Τα πιάτα σας μπορεί να μην είναι τόσο καθαρά όσο νομίζετε

68

Τι συμβουλεύουν οι ειδικοί

Συμβουλές και πρακτικές για να διασφαλίσουμε την υγιεινή στα σκεύη που τρώμε

Η καθαριότητα στην κουζίνα είναι κρίσιμη για την πρόληψη ασθενειών. Όμως, τα περισσότερα εργαλεία που χρησιμοποιούμε για το πλύσιμο των πιάτων, όπως σφουγγάρια, πετσέτες και πλυντήρια πιάτων, μπορούν να φιλοξενήσουν βακτήρια.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, που μίλησαν στο VeryWellHealth, υπάρχουν αρκετές συμβουλές και πρακτικές που μπορούμε να ακολουθήσουμε για να διασφαλίσουμε την υγιεινή των πιάτων μας.

Τα σφουγγάρια και οι πετσέτες ως εστίες βακτηρίων

Σύμφωνα με έρευνες, στα σφουγγάρια της κουζίνας μπορούν να επιβιώσουν βακτήρια όπως το E. coli για έως και 16 ημέρες, ενώ στις μικροϊνες των πετσετών για έως και 13 ημέρες. Είναι λοιπόν σημαντικό να καθαρίζετε τακτικά τα σφουγγάρια και τις πετσέτες για να αποφύγετε οποιαδήποτε μόλυνση.

Το πλυντήριο πιάτων ως καλύτερη λύση

Τα πλυντήρια πιάτων θεωρούνται πιο αποτελεσματικά στην απολύμανση, καθώς το νερό μπορεί να φτάσει σε θερμοκρασίες έως και 70°C, σε αντίθεση με το πλύσιμο στα χέρια που η θερμοκρασία του νερού είναι ανεκτή έως 50°C. Τα περισσότερα πλυντήρια πιάτων διαθέτουν επίσης προγράμματα απολύμανσης που μπορούν να εξαλείψουν το 99,9% των βακτηρίων.

Για να διατηρείτε το πλυντήριο πιάτων σας καθαρό, οι ειδικοί συνιστούν να τρέχετε μια φορά το μήνα ένα πρόγραμμα με δύο φλιτζάνια λευκό ξύδι και μετά να προσθέτετε και ένα φλιτζάνι μαγειρική σόδα για έναν κύκλο με την πιο υψηλή θερμοκρασία που διαθέτει το πλυντήριο.

Πλύσιμο πιάτων στο χέρι

Αν δεν έχετε πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να καθαρίζετε τα πιάτα με τη μέθοδο των δύο λεκανών. Γεμίστε τη μία λεκάνη με ζεστό, σαπουνόνερο και την άλλη με καθαρό, κρύο νερό. Αφαιρέστε τα υπολείμματα τροφίμων, τρίψτε τα πιάτα στη σαπουνάδα και μετά ξεπλύνετέ τα στην κρύα λεκάνη.

Για την απολύμανση χωρίς πλυντήριο πιάτων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα χημικό διάλυμα. Γεμίστε ένα δοχείο με διάλυμα χλωρίου (2 κουταλάκια του γλυκού χλωρίνη για 3,5 λίτρα νερού). Αφήστε τα πιάτα να μουλιάσουν στο διάλυμα για περίπου δύο λεπτά πριν τα αφήσετε να στεγνώσουν.

Δεδομένου ότι τα περισσότερα πιάτα και σκεύη δεν είναι πορώδη, δεν χρειάζεται απαραίτητα να απολυμαίνετε τα πιάτα μετά από κάθε χρήση, σημειώνουν οι ειδικοί. Αν όμως έχετε χρησιμοποιήσει ένα μαχαίρι ή μια σανίδα κοπής για κόψετε ένα ωμό κοτόπουλο, η απολύμανση είναι αναγκαία.

Καθαρισμός των εργαλείων πλύσης

Είναι επίσης σημαντικό να καθαρίζετε συχνά τα εργαλεία πλύσης, όπως τα σφουγγάρια. Μπορείτε να τα απολυμαίνετε στο πλυντήριο πιάτων ή σε ένα διάλυμα χλωρίνης. Επιπλέον, θα πρέπει να αντικαθιστάτε το σφουγγάρι περίπου μία φορά την εβδομάδα και να καθαρίζετε τον νεροχύτη μετά το πλύσιμο των πιάτων ή την επεξεργασία ωμών τροφίμων. Μια πρόσφατη μελέτη του USDA διαπίστωσε ότι ο νεροχύτης της κουζίνας είναι η πιο συνηθισμένη μολυσμένη επιφάνεια.

Αποφυγή πετσετών για στέγνωμα

Για να στεγνώνετε τα πιάτα, είναι καλύτερο να τα αφήνετε να στεγνώσουν στον αέρα, καθώς οι πετσέτες κουζίνας μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν βακτήρια και να προκαλέσουν μόλυνση.

Η τήρηση αυτών των συμβουλών και η υιοθέτηση καλών πρακτικών υγιεινής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του κινδύνου τροφιμογενών ασθενειών και να εξασφαλίσει ότι τα πιάτα σας είναι πραγματικά καθαρά.

Ακολουθήστε το kefaloniapress.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Προσθέστε το δικό σας σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Captcha verification failed!
CAPTCHA user score failed. Please contact us!