Το κολλαγόνο είναι μια σημαντική πρωτεΐνη που βρίσκεται στο δέρμα, τα μαλλιά, τα νύχια, τις αρθρώσεις και άλλα μέρη του σώματός μας. Στην επιδερμίδα, το κολλαγόνο βοηθά στη διατήρηση της δομής και της ελαστικότητας, καθώς και στην προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία και άλλες επιβλαβείς επιδράσεις του περιβάλλοντος. Αρχίζουμε να χάνουμε κολλαγόνο, ήδη από τα 20 μας, και η πτώση συμβαίνει πιο γρήγορα γύρω και μετά την εμμηνόπαυση.
Τα κύρια οφέλη του κολλαγόνου για την επιδερμίδα
1.Ενυδάτωση: Το κολλαγόνο βοηθά στη διατήρηση της επιδερμικής υγρασίας, πράγμα που μπορεί να βοηθήσει στην ενυδάτωση και την ελαστικότητα της επιδερμίδας.
2.Μείωση των Ρυτίδων: Καθώς η επιδερμίδα χάνει κολλαγόνο με την πάροδο του χρόνου, η εφαρμογή προϊόντων με κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της εμφάνισης ρυτίδων και γραμμών.
3.Αντιφλεγμονώδης Δράση: Το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της φλεγμονής στο δέρμα, βοηθώντας στη μείωση των ερεθισμών και της ερυθρότητας.
4.Ανάπλαση του Δέρματος: Η εφαρμογή προϊόντων με κολλαγόνο μπορεί να ενθαρρύνει την ανάπλαση του δέρματος και την ανανέωση των κυττάρων, βελτιώνοντας έτσι την υφή και την υγεία του δέρματος.
5.Προστασία από την Ηλιακή Ακτινοβολία: Το κολλαγόνο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία του ή του ήλιου, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος και βλάβες όπως η ηλιακή έκζεμα και ο ηλιακός εγκαύματος.
Η κατανάλωση τροφών πλούσιες σε κολλαγόνο, όπως οι πρωτεϊνούχες τροφές (κρέας, πουλερικά, ψάρια) και οι πηγές προκολλαγόνου (μεταξύ άλλων, ζελατίνη από ζωικές πηγές), μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση της επιδερμίδας μας. Υπάρχουν όμως και κάποιες τροφές που φέρνουν τα αντίθετα αποτελέσματα, μειώνοντας το κολλαγόνο και προκαλώντας ρυτίδες στο πρόσωπο. Δες ποιες είναι…
1.Ζυμαρικά/Ρύζι
Δεν χρειάζεται να αφαιρέσεις εντελώς τα ζυμαρικά ή το ρύζι από τη διατροφή σου, αλλά αν τα αντικαταστήσεις με καστανό ρύζι ή ζυμαρικά σιταριού ή μειώνοντάς τα εντελώς μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και στην πρόληψη της φλεγμονής. Οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες μπορούν να βλάψουν το κολλαγόνο και τον ιστό του δέρματος.
2.Μπέικον
Τα επεξεργασμένα κρέατα όπως το μπέικον, το ζαμπόν, τα χοτ ντογκ και τα αλμυρά αλλαντικά περιέχουν νιτρικά άλατα και άλλες χημικές ουσίες που συμβάλλουν στη φλεγμονή. Τα σημάδια ότι το δέρμα μας υποφέρει από τις επιπτώσεις της φλεγμονής μπορεί να περιλαμβάνουν περισσότερη ακμή, αυξημένο έκζεμα ή ροδόχρου ακμή.
3.Ζαχαρούχα δημητριακά
Έρχονται μεταμφιεσμένοι ως υγιεινές επιλογές για πρωινό, αλλά πολλά δημητριακά είναι γεμάτα με ζάχαρη και είναι χαμηλά σε βιταμίνες, μέταλλα, πρωτεΐνες και υγιή λίπη. Μόλις τελειώσει αυτή η ζάχαρη, μπορεί να καταρρεύσει και να αναζητήσει περισσότερη ζάχαρη πριν από το μεσημεριανό γεύμα. Η ζάχαρη συμβάλλει επίσης στη φλεγμονή στο σώμα.
4.Αναψυκτικά
Παρόμοια με τα ζαχαρούχα δημητριακά, τα αναψυκτικά περιέχουν άφθονη ζάχαρη. Η κατανάλωση όλης αυτής της ζάχαρης όχι μόνο μας αφήνει περισσότερο διψασμένους και λιγότερο ενυδατωμένους από ό,τι θα ήσασταν αν πίναμε νερό, αλλά συμβάλλει επίσης στη φλεγμονή στο σώμα, η οποία εμφανίζεται στο δέρμα.
5.Τηγανητά φαγητά
Τα λαχταριστά τηγανητά φαγητά όπως οι τηγανιτές πατάτες ή τα τηγανητά μπαστουνάκια κολοκυθιού είναι κύριες πηγές τροφών για φλεγμονές που μπορούν να συμβάλουν στη διάσπαση του κολλαγόνου.
6.Ψωμί
Όπως τα ζυμαρικά και το ρύζι, το ψωμί είναι ένας εκλεπτυσμένος υδατάνθρακας που έχει τόσο καλή γεύση, αλλά μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή στο σώμα μας. Η εναλλαγή λευκού ψωμιού με επιλογές ολικής αλέσεως μπορεί να βοηθήσει.
7.Καραμέλα
Ποιος δεν λαχταρά καραμέλα από καιρό σε καιρό, ειδικά αν βαριέσαι ή οδηγείς σε μεγάλες αποστάσεις και θέλεις να μείνεις ξύπνιος με λίγη ενίσχυση ζάχαρης. Το να κάνεις τα γλυκά καθημερινή συνήθεια μπορεί να αυξήσει τη φλεγμονή, να επηρεάσει το δέρμα σου και να προκαλέσει οδοντικά προβλήματα.