Πώς να αποθηκεύσετε ή να καταψύξετε τις πίτες

322

Οι γιορτές και τα κεράσματα έχουν ξεκινήσει και αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξουν πολλές πίτες στη ζωή μας το επόμενο διάστημα.

Και όσο νόστιμες κι αν είναι, μπορεί να θέλουμε να τις διατηρήσουμε φρέσκες και νόστιμες για λίγο αργότερα ή για τις επόμενες μέρες.

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσετε την πίτα εξαρτάται από τον τύπο της πίτας:

Πίτες με φρούτα

Οι πίτες με φρούτα όπως η μηλόπιτα, η ροδακινόπιτα ή η κερασόπιτα, είναι από τις πιο εύκολες στην αποθήκευση. Εάν σας περισσεύει η φρουτόπιτα και σκοπεύετε να την τελειώσετε μέσα σε μια ή δύο μέρες, αποθηκεύστε τη σε θερμοκρασία δωματίου στον πάγκο σας. Για βέλτιστη φρεσκάδα, η πίτα που έχει απομείνει πρέπει να διατηρείται μακριά από το άμεσο ηλιακό φως και να καλύπτεται καλά με πλαστική μεμβράνη, αλουμινόχαρτο ή θόλο πίτας. Απλώς βεβαιωθείτε ότι η πίτα έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου πριν καλυφθεί, διαφορετικά διατρέχει τον κίνδυνο να μουσκέψει.

Πίτες με κρέμα

Οι πίτες με κρέμα όπως η κολοκυθόπιτα, η λεμονόπιτα ή η μπουγάτσα, συνήθως παρασκευάζονται με πολλά γαλακτοκομικά και αυγά, οπότε πρέπει να φυλάσσονται στο ψυγείο. Όταν διατηρούνται στο ψυγείο, αυτές οι πίτες μπορούν συνήθως να παραμείνουν φρέσκες για τέσσερις έως πέντε ημέρες. Οι πίτες με κρέμα σερβίρονται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου.

Αλμυρές πίτες

Δεδομένου ότι οι αλμυρές πίτες όπως η κοτόπιτα, έχουν κάποια πρωτεΐνη, πρέπει να τις βάζετε στο ψυγείο μόλις κρυώσουν εντελώς. Το ίδιο ισχύει και για τις αλμυρές πίτες που δεν έχουν κρέας, αλλά γίνονται με γαλακτοκομικά ή αυγά (π.χ. σπανακοτυρόπιτα).

Οι αλμυρές πίτες τρώγονται καλύτερα εντός τεσσάρων ημερών από τη στιγμή που θα μπουν στο ψυγείο, αλλά μπορούν να διαρκέσουν έως και μια εβδομάδα ανάλογα με τα υλικά που χρησιμοποιούνται. Είναι πάντα καλύτερο να μυρίζετε την πίτα σας (γλυκιά ή αλμυρή) πριν τη βγάλετε από το ψυγείο. Αν παρατηρήσετε άσχημες μυρωδιές ή αποχρωματισμό, πετάξτε την.

Μπορείτε να βάλετε την πίτα στην κατάψυξη;

Ορισμένες παγώνουν καλύτερα από άλλες και όλα εξαρτώνται από τα συστατικά που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή κάθε πίτας.

Πίτες με φρούτα: Οι φρουτόπιτες παγώνουν καλά, αν και είναι καλύτερο να παγώσετε μια ολόκληρη φρουτόπιτα αντί για μεμονωμένες φέτες. Οι φρουτόπιτες διατηρούνται έως και τέσσερις μήνες.

Πίτες με κρέμα: Αν και τεχνικά μπορείτε να παγώσετε μια κρέμα κρέμας, δεν το συνιστούμε. Αυτό συμβαίνει γιατί όταν οι πίτες κρέμας παγώσουν και στη συνέχεια ξεπαγώσουν, μπορεί να νερουλιάσουν. Ως αποτέλεσμα, η υφή της πίτας δεν θα είναι η ίδια.

Αλμυρές πίτες: Οι αλμυρές πίτες μπορούν να παγώσουν καλά, αλλά ο βαθμός στον οποίο επιβιώνουν στη διαδικασία κατάψυξης και απόψυξης εξαρτάται από τα συστατικά της πίτας. Για παράδειγμα, ενώ μια τυπική πίτα του βοσκού, μπορεί συνήθως να καταψυχθεί, θα πρέπει να αποφύγετε να παγώσετε μια αλμυρή πίτα με συστατικά που δεν ξεπαγώνουν καλά, όπως κομμάτια πατάτας και ντομάτες.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!