Ένας ιός που κοστίζει τη ζωή στο τουλάχιστον 30% των ανθρώπων που μολύνει, εντοπίστηκε για πρώτη φορά σε τσιμπούρια στη Γαλλία, στα σύνορά της με την Ισπανία. Έχει όμως βρεθεί και σε άλλες χώρες.
Ο ιός προκαλεί αιμορραγικό πυρετό Κριμαίας-Κονγκό (CCHF). Έως πρότινος εθεωρείτο ενδημικός στην Αφρική, την Μέση Ανατολή, την Κεντρική Ασία, την πρώην Σοβιετική Ένωση και ορισμένες χώρες των Βαλκανίων.
Ωστόσο, την τελευταία δεκαετία έχει προκαλέσει αρκετά σποραδικά κρούσματα στη δυτική Ισπανία, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (ECDC).
Στη χώρα μας, έχει υπάρξει ένα περιστατικό, το 2008 στη Θράκη. Ωστόσο περισσότερο από το 5% του πληθυσμού σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας είναι οροθετικό (έχει αντισώματα). Γι’ αυτό τον λόγο, οι ειδικοί εκτιμούν ότι στα ελληνικά τσιμπούρια είναι διαδεδομένος ένα στέλεχος του ιού που προκαλεί ήπιο ή ασυμπτωματικό αιμορραγικό πυρετό.
Τα τσιμπούρια της Γαλλίας, όμως, φαίνεται ότι περιέχουν κάτι πιο σοβαρό. Οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια ότι η κλιματική αλλαγή θα προκαλέσει εξάπλωση πολλών ασυνήθιστων νοσημάτων στην Ευρώπη. Και αυτό ως φαίνεται ήδη συμβαίνει.
Πως μεταδίδεται
Τα μολυσμένα τσιμπούρια της Γαλλίας εντοπίστηκαν σε αγελάδες στα ανατολικά Πυρηναία. Όπως αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας-Κονγκό μεταδίδεται στους ανθρώπους είτε με το τσίμπημα μολυσμένου τσιμπουριού είτε μέσω της επαφής με μολυσμένο αίμα ή ιστούς ζώων.
Στην πραγματικότητα, τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται σε εργαζόμενους στην κτηνοτροφία, συμπεριλαμβανομένων σφαγέων και κτηνιάτρων.
Μπορεί όμως να υπάρξει και μετάδοση μεταξύ ανθρώπων από την επαφή με το αίμα ή άλλα εκκρίματα μολυσμένων ανθρώπων.
Ο χρόνος που μεσολαβεί έως την εκδήλωση συμπτωμάτων (περίοδος επωάσεως) εξαρτάται από τον τρόπο μετάδοσης. Αν ο ιός μεταδόθηκε με τσίμπημα από τσιμπούρια, η περίοδος επωάσεως είναι 1-3 ημέρες. Η μέγιστη που έχει αναφερθεί είναι 9 ημέρες.
Εάν ο ιός μεταδόθηκε από μολυσμένο αίμα ή ιστούς, η περίοδος επωάσεως είναι 5-6 ημέρες. Η μέγιστη που έχει αναφερθεί είναι 13 ημέρες.
Τα συμπτώματα
Όπως αναφέρει ο ΕΟΔΥ, ο αιμορραγικός πυρετός Κριμαίας Κονγκό εκδηλώνεται αρχικά με κοινά συμπτώματα ιογενών λοιμώξεων, όπως:
- Υψηλό πυρετό
- Ρίγη
- Μυαλγίες
- Ναυτία
- Εμέτους
- Κεφαλαλγίες (πονοκεφάλους)
Οι ασθενείς έχουν επίσης οσφυαλγία (πόνο στη μέση). Μπορεί να ακολουθήσουν αιμορραγικές εκδηλώσεις στους βλεννογόνους (π.χ. στόμα, λαιμό) και στο δέρμα.
Δεν υπάρχει ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο για πρόληψη της νόσου, ούτε και ειδική θεραπεία. Στους ασθενείς που θα αντέξουν τη νόσο, βελτίωση παρατηρείται συνήθως 9-10 ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων, αναφέρει ο ΠΟΥ.
Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, 12 άνθρωποι έχουν μολυνθεί στην Ισπανία από τα τσιμπούρια την τελευταία δεκαετία. Τέσσερις από τους ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. Εφέτος τον Αύγουστο, εξ άλλου, το ECDC ανέφερε δύο κρούσματα στη Βόρεια Μακεδονία. Ο ένας από τους ασθενείς κατέληξε.
Φωτογραφία: iStock