Επτά βασικές συμβουλές για τα εορταστικά γεύματα και τι πρέπει να προσέχουν οι εγκυμονούσες

20

Οι συμβουλές του ΕΟΔΥ αφορούν στην  πρόληψη των νοσημάτων που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου

Κατά την περίοδο των εορτών, μία από τις προσφιλείς μας συνήθειες είναι τα εορταστικά γεύματα με την οικογένεια και τους φίλους μας.

Οι συμβουλές του ΕΟΔΥ που ακολουθούν αφορούν στην  πρόληψη των τροφιμογενών νοσημάτων, των νοσημάτων, δηλαδή, που προκαλούνται από την κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου, κατά τη διάρκεια των διακοπών.

Διατηρήστε τα τρόφιμα χωριστά

  • Διατηρήστε το κρέας, τα πουλερικά, τα θαλασσινά και τα αυγά ξεχωριστά από τα υπόλοιπα τρόφιμα στο ψυγείο, σε δοχεία ή σε σφραγισμένες πλαστικές  σακούλες.
  • Αποθηκεύστε τα αυγά στην αρχική τους συσκευασία στο ψυγείο (όχι στην πόρτα του ψυγείου).
  • Χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο τροφίμων για να βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα έχουν μαγειρευτεί σε ασφαλή θερμοκρασία.

Διατηρήστε τα τρόφιμα σε ασφαλείς θερμοκρασίες

  • Μετά την παρασκευή του φαγητού, διατηρήστε το σε ασφαλείς θερμοκρασίες είτε πρόκειται για ζεστό είτε για κρύο φαγητό.
  • Τοποθετήστε τα περισσεύματα των τροφίμων στο ψυγείο το συντομότερο δυνατό και εντός 2 ωρών από τη στιγμή που παρασκευάστηκε το φαγητό.  Εναλλακτικά τοποθετήστε τα περισσεύματα στο ψυγείο εντός 1 ώρας, εάν τα  τρόφιμα εκτίθενται σε θερμοκρασίες μεγαλύτερες των 32°C, όπως κατά τη  μεταφορά τους με αυτοκίνητο.
  • Η θερμοκρασία στη συντήρηση του ψυγείου σας πρέπει να ρυθμιστεί ώστε να είναι ≤ 4oC και στην κατάψυξη ≤ -18o

Χρησιμοποιήστε παστεριωμένα αυγά ειδικά αν πρόκειται να παρασκευάσετε φαγητά που περιέχουν ωμά αυγά

  • Βακτήρια όπως η Salmonella επιβιώνουν τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό των αυγών με κανονική όψη. Πολλά αγαπημένα εορταστικά  φαγητά ή γλυκά περιέχουν ωμά αυγά (π.χ. τα φαγητά με αυγολέμονο, το  τιραμισού, διάφορες σάλτσες τύπου Caesar).

Μην καταναλώνετε ωμή ζύμη

  • Η ζύμη που παρασκευάζεται με αλεύρι ή/και αυγά μπορεί να περιέχει βακτήρια, όπως η Salmonella Μη δοκιμάζετε και μην αφήνετε τα παιδιά σας να δοκιμάσουν ωμή ζύμη που προορίζεται για ψήσιμο ή μαγείρεμα (π.χ.  ζύμη για κουλουράκια, μπισκότα).

Μην ξεχνάτε να πλένετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό:

    • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
    • Πριν καταναλώσετε τρόφιμα
    • Μετά το χειρισμό ζωοτροφής για κατοικίδια ζώα ή την επαφή με κατοικίδια ζώα
    • Μετά τη χρήση της τουαλέτας
    • Μετά την αλλαγή της πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
    • Μετά την επαφή με απορρίμματα
    • Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενούς
    • Πριν και μετά τη φροντίδα τραύματος
    • Μετά το φύσημα της μύτης, το βήξιμο ή το φτέρνισμα

Εγκυμοσύνη και εορταστικά τρόφιμα

Οι έγκυες διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης, εμφάνισης, δηλαδή,  συμπτωμάτων γαστρεντερίτιδας μετά από κατανάλωση μολυσμένου τροφίμου.

Εάν είστε έγκυος, αποφύγετε την κατανάλωση των παρακάτω τροφίμων, κατά την περίοδο  των εορτών αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης:

  • Ωμού ή μη παστεριωμένου γάλακτος και προϊόντων που παρασκευάζονται από αυτό, όπως μαλακά τυριά (π.χ. ανθότυρο, μανούρι). Τα σκληρά τυριά είναι πιο ασφαλείς επιλογές.
  • Κατεψυγμένων καπνιστών και ωμών θαλασσινών (συμπεριλαμβανομένου και σούσι) και καπνιστού σολωμού (cold smoked salmon)
  • Πατέ
  • Ωμής ζύμης
  • Φρέσκου ή μη παστεριωμένου χυμού ή μηλίτη

Φωτογραφία: iStock

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!