Mετά την προληπτική δράση των στοματικών διαλυμάτων κατά του κορωνοϊού, συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει διαφορετικές μελέτες, μια νεότερη έρευνα αποδεικνύει ότι ακόμα μια πιο απλή κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί εξίσου σημαντική στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης.
Πιο συγκεκριμένα, οι στοματικές και ρινικές πλύσεις με αλατόνερο στους ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες επιδείνωσης της υγείας τους και εισαγωγής σε νοσοκομείο. Η μελέτη που έφτασε σε αυτή τη διαπίστωση παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) και εξέτασε την επίδραση που έχουν οι γαργάρες με αλατόνερο και αντίστοιχες ρινικές πλύσεις στα συμπτώματα και τα ποσοστά νοσηλείας σε ασθενείς με Covid-19.
Όπως διαπιστώθηκε, τα ποσοστά νοσηλείας για τα άτομα που έκαναν γαργάρες ή ρινικές πλύσεις με αλατόνερο ήταν έως και 40% χαμηλότερα, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν ακολούθησαν καμία παρέμβαση.
Ο Δρ Jimmy Espinoza, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν οι γαργάρες και οι ρινικές πλύσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αναπνευστικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. «Διαπιστώσαμε ότι και τα δύο θεραπευτικά σχήματα φυσιολογικού ορού φαίνεται να σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας που αφορούσαν στις λοιμώξεις SARS-CoV-2, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου» σημείωσε.
H ερευνητική ομάδα αξιολόγησε 9.398 ενήλικες ασθενείς με ΔΜΣ που κυμαινόταν από 29,6 έως 31,7 – μεταξύ υπερβαρότητας και παχυσαρκίας που αυξάνει τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης- ηλικίας 18 έως 65 ετών που είχαν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό μέσω εξέτασης PCR την περίοδο μεταξύ του 2020 και του 2022. Από αυτούς, οι 58 επιλέχθηκαν να ακολουθήσουν είτε χαμηλής είτε υψηλής δόσης αλατούχο διάλυμα. Το σχήμα χαμηλής δόσης ήταν 2,13 γραμμάρια φυσιολογικού ορού – περίπου το ένα τρίτο του κουταλιού του γλυκού – και το σχήμα υψηλής δόσης ήταν έξι γραμμάρια – περίπου ένα και ένα τέταρτο του κουταλιού του γλυκού διαλυμένο σε περίπου 230 ml νερό. Οι συμμετέχοντες έκαναν γαργάρες και ρινικές πλύσεις τέσσερις φορές την ημέρα για 14 ημέρες.
Οι ερευνητές δεν εξήγησαν γιατί τα αλατούχα διαλύματα οδήγησαν σε λιγότερες νοσηλείες, αλλά ο Δρ Zach Rubin, αλλεργιολόγος και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας σημείωσε ότι με τις πλύσεις απομακρύνεται η βλέννα από τα ιγμόρεια, απελευθερώνοντας έτσι την αναπνοή και μειώνοντας τις πιθανότητες να εισχωρήσει στους πνεύμονες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πνευμονία, μια σημαντική αιτία νοσηλείας.
Η μελέτη απέκλεισε τους ασθενείς που με χρόνια υπέρταση, καθώς η ακούσια κατάποση αλατιού θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους.
Τα ευρήματα συμφωνούν με άλλες μικρότερες μελέτες που έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα από τις στοματικές και τις ρινικές πλύσεις.