Καρδιά: Επτά τρόποι να την προστατέψουμε τη νέα χρονιά

PHOTO: SHUTTERSTOCK

29

Στην κορυφή της λίστας των πραγμάτων που θα πρέπει να βελτιώσετε τη νέα χρόνια θα πρέπει να βρεθεί και η μέριμνα για την υγεία της καρδιάς

Η δύση του κάθε έτους ισοδυναμεί με έναν απολογισμό, αλλά και με τους στόχους για τη νέα χρονιά. Κι αν και τείνουμε να θέτουμε στόχους που αφορούν τα επαγγελματικά ή την απώλεια βάρους, μάλλον πάνω απ’ όλα θα πρέπει να σκεφτούμε να είμαστε υγιείς, για να πετύχουμε και όλα τα υπόλοιπα.

Η Δρ Leslie Cho, καρδιολόγος της Cleveland Clinic θέτει τις προϋποθέσεις που θα δυναμώσουν την καρδιά μας τη χρονιά που έρχεται.

Μείνετε πιστοί στις εξετάσεις

Η πρόληψη λένε είναι ο καλύτερος γιατρός και σε αυτό συμφωνεί και η Δρ. Cho. Εξάλλου, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν σημαντική απειλή για εκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Το πιο ανησυχητικό είναι πως δεν υπάρχουν εμφανή συμπτώματα στις καρδιοπάθειες, ενώ η υψηλή χοληστερόλη θα μπορούσε να εντείνει αυτή την κατάσταση.

Κινηθείτε περισσότερο

Κάθε κίνηση θεωρείται ευεργετική, ακόμα και το ταπεινό περπάτημα, όπως έχουν ήδη συμπεράνει πολλαπλές μελέτες: «Η  άσκηση μειώνει τη χοληστερόλη και την αρτηριακή σας πίεση, που είναι και οι δύο σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για καρδιακές παθήσεις. Μπορείτε να ασκηθείτε έστω και λίγο στην καθημερινότητά σας, προτιμώντας τα σκαλιά από το ασανσέρ και παρκάροντας πιο μακριά το αυτοκίνητό σας» επισημαίνει η Δρ Cho.

Προσέξτε τη διατροφή σας

Το τι τρώτε παίζει τεράστιο ρόλο στον κίνδυνο καρδιακής νόσου, χωρίς όμως να αποτελεί μέρος κάποιας περιοριστικής δίαιτας: «Η πραγματική υιοθέτηση υγιεινών διατροφικών συνηθειών δεν είναι δίαιτα, είναι τρόπος ζωής. Δεν τρώτε απλώς για κάθε μεμονωμένη ημέρα- τρώτε για μακροζωία και για καλύτερη ποιότητα ζωής» τονίζει. Γι’ αυτό, φροντίστε να καταναλώνετε μια πληθώρα φυτικών ινών και περιορίζοντας το κόκκινο κρέας.

Μειώστε το στρες

Όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από το στρες, δεν απειλείται μόνο η ψυχική σας υγεία: «Το άγχος είναι ισχυρός παράγοντας κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, καθώς αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιακές προσβολές και τα εγκεφαλικά επεισόδια» προειδοποιεί η Δρ. Cho. Αυτό οφείλεται στην εκτόξευση της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού ρυθμού. Εκτός αυτού, το άγχος επηρεάζει και ολόκληρο τον τρόπο ζωής, οδηγώντας σε υπερκατανάλωση φαγητού, διαταραχές ύπνου και κατάχρηση αλκοόλ σε αρκετές περιπτώσεις. Μπορείτε να επιλέξετε μερικές στιγμές χαλάρωσης καθημερινά, δοκιμάζοντας διαλογισμό ή γιόγκα, βγαίνοντας για περπάτημα ή απλώς περνώντας χρόνο με φίλους.

Βελτιώστε τον ύπνο

Η έλλειψη ύπνου όχι μόνο αυξάνει το άγχος, αλλά και απειλεί την καρδιά, αφού αυξάνει τις πιθανότητες υπέρτασης και κολπικής μαρμαρυγής«Ο μακροχρόνια ανεπαρκής ύπνος μπορεί να αυξήσει την αρτηριακή πίεση και να προκαλέσει φλεγμονή. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου που ενεργοποιείται κατά τη διάρκεια της στέρησης ύπνου είναι κοντά στο τμήμα όπου βρίσκεται το αίσθημα της πείνας, οπότε γνωρίζουμε ότι αν δεν κοιμάστε καλά, τρώτε περισσότερο» εξηγεί η Δρ Cho.

Για να κοιμηθείτε καλύτερα, η ειδικός προτείνει να αποφύγετε την καφεΐνη τα απογεύματα και τα βράδια, να μη χρησιμοποιήσετε το κινητό σας τουλάχιστον μία ώρα πριν από τον ύπνο και να κοιμηθείτε σε ένα δροσερό δωμάτιο.

Κόψτε το κάπνισμα

Αυτή η συμβουλή δεν παλιώνει ποτέ: «Το κάπνισμα είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, όχι μόνο για την καρδιά σας, αλλά και για τη συνολική σας υγεία, συμπεριλαμβανομένων των πνευμόνων και του εγκεφάλου σας» σημειώνει ο Δρ Cho.

Περιορίστε το αλκοόλ

Αντίστοιχα και το αλκοόλ επηρεάζει αρνητικά την εύρυθμη λειτουργία της καρδιάς, αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση, τους καρδιακούς παλμούς και τα τριγλυκερίδια: «Τα υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων αυξάνουν τον κίνδυνο για διαβήτη και παγκρεατίτιδα και τα υψηλά τριγλυκερίδια στις γυναίκες αυξάνουν τον κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο» επισημαίνει ο Δρ Cho.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!