Το βρεγμένο μαγιό είναι η πιο συνήθης αιτία μυκητιάσεων και μολύνσεων του κόλπου. Δες τι πρέπει να κάνεις για να τις αποφύγεις.
Το κολύμπι είναι μια από τις καλύτερες μορφές άσκησης και επιφυλάσσει πολλά πλεονεκτήματα για την καρδιά αλλά και τους πνεύμονες. Ταυτόχρονα, ενέχει κινδύνους όσον αφορά την υγεία του κόλπου, αν δεν λάβουμε τις κατάλληλες προφυλάξεις.
«Η υγεία του κόλπου είναι σημαντική για την υγεία ολόκληρου του οργανισμού» τονίζει ο γυναικολόγος Michael Green. «Όπως ακριβώς φροντίζουμε τα δόντια ή την επιδερμίδα, έτσι πρέπει να φροντίζουμε και τον κόλπο, κυρίως προσπαθώντας να διατηρούμε το PH σταθερό σε ένα όξινο επίπεδο (μεταξύ 3.8 και 4.5) πράγμα που δεν μπορεί να συμβεί όταν μένουμε πολύ ώρα με βρεγμένο μαγιό. Η παρατεταμένη υγρασία στην περιοχή του κόλπου διαταράσσει την ισορροπία του PH και μπορεί να οδηγήσει σε μυκητιάσεις».
Τα υγρά, ζεστά και σκοτεινά περιβάλλοντα είναι ιδανικά για να αναπτυχθούν βακτήρια και μύκητες. «Όσο περισσότερο μένεις με βρεγμένο μαγιό, τόσο περισσότερο βοηθάς την πανίδα του κόλπου να αναπτύξει υγρασία που ευνοεί τους μύκητες», εξηγεί ο Green. Επιπλέον η υγρασία μπορεί να προκαλέσει και ερεθισμό.
Όπως αναφέρει η γυναικολόγος Kim Langdon «όταν οι μύκητες αναπτύσσονται ανεξέλεγκτα, εξελίσσονται σε υφομύκητες ή νηματοειδείς μύκητες, οι οποίοι λειτουργούν σαν ρίζες που διαπερνούν τους ιστούς του κόλπου. Όταν συμβαίνει αυτό, το ανοσοποιητικό σύστημα ενεργοποιείται και μπορεί να προκαλέσει δυσάρεστες φλεγμονές».
Πώς θα αποφύγεις τις δυσάρεστες επιπτώσεις του βρεγμένου μαγιό
- Έχε μαζί σου πάντα στεγνά μαγιό και εσώρουχα. Σε αυτή την περίπτωση θα μπορέσεις να αλλάξεις και να διατηρήσεις την περιοχή στεγνή.
- Επένδυσε σε ένα μαγιό από υλικό που στεγνώνει εύκολα, όπως πολυεστέρα ή lykra.
- Μετά από κάθε βουτιά φρόντισε να ξεβγαλθείς στο ντους.
- Ξέβγαλε το αλάτι ή το χλώριο από την ευαίσθητη περιοχή. Το αλάτι της θάλασσας αλλά ιδιαίτερα το χλώριο μπορεί να προκαλέσουν ερεθισμούς και ξηρότητα που εκδηλώνονται με κνησμό ή αίσθηση καψίματος.
- Αφού ολοκληρώσεις το μπάνιο σου στην θάλασσα ή την πισίνα, κάνε μπάνιο χρησιμοποιώντας ένα απαλό σαπούνι και στέγνωσε καλά την ευαίσθητη περιοχή.
Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την υγεία του κόλπου
Η διατροφή. Σύμφωνα με έρευνες, οι τροφές που τρώμε μπορούν να επηρεάσουν όχι μόνο το μικροβίωμα του εντέρου αλλά και το οικοσύστημα των μικροοργανισμών του κόλπου. Συνεπώς, το να υιοθετήσεις μια ισορροπημένη δίαιτα, πλούσια σε θρεπτικά συστατικά είναι πολύ σημαντικό για να διατηρείς σταθερό το pH της περιοχής.
Η σωστή ενυδάτωση. Η ποσότητα του νερού που καταναλώνεις επίσης επηρεάζει την υγεία του κόλπου. H αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει κνησμό και αίσθηση καύσου στην περιοχή.
Τα αθλητικά ρούχα. Κολάν ή σορτς που είναι πολύ στενά και δεν στεγνώνουν εύκολα μετά την εφίδρωση μπορούν επίσης να δημιουργήσουν το υγρό ζεστό και σκοτεινό περιβάλλον που ευνοεί τους μύκητες. Συνεπώς, εκτός από το βρεγμένο μαγιό φρόντιζε να αλλάζεις και τα βρεγμένα από ιδρώτα αθλητικά ρούχα.
Πότε να απευθυνθείς σε γιατρό
Αν παρά τη σωστή υγιεινή υποφέρεις από επίμονα δυσάρεστα συμπτώματα, όπως κνησμό ή κάψιμο στην περιοχή του κόλπου, φρόντισε να επισκεφτείς γυναικολόγο, γιατί μολύνσεις από βακτήρια και μυκητιάσεις χρειάζονται ιατρική παρέμβαση για να αντιμετωπιστούν.