More
    Αρχική ΥΓΕΙΑ

    Ποιο χρώμα στη γλώσσα δείχνει υγεία και ποιο είναι καμπανάκι

    Μιχάλης Θερμόπουλος

    60

    Εάν τα μάτια είναι τα “παράθυρα της ψυχής”, τότε η γλώσσα είναι η φωτεινή ένδειξη στο ταμπλό του αυτοκινήτου για το αν υπάρχει πρόβλημα στον κινητήρα.

    Η όψη της γλώσσας δίνει στους γιατρούς μια ιδέα για ορισμένες πτυχές της υγείας σας και το χρώμα της είναι μια σημαντική ένδειξη.

    Πώς πρέπει να μοιάζει η γλώσσα σας

    Η γλώσσα πρέπει να έχει στρογγυλεμένο, συμμετρικό σχήμα. Είναι γενικά ανοιχτό ροζ, αν και μπορεί να έχει λίγο μοβ ή καφέ χρωματισμό σε κάποιους πληθυσμούς (κυρίως Αφρική, Ασία και Μεσόγειος). Μπορεί επίσης να έχει μια νότα λευκής επίστρωσης.

    “Η επικάλυψη προέρχεται από μια σκληρή πρωτεΐνη που ονομάζεται κερατίνη, η οποία βοηθά να μην γρατσουνιστεί η γλώσσα σας όταν τρώτε”, λέει ο δρ. Tien Jiang, οδοντοτεχνίτης στο τμήμα Πολιτικής Στοματικής Υγείας και Επιδημιολογίας στη Σχολή Οδοντιατρικής του Χάρβαρντ.

    Από κοντά, ίσως μπορείτε να δείτε ότι η γλώσσα σας καλύπτεται από μικροσκοπικά εξογκώματα (θηλώματα) που εξυπηρετούν διάφορους σκοπούς:

    • αισθάνονται τη θερμοκρασία και την αφή
    • περιέχουν γευστικούς κάλυκες που σας επιτρέπουν να ανιχνεύσετε εάν το φαγητό είναι γλυκό, αλμυρό, ξινό, πικρό ή αλμυρό
    • δημιουργούν τριβή για να σας βοηθήσουν να σχηματίσετε μια μικρή μπάλα τροφής, που μπορείτε να καταπιείτε

    Μπορεί η διατροφή να επηρεάσει το χρώμα της γλώσσας;

    Ναι. Μερικές φορές η διατροφή μπορεί να ευθύνεται εν μέρει για την αλλαγή στον συνηθισμένο χρωματικό τόνο της γλώσσας. Αυτό συμβαίνει επειδή τα θηλώματα μπορούν να απορροφήσουν τα χρώματα και τα υπολείμματα των τροφών και των ποτών που καταναλώνετε. Για παράδειγμα, όταν τρώμε παντζάρια η γλώσσα μας γίνεται κατακόκκινη. Επίσης, ο καφές, το τσάι και πολλά είδη τροφίμων, όπως πιάτα με κάρυ με ο κίτρινο κουρκουμάς, μπορούν επίσης να αφήσουν τα σημάδια τους στην γλώσσα.

    Ωστόσο, ο αποχρωματισμός είναι συνήθως μόνο προσωρινός. Το να πίνετε άφθονο νερό και να διατηρείτε καλή στοματική υγιεινή θα ξεπλύνει τα τρόφιμα και τις βαφές που κολλάνε στη γλώσσα.

    Τι δείχνει για την υγεία ο χρωματισμός της γλώσσας

    Ορισμένα χρώματα και όψεις της γλώσσας είναι σημάδια προβλημάτων υγείας. Μιλήστε με τον γιατρό σας εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από τα ακόλουθα:

    Καφέ ή μαύρη γλώσσα

    Σηματοδοτεί μια κατάσταση που ονομάζεται “μαύρη τριχωτή γλώσσα”. Αυτό συμβαίνει όταν τα θηλώματα μακραίνουν πολύ σε μήκος. Αυτά τα μικροσκοπικά εξογκώματα συνήθως δεν έχουν πολλές πιθανότητες να αναπτυχθούν επειδή αποβάλλονται τακτικά με όλη τη δραστηριότητα στο στόμα σας. Εάν αναπτυχθούν, μπορούν να παγιδέψουν βακτήρια και ένα μείγμα χρωμάτων τροφίμων, οδηγώντας σε καφέ ή μαύρη απόχρωση.

    Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν την λήψη αντιβιοτικών ή αντιισταμινικών, το κάπνισμα, την ξηροστομία, την κατανάλωση υπερβολικών ποσοτήτων καφέ ή μαύρου τσαγιού και την κακή στοματική υγιεινή.

    Παχιά λευκά μπαλώματα ή πληγές

    Αυτά πιθανότατα σημαίνουν ότι έχετε υπερανάπτυξη μαγιάς στο στόμα. Μπορεί να προκληθεί από καταστάσεις όπως ο διαβήτης ή ο HIV, από παρενέργειες αντιβιοτικών ή από θεραπεία για καρκίνο, η χρήση οδοντοστοιχιών, το κάπνισμα, η ξηροστομία ή η χρήση συσκευών εισπνοής στεροειδών. Σε σπάνιες περιπτώσεις, τα λευκά μπαλώματα ή οι πληγές είναι συμπτώματα καρκίνου του στόματος.

    Επώδυνες κόκκινες ή κίτρινες πληγές

    Συμβαίνει αν αντιμετωπίζετε άφθες (ερεθισμένους ιστούς), μόλυνση ζύμης (που μερικές φορές μπορεί να εμφανιστεί ως κόκκινα μπαλώματα) ή (σε σπάνιες περιπτώσεις) καρκίνο του στόματος.

    Λαμπερή κόκκινη γλώσσα

    Μπορεί να υποδηλώνει ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης Β 12 ή οστρακιά: μια λοίμωξη από βακτήρια στρεπτόκοκκου στο λαιμό που συνοδεύεται από κόκκινο εξάνθημα στο σώμα. Εάν έχετε έντονα κόκκινα μπαλώματα που δεν πονάνε και φαίνεται να “μετακινούνται” από το ένα σημείο της γλώσσας στο άλλο, μπορεί να έχετε μια αβλαβή, ανίατη πάθηση που ονομάζεται “γεωγραφική γλώσσα”.

    Πρέπει να βουρτσίζετε και τη γλώσσα;

    Η καλή στοματική υγιεινή απαιτεί να καθαρίζετε τα δόντια σας με οδοντικό νήμα τουλάχιστον μία φορά την ημέρα και να τα βουρτσίζετε τουλάχιστον δύο φορές την ημέρα. Αφιερώστε λίγα δευτερόλεπτα για να χρησιμοποιήσετε τη βούρτσα και πάνω στη γλώσσα σας.

    “Βγάλτε τη γλώσσα σας και περάστε την οδοντόβουρτσα από το πίσω μέρος προς τα εμπρός: μια σάρωση προς τα κάτω στη μέση, μία προς τα κάτω από την αριστερή πλευρά και μία προς τα κάτω στη δεξιά πλευρά. Αυτό βοηθά στην απομάκρυνση βακτηρίων και υπολειμμάτων που συγκεντρώνονται στα θηλώματα”, λέει ο δρ. Jiang.

    Πηγή: harvard.edu

    Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

    Please enter your comment!
    Please enter your name here

    Captcha verification failed!
    CAPTCHA user score failed. Please contact us!