Ηαγγινάρα θεωρείται ένα από τα νόστιμα αλλά και πολύ θρεπτικά λαχανικά. Μπορείς να τη φας μαγειρευτή αλλά πολλοί την τρώνε ωμή ή ακόμη και με ντιπ. Όμως ίσως θα πρέπει να τη βάλεις και με άλλη μορφή στη διατροφή, ειδικά αν έχεις πρήξιμο. Να πίνεις νερό αγγινάρας, μια τακτική που ακολουθούν οι Γάλλοι καθώς η κατανάλωση αυτής της λαχανικού σε μορφή νερού μπορεί να είναι χρήσιμη για να ηρεμήσει το φούσκωμα και τη δυσπεψία.
Το νερό της αγκινάρας συνήθως παρασκευάζεται από μια συγκέντρωση ολόκληρων αγκινάρων, συμπεριλαμβανομένων των φύλλων, του μίσχου, της καρδιάς και του άνθους. Καταναλώνεται κρύο ή ζεστό, το νερό αγκινάρας έχει διαφημιστεί ως ένα νόστιμο και ευεργετικό ρόφημα για τα πάντα, από τον καθαρισμό των τοξινών έως τη βελτίωση της πέψης, παρέχοντας παράλληλα πληθώρα θρεπτικών συστατικών, όπως βιταμίνες A, C και B1 και μέταλλα σίδηρο , μαγνήσιο, ψευδάργυρο και ασβέστιο.
Οφέλη από την κατανάλωση νερού αγκινάρας
Η διαιτολόγος Μέγκαν Ντάρλινγκτον από το Λος Άντζελες λέει στο Byrdie ότι: «Το νερό αγκινάρας είναι ένας εξαιρετικός τρόπος για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας σύστημα, καθώς περιέχει άφθονη βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το στρες και το άγχος, δεδομένων των επιπέδων μαγνησίου, ψευδαργύρου και καλίου. Δεν είναι τεράστιο άλμα να υποθέσουμε ότι η τακτική κατανάλωση νερού αγκινάρας μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης». Μερικά πιθανά οφέλη από την κατανάλωση νερού αγκινάρας είναι τα εξής:
-Μειώνει τα επίπεδα LDL, «κακής» χοληστερόλης
-Προστατεύει το συκώτι από τις τοξίνες και βοηθά στην παραγωγή χολής
-Πλούσιο σε αντιοξειδωτικά
-Μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της πέψης
-Αποτελεσματικό διουρητικό
-Αντιγηραντικές επιδράσεις στο δέρμα
Το νερό της αγκινάρας βοηθά με το φούσκωμα
Το νερό της αγκινάρας έχει τη δυνατότητα ως φάρμακο κατά του φουσκώματος . «Το εκχύλισμα κυναρίνης από τις αγκινάρες βοηθά στο φούσκωμα, καθώς διεγείρει την παραγωγή χολής, η οποία βοηθά το έντερό σας να αφομοιώσει τα λίπη και να απορροφήσει βιταμίνες από άλλα τρόφιμα», εξηγεί η Ντάρλινγκτον. Δύο από τα αντιοξειδωτικά που βρίσκονται στην αγκινάρα (cynarin και silymarin) έχουν συνδεθεί με βελτιωμένη ηπατική λειτουργία, βελτιώνοντας συγκεκριμένα τις ιδιότητες αποτοξίνωσης του ήπατος. Η απομάκρυνση αυτών των τοξινών μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα.
Αν και απαιτείται περισσότερη έρευνα, το νερό της αγκινάρας μπορεί πράγματι να βοηθήσει στην ανακούφιση από το φούσκωμα λόγω της κυναρίνης και της σιλυμαρίνης, αντιοξειδωτικών ενώσεων που βοηθούν το συκώτι να παράγει χολή και βοηθούν στην πέψη. Ωστόσο, για μερικούς ανθρώπους, οι αγκινάρες μπορεί να οδηγήσουν σε χειρότερα συμπτώματα και πόνο στο γαστρεντερικό σύστημα. Εάν η έλλειψη φυτικών ινών είναι ο ένοχος για το φούσκωμα σου, τότε η κατανάλωση ολόκληρης της αγκινάρας είναι καλύτερη επιλογή, ειδικά αν θέλεις να καρπωθείς τα οφέλη όλων των θρεπτικών συστατικών.