Έπιπλα, ρούχα και φαγητά προς αποφυγήν για να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας στα μικροπλαστικά

13

Αν και η πανταχού παρούσα παρουσία των μικροπλαστικών στην καθημερινή μας ζωή είναι άκρως ανησυχητική, υπάρχουν προληπτικά μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεσή μας σε αυτά.

της Πέγκυ Μπαμπάθα

Τα μικροπλαστικά σωματίδια μεγέθους μικρότερου των 5 χιλιοστών, έχουν γίνει πια ένας διάχυτος περιβαλλοντικός ρύπος. Τα σωματίδια αυτά προέρχονται από διάφορες πηγές, όπως έπιπλα, ρούχα και συσκευασίες τροφίμων, και μπορούν εύκολα να καταλήξουν στον οργανισμό μας μέσω της κατάποσης, της εισπνοής, ακόμη και της επαφής με το δέρμα. Ταξινομούνται κυρίως σε δύο κατηγορίες: πρωτογενή και δευτερογενή. Τα πρωτογενή μικροπλαστικά κατασκευάζονται σκόπιμα σε μικρά μεγέθη, όπως τα μικροσφαιρίδια που βρίσκονται στα καλλυντικά και τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, ενώ τα δευτερογενή μικροπλαστικά προκύπτουν από τη διάσπαση μεγαλύτερων πλαστικών αντικειμένων, όπως μπουκάλια, σακούλες και άλλα πλαστικά απορρίμματα.

Τα έπιπλα, τα ρούχα και οι συσκευασίες τροφίμων αποτελούν δυστυχώς, σημαντικές πηγές μικροπλαστικών. Τα ταπετσαρισμένα έπιπλα και τα συνθετικά υφάσματα για παράδειγμα, αποβάλλουν ίνες κατά τη χρήση και το πλύσιμο, απελευθερώνοντάς τες στον αέρα και τα υδάτινα συστήματα. Οι συσκευασίες τροφίμων, ιδίως τα πλαστικά μιας χρήσης, μπορούν επίσης να αποσυντεθούν και να διαρρεύσουν μικροπλαστικά στα τρόφιμα και τα ποτά που περιέχουν. Αυτά τα σωματίδια εισέρχονται στη συνέχεια στον οργανισμό μας μέσω διαφόρων οδών, συμβάλλοντας σε πιθανούς κινδύνους για την υγεία.

Βήματα για την ελαχιστοποίηση της έκθεσης

Ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για να μειώσετε την έκθεση σε μικροπλαστικά είναι να επιλέγετε φυσικά υλικά αντί για συνθετικά. Για έπιπλα, επιλέξτε ξύλο, μέταλλο ή γυαλί αντί για πλαστικά ή επικαλυμμένα κομμάτια. Όταν πρόκειται για ρούχα, προτιμήστε φυσικές ίνες όπως το βαμβάκι, το μαλλί, το μετάξι και το λινό. Αυτά τα υλικά αποβάλλουν λιγότερα μικροπλαστικά και είναι γενικά πιο βιώσιμα. Ωστόσο, επειδή είναι δύσκολο να επιλέγουμε πάντα τα φυσικά υλικά, κυρίως λόγω αυξημένου κόστους, παρακάτω ακολουθούν λίγοι τρόποι ακόμα να προστατευτούμε από τα μικροπλαστικά:

Βελτιώστε την ποιότητα του εσωτερικού αέρα

Τα εσωτερικά περιβάλλοντα μπορεί να φιλοξενούν υψηλά επίπεδα μικροπλαστικών λόγω της αποβολής ινών από έπιπλα και υφάσματα.

Τι είναι τα μικροπλαστικά (επιστήμη ΤΣΑΚ ΜΠΑΜ #12)

Για να βελτιώσετε την ποιότητα του αέρα εσωτερικών χώρων:
Χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο σωματιδιακού αέρα υψηλής απόδοσης (HEPA) στην ηλεκτρική σας σκούπα για να συλλαμβάνετε τα μικροπλαστικά και άλλα λεπτά σωματίδια.

Εξετάστε το ενδεχόμενο χρήσης ενός καθαριστή αέρα με φίλτρο HEPA για να μειώσετε τα μικροπλαστικά που μεταφέρονται στον αέρα.

Επιλέξτε ρούχα φιλικά προς το περιβάλλον:

Τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας, το νάιλον και το ακρυλικό συμβάλλουν σημαντικά στη ρύπανση από μικροπλαστικά. Όταν αγοράζετε καινούργια ρούχα:
Αναζητήστε είδη από φυσικές ίνες
Υποστηρίξτε μάρκες που χρησιμοποιούν ανακυκλωμένα υλικά και βιώσιμες πρακτικές κατασκευής.
Πλένετε τα συνθετικά ρούχα λιγότερο συχνά και χρησιμοποιήστε ένα φίλτρο μικροϊνών ή μια σακούλα Guppyfriend στο πλυντήριό σας για να συλλαμβάνετε τις ίνες που μπορεί να απελευθερωθούν κατά τη διάρκεια του πλυσίματος.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!