Κορωνοϊός: Το σπιτικό γιατροσόφι που προφυλάσσει από βαριά νόσο

Ένα σπιτικό γιατροσόφι που ακολουθείται εδώ και χρόνια με στόχο την γρηγορότερη ανάρρωση από το κοινό κρυολόγημα φαίνεται πως είναι εξίσου αποτελεσματικό ενάντια στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης με κορωνοϊό. Από την ΜΑΡΙΑ ΚΟΤΟΠΟΥΛΗ PHOTO: SHUTTERSTOCK

72

Mετά την προληπτική δράση των στοματικών διαλυμάτων κατά του κορωνοϊού, συμπέρασμα στο οποίο έχουν καταλήξει διαφορετικές μελέτες, μια νεότερη έρευνα αποδεικνύει ότι ακόμα μια πιο απλή κίνηση θα μπορούσε να θεωρηθεί εξίσου σημαντική στην πρόληψη της σοβαρής νόσησης.

Πιο συγκεκριμένα, οι στοματικές και ρινικές πλύσεις με αλατόνερο στους ασθενείς που νοσούν με κορωνοϊό θα μπορούσε να μειώσει τις πιθανότητες επιδείνωσης της υγείας τους και εισαγωγής σε νοσοκομείο. Η μελέτη που έφτασε σε αυτή τη διαπίστωση παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας (ACAAI) και εξέτασε την επίδραση που έχουν οι γαργάρες με αλατόνερο και αντίστοιχες ρινικές πλύσεις στα συμπτώματα και τα ποσοστά νοσηλείας σε ασθενείς με Covid-19.

Όπως διαπιστώθηκε, τα ποσοστά νοσηλείας για τα άτομα που έκαναν γαργάρες ή ρινικές πλύσεις με αλατόνερο ήταν έως και 40% χαμηλότερα, σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν ακολούθησαν καμία παρέμβαση.

Ο Δρ Jimmy Espinoza, συγγραφέας της μελέτης και καθηγητής μαιευτικής, γυναικολογίας και αναπαραγωγικών υπηρεσιών στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, δήλωσε ότι ο στόχος ήταν να διαπιστωθεί εάν οι γαργάρες και οι ρινικές πλύσεις θα μπορούσαν να βελτιώσουν τα αναπνευστικά συμπτώματα που σχετίζονται με τον κορωνοϊό. «Διαπιστώσαμε ότι και τα δύο θεραπευτικά σχήματα φυσιολογικού ορού φαίνεται να σχετίζονται με χαμηλότερα ποσοστά νοσηλείας που αφορούσαν στις λοιμώξεις SARS-CoV-2, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου» σημείωσε.

Οι ερευνητές δεν εξήγησαν γιατί τα αλατούχα διαλύματα οδήγησαν σε λιγότερες νοσηλείες, αλλά ο Δρ Zach Rubin, αλλεργιολόγος και εκπρόσωπος του Αμερικανικού Κολλεγίου Αλλεργίας, Άσθματος και Ανοσολογίας σημείωσε ότι με τις πλύσεις απομακρύνεται η βλέννα από τα ιγμόρεια, απελευθερώνοντας έτσι την αναπνοή και μειώνοντας τις πιθανότητες να εισχωρήσει στους πνεύμονες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε πνευμονία, μια σημαντική αιτία νοσηλείας.

Η μελέτη απέκλεισε τους ασθενείς που με χρόνια υπέρταση, καθώς η ακούσια κατάποση αλατιού θα μπορούσε να επιδεινώσει την κατάσταση της υγείας τους.

Τα ευρήματα συμφωνούν με άλλες μικρότερες μελέτες που έχουν εξετάσει τα αποτελέσματα από τις στοματικές και τις ρινικές πλύσεις.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις