Το υψηλό σάκχαρο στο αίμα δεν γίνεται συχνά άμεσα αντιληπτό, γι’ αυτό είναι σημαντικό να γνωρίζουμε κάποια πιθανά προειδοποιητικά σημάδια.
Μπορεί να πιστεύετε ότι εάν είχατε υψηλό σάκχαρο θα το είχατε καταλάβει αλλά κάποιες φορές τα συμπτώματα μπορεί να σας μπερδέψουν και να μην κάνετε τη σύνδεση.
6 πιθανά σημάδια υψηλών επιπέδων σακχάρου στο αίμα
#1 Κόπωση
Το αίσθημα κόπωσης είναι το πιο κοινό πρώιμο σημάδι υψηλού σακχάρου στο αίμα. Μπορεί να συμβεί σε ήπιο βαθμό εξαιτίας των φυσιολογικών διακυμάνσεων του σακχάρου που συμβαίνουν όταν καταναλώνουμε μεγάλη ποσότητα απλών υδατανθράκων, όπως η ζάχαρη.
Βέβαια, η κούραση είναι ένα σύμπτωμα που μπορεί να προκύπτει από ποικίλες αιτίες και μπορεί ακόμη και να είναι σημάδι χαμηλού σακχάρου στο αίμα.
Αν παρατηρήσετε ωστόσο ότι η κόπωση εμφανίζεται πάντα αμέσως μετά το φαγητό και σε ενοχλητικό βαθμό προκαλώντας σας έντονη υπνηλία, τότε ίσως καλύτερα να μιλήσετε με τον γιατρό σας.
#2 Συχνουρία
Όταν υπάρχει περιττή γλυκόζη στο αίμα, τα νεφρά αρχίζουν να δουλεύουν περισσότερο για να την αποβάλουν. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα περισσότερες από το συνηθισμένο επισκέψεις στην τουαλέτα.
#3 Αυξημένη δίψα
Το αυξημένο αίσθημα δίψας αποτελεί φυσιολογικό αποτέλεσμα της αυξημένης ούρησης αφού το σώμα αφυδατώνεται.
#4 Πονοκέφαλος
Οι τακτικοί πονοκέφαλοι μπορεί να έχουν κι αυτοί με τη σειρά τους ποικίλες αιτίες αλλά αξίζει τον κόπο να ελέγξετε αν συνδυάζονται με άλλα από τα εν λόγω σημάδια και να το συζητήσετε με το γιατρό σας.
#5 Θολή όραση
Η περίσσεια σακχάρου στο αίμα μπορεί να επηρεάσει ορισμένες απροσδόκητες περιοχές στο σώμα, όπως τα μάτια.
Είναι σαν το επιπλέον σάκχαρο να «παγιδεύεται» στο φακό του ματιού, δυσκολεύοντας την όραση, ένα σύμπτωμα που ωστόσο είναι συχνά προσωρινό.
#6 Οδοντικά προβλήματα
Η γλυκόζη υπάρχει στο σάλιο μας καθώς και στο αίμα.
Τα υψηλά επίπεδά της υποβοηθούν τα επιβλαβή βακτήρια στη στοματική κοιλότητα να αναπτυχθούν και σε συνδυασμό με τα συστατικά των τροφίμων που καταναλώνουμε να δημιουργήσουν πλάκα, τερηδόνα, δυσάρεστη αναπνοή και ουλίτιδα.
Η αξία της πρόληψης
Μην αμελείτε ποτέ τους τακτικούς ελέγχους υγείας και μην περιορίζεστε μόνο στις ετήσιες διαγνωστικές εξετάσεις.
«Ακούστε» το σώμα σας, κάντε περισσότερες υγιεινές επιλογές στον καθημερινό τρόπο ζωής σας και μοιραστείτε τυχόν ανησυχίες σας με το γιατρό σας ανά πάσα στιγμή, ακόμα κι αν δεν είστε βέβαιοι για το τι ακριβώς σας συμβαίνει και αν πράγματι χρήζει παρακολούθησης.
Εκείνος θα αξιολογήσει τα «σημάδια», θα εντοπίσει την ακριβή αιτία και θα σας καθοδηγήσει κατάλληλα.