Ο καρκίνος του μαστού δεν θέλει εφησυχασμό, διότι είναι η πιο συχνή κακοήθης νόσος στις γυναίκες. Εκτός όμως από την αυτοεξέταση και τη μαστογραφία που χρειάζεστε, εάν βρίσκεστε στην κατάλληλη ηλικία, πρέπει να μπορείτε να αναγνωρίσετε και τα ύποπτα συμπτώματα που προκαλεί.
Η ογκολόγος Dr. Megan Kruse, από το Τμήμα Αιματολογίας & Ιατρικής Ογκολογίας της Cleveland Clinic, στο Οχάιο, εξηγεί ποια είναι τα πιο συχνά συμπτώματά του και ξεδιαλύνει πέντε συνηθισμένους μύθους γι’ αυτά.
Τα συχνά συμπτώματα
Αν και υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, τα συμπτώματα που τυπικά έχουν είναι ένα ή περισσότερα από τα εξής:
- Αλλαγή στο σχήμα, το μέγεθος ή το περίγραμμα του μαστού
- Μία μάζα ή όζος
- Ένα εξόγκωμα ή πάχυνση μέσα ή κοντά στον μαστό ή στην μασχάλη σας, που εμφανίζεται κατά τον έμμηνο κύκλο σας
- Αλλαγή στην όψη ή την αίσθηση του δέρματος στον ένα μαστό ή στη θηλή του. Μπορεί, λ.χ., να αναπτυχθούν «λακκάκια» (σαν τη φλούδα του πορτοκαλιού), να ξεφλουδίζει, να δημιουργηθεί φλεγμονή ή να «μπει» η μία θηλή προς τα μέσα (εισολκή θηλής)
- Ερυθρότητα του δέρματος στον μαστό ή στη θηλή
- Εμφάνιση μίας περιοχής στον μαστό που είναι αισθητά διαφορετική από τις υπόλοιπες του ίδιου, αλλά και του άλλου μαστού
- Μία περιοχή σκληρή, σαν μάρμαρο, κάτω από το δέρμα
- Έκκριμα με αίμα ή διαυγές από τη θηλή
Είναι σημαντικό να θυμάστε ότι τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζουν διαφορά από ασθενή σε ασθενή. Μερικές γυναίκες, δε, μπορεί να μην παρατηρήσουν κανένα απολύτως σύμπτωμα, τονίζει η Dr. Kruse.
Εξίσου σημαντικό είναι να θυμάστε πως πρέπει να συζητάτε με τον γιατρό σας κάθε τι που σας προβληματίζει στην εμφάνιση ή την υφή των μαστών σας. Ωστόσο μην πιστεύετε οτιδήποτε κυκλοφορεί στο Ίντερνετ, τονίζει η ειδικός. Και καταρρίπτει πέντε συχνούς μύθους.
Μύθος 1: Αν ένας όγκος στον μαστό μετακινείται, δεν είναι καρκίνος
Η αλήθεια: Οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι βρίσκονται σε κινητική κατάσταση, εξηγεί η Dr. Kruse. Συνήθως προσκολλώνται σε κάποιο σημείο και ακινητοποιούνται όταν μεγαλώσουν αρκετά. Επομένως, μιλήστε αμέσως στον γιατρό σας αν ψηλαφήσετε οποιονδήποτε όζο στο στήθος σας.
Κατά την αυτοψηλάφηση να αναζητάτε οποιοδήποτε «γρομπαλάκι» που δεν θα έπρεπε να βρίσκεται εκεί. Είτε το νιώθετε σαν κατεψυγμένο μπιζέλι, είτε είναι λείο και πολύ σκληρό σαν μάρμαρο, αν βρείτε κάτι τέτοιο, μιλήστε στον γιατρό σας.
Μύθος 2: Ο καρκίνος του μαστού δεν προκαλεί πόνο
Η αλήθεια: Το αν θα εκδηλωθεί πόνος εξαρτάται από το σημείο του μαστού όπου αναπτύσσεται ο όγκος, ιδίως εάν αναπτύσσεται γρήγορα. Ο επίμονος πόνος σε ένα συγκεκριμένο σημείο του μαστού είναι ένα από τα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου.
Όσον αφορά την ευαισθησία στην αφή που έχουν οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς, αυτή δεν είναι ύποπτη για καρκίνο. «Οι περισσότερες γυναίκες έχουν διάχυτο πόνο ή ενόχληση στους μαστούς τους, που όμως έρχεται και φεύγει», εξηγεί παραστατικά η Dr. Kruse. «Αυτό είναι συνήθως ένδειξη της διακύμανσης των ορμονών τους ή της υπερκατανάλωσης καφεΐνης».
Μύθος 3: Οι γυναίκες με μαστικό ιστό που δεν είναι λείος, έχουν πυκνούς μαστούς
Η αλήθεια: Η υφή του μαστικού ιστού δεν έχει σχέση με την πυκνότητά του, τονίζει η ειδικός. Μπορεί να νιώθετε ότι οι μαστοί σας έχουν δεκάδες μικρά εξογκώματα και να έχετε στην πραγματικότητα λιπώδεις μαστούς.
Ο πυκνός μαζικός (ή μαστικός) ιστός που έχουν σχεδόν οι μισές γυναίκες, απεικονίζεται σαν μία συμπαγής λευκή μάζα στην μαστογραφία.
Επειδή και ο καρκίνος έχει παραπλήσια εμφάνιση, οι γυναίκες με πυκνούς μαστούς μπορεί να προτιμήσουν την τρισδιάστατη μαστογραφία για καλύτερη διάγνωση. Όσες είναι υψηλού κινδύνου μπορεί να είναι κατάλληλες υποψήφιες για μαγνητική τομογραφία μαστών.
Μύθος 4: Οι γιατροί μπορούν με την ψηλάφηση να διακρίνουν τον καρκίνο
Η αλήθεια: Όσο καλός και αν είναι ο γιατρός, δεν μπορεί να καταλάβει με το χέρι εάν ο όγκος που ψηλαφεί είναι καλοήθης ή κακοήθης. «Αν ένας γιατρός πει «μάλλον δεν είναι τίποτα», χωρίς να ζητήσει περαιτέρω εξετάσεις, υπάρχει κίνδυνος να καθυστερήσει τη διάγνωση ενός καρκίνου», προειδοποιεί η Dr. Kruse. «Μην αφήνετε τον γιατρό σας να μαντεύει. Να κάνετε εξετάσεις».
Όταν υπάρχει ένας όζος στον μαστό, στις γυναίκες ηλικίας 30 ετών και πάνω συνιστάται διαγνωστική μαστογραφία και υπερηχογράφημα μαστού. Το υπερηχογράφημα θα δείξει αν μία μάζα είναι συμπαγής ή περιέχει υγρό.
Στις ηλικίες κάτω των 30 ετών γίνεται μόνο υπερηχογράφημα, επειδή οι μαστοί των νεαρών γυναικών τείνουν να είναι πιο πυκνοί και έτσι δύσκολα αξιολογούνται με τη μαστογραφία.
Στους ύποπτους όζους γίνεται βιοψία, τυπικά με μία βελόνα. Το δείγμα αποστέλλεται στη συνέχεια στο εργαστήριο για έλεγχο.
Μύθος 5: Το έκκριμα από τη θηλή συνήθως είναι ένδειξη καρκίνου
Η αλήθεια: Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό δεν ισχύει. Πολλές γυναίκες έχουν στους πόρους των μαστών υπολείμματα που μπορεί να δημιουργήσουν ένα πρασινωπό ή και σκουρόχρωμο έκκριμα όταν τους πιέζουν, εξηγεί η ιατρός.
«Πιο ανησυχητικό είναι να βγαίνει από τις θηλές αιματώδες ή διαυγές έκκριμα χωρίς να τις πιέζετε», εξηγεί. «Το έκκριμα αυτό συμπεριλαμβάνεται στα πιθανά συμπτώματα του καρκίνου του μαστού, αλλά μόνο στο 10% των περιπτώσεων οφείλεται σε κακοήθη όγκο. Ακόμα κι όταν το έκκριμα περιέχει αίμα, η συχνότερη αιτία είναι συνήθως κάποια καλοήθης κατάσταση στους γαλακτοφόρους πόρους του μαστού».
Φωτογραφία: iStock