Τα ευρήματα νέας μελέτης σε χιλιάδες εθελοντές. Πόσοι κοιμόντουσαν μεταξύ 3 και 5 ωρών κάθε βράδυ.
Αν κοιμάστε λιγότερες από έξι ώρες κάθε βράδυ, δεν κινδυνεύετε μόνο να έχετε υπνηλία την επόμενη μέρα. Μπορεί να έχετε και αυξημένες πιθανότητες να εκδηλώσετε τύπου 2 διαβήτη, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.
Μάλιστα όσο λιγότερο κοιμάστε, τόσο περισσότερο κινδυνεύετε, αναφέρουν στην ιατρική επιθεώρηση JAMA Network Open. Η σχετική μελέτη έδειξε επίσης ότι ο κίνδυνος αυτός δεν μπορεί να αποσοβηθεί με την υιοθέτηση υγιεινών συνηθειών, όπως η προσεγμένη διατροφή.
Ο τύπου 2 διαβήτης πλήττει την ικανότητα του σώματος να επεξεργάζεται τη γλυκόζη (σάκχαρο), με συνέπεια να αυξάνονται τα επίπεδά της στο αίμα. Με την πάροδο του χρόνου, η αυξημένη γλυκόζη προκαλεί σοβαρές βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα, οδηγώντας σε σοβαρές επιπλοκές (π.χ. καρδιοπάθεια).
Στη νέα μελέτη οι επιστήμονες θέλησαν να επαληθεύσουν τα ευρήματα προγενέστερης μελέτης που είχε δείξει ότι ο καθημερινά ανεπαρκής ύπνος είναι παράγοντας κινδύνου για διαβήτη.
Η μελέτη
Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Uppsala ανέλυσαν δεδομένα από 247.867 εθελοντές, μέσης ηλικίας 56 ετών. Περισσότερο από το 52% ήταν γυναίκες. Οι επιστήμονες χώρισαν τους εθελοντές σε ομάδες αναλόγως με τη διάρκεια του ύπνου ως εξής:
- Φυσιολογικός ύπνος (7-8 ώρες κάθε βράδυ)
- Μετρίως μειωμένος ύπνος (6 ώρες κάθε βράδυ)
- Πολύ μειωμένος (5 ώρες κάθε βράδυ)
- Ακραία μειωμένος (3-4 ώρες κάθε βράδυ)
Τα τρία τέταρτα των συμμετεχόντων είχαν φυσιολογικό ύπνο. Το σχεδόν 20% είχαν μετρίως μειωμένο, το σχεδόν 4% πολύ μειωμένο και οι υπόλοιποι (το 0,8%) ακραία μειωμένο ύπνο.
Τα ευρήματα
Οι επιστήμονες παρακολούθησαν την πορεία της υγείας τους επί 12,5 χρόνια κατά μέσον όρο. Στο μεσοδιάστημα, 7.905 εθελοντές (το 3,2% του συνόλου) ανέπτυξαν τύπου 2 διαβήτη.
Όσοι κοιμόντουσαν 5 ή λιγότερες ώρες κάθε βράδυ είχαν κατά 16% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν τη νόσο. Ο αντίστοιχος κίνδυνος ήταν αυξημένος κατά 41% για όσους κοιμόντουσαν ελάχιστα (μόλις 3-4 ώρες κάθε βράδυ).
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι ο ύπνος επί λιγότερες από 6 ώρες κάθε βράδυ διπλασίαζε τον κίνδυνο αναπτύξεως διαβήτη. Επιπλέον, η υγιεινή, προσεγμένη διατροφή δεν ήταν αρκετή για να μειώσει τον κίνδυνο.
Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι συνολικά ο τρόπος ζωής διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη διαβήτη. Επιβεβαιώνουν επίσης πως ο ύπνος είναι ένας από τους σημαντικότερους, αλλά και πιο υποτιμημένους, παράγοντες υγείας.
Φωτογραφία: iStock