αφαιρεθεί. από την Ρούλα Τσουλέα

66

Το νεφρό ενός χοίρου που μεταμοσχεύθηκε σε έναν εγκεφαλικό νερό άνδρα εξακολουθεί να λειτουργεί 32 ημέρες μετά την τοποθέτησή του, φέρνοντας ένα βήμα πιο κοντά τις μεταμοσχεύσεις οργάνων από ζώα σε ανθρώπους.

Το επίτευγμα επέτυχαν επιστήμονες από το Ιατρικό Κέντρο Langone Health του Πανεπιστημίου της Νέας  Υόρκης. Η μεταμόσχευση έγινε στις 14 Ιουλίου και η παρακολούθησή της θα συνεχιστεί έως τα μέσα Σεπτεμβρίου.

Η ελπιδοφόρα αυτή εξέλιξη ανακοινώθηκε ταυτοχρόνως με τη δημοσίευση στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Surgery ανάλογου περιστατικού στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα. Και σε αυτή την περίπτωση μεταμοσχεύθηκε νεφρό από χοίρο σε 50άρη εγκεφαλικά νεκρό άνδρα. Οι γιατροί όμως το παρακολούθησαν μόνο για μία εβδομάδα.

Όπως ανακοίνωσε το Ιατρικό Κέντρο Langone Health, το νεφρό τοποθετήθηκε στον 57χρονο Maurice (Mo) Miller. Οι συγγενείς του συναίνεσαν να χρησιμοποιηθεί το σώμα του για το πρωτοποριακό πείραμα, όταν έμαθαν ότι ήταν εγκεφαλικά νεκρός.

Ο 57χρονος πέθανε από όγκο στον εγκέφαλο και τα όργανά του δεν ήταν κατάλληλα για μεταμόσχευση. Έτσι οι γιατροί διατηρούν την καρδιά του σε λειτουργία με μηχανήματα, έως ότου ολοκληρωθεί το πείραμά τους.

Τα δύο πειράματα ανανεώνουν τις ελπίδες ότι οι ξενομεταμοσχεύσεις θα λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης οργάνων για μεταμόσχευση. Με τον όρο ξενομεταμόσχευση περιγράφονται οι μεταμοσχεύσεις από ζώα σε ανθρώπους.

Όπως αναφέρουν οι χειρουργοί από το Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα, το 40% των ασθενών στις λίστες αναμονής πεθαίνουν χωρίς να βρουν μόσχευμα νεφρού.

Και στα δύο πειράματα, το νεφρό του χοίρου που μεταμοσχεύθηκε στους άνδρες είχε τροποποιηθεί γενετικά. Αυτό έγινε για να περιοριστεί στο ελάχιστο ο κίνδυνος απόρριψης του μοσχεύματος.

Τεράστια έλλειψη μοσχευμάτων

«Δυστυχώς δεν υπάρχουν αρκετά όργανα για όλους όσους τα χρειάζονται», δήλωσε ο επικεφαλής της μεταμόσχευσης στη Νέα Υόρκη Dr. Robert Montgomery, καθηγητής Χειρουργικής και διευθυντής του Ινστιτούτου Μεταμοσχεύσεων στο NYU Langone. «Πεθαίνουν υπερβολικά πολλοί άνθρωποι λόγω της έλλειψης μοσχευμάτων. Πιστεύω ότι η ξενομεταμόσχευση είναι ένας βιώσιμος τρόπος για να αλλάξει αυτό».

Το 2022 σχεδόν 26.000 ασθενείς υποβλήθηκαν σε μεταμόσχευση νεφρού στις ΗΠΑ. Ωστόσο οι ασθενείς με τελικού σταδίου νεφρική ανεπάρκεια είναι σχεδόν 808.000. Οι 88.000 από αυτούς βρίσκονται σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση.

Οι στατιστικές αυτές έπεισαν την οικογένεια του Mo Miller να δωρίσει το σώμα του στην επιστήμη. «Δεν ήταν εύκολη απόφαση», δήλωσε στο Associated Press η αδελφή του Mary Miller-Duffy. «Πάντοτε όμως ήθελε να βοηθεί τους άλλους και σκέφτηκα ότι ήταν κάτι που θα ήθελε και ο ίδιος. Έτσι συναίνεσα. Τώρα το όνομά του θα γραφτεί στα ιατρικά συγγράμματα και θα ζήσει για πάντα».

Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις